"İnsan Hakları Eylem Planı Umut Verici”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz gün İnsan Hakları Eylem Planı'nı kamuoyuna açıkladı. Yeni eylem planı ile ilgili açıklamalarda bulunan Avukat Devrim Nur Kayabalı, “Bazı hükümler mevcudu tekrarlamış olsa da, teknik bazı hükümler umut verici görünüyor.” dedi.

"İnsan Hakları Eylem Planı Umut Verici”
"İnsan Hakları Eylem Planı Umut Verici”
GİRİŞ 03.03.2021 16:29 GÜNCELLEME 03.03.2021 16:29

Avukat Kayabalı “İnsan hakları eylem planı olarak anılan düzenleme taslağı kamuoyu ile paylaşıldı. Tabi, teknik düzenlemelere ilişkin tam metinlerin açıklanması ile tasarıda yer alan bazı düzenlemelere ilişkin soru işaretlerimiz netleşecektir. Mevcut hali ile, uygulamayı göz önüne alarak hazırlanmış bir taslak görmekteyiz. Bazı hükümler mevcudu tekrarlamış olsa da, teknik bazı hükümler umut verici görünüyor” dedi. 

“KANUNSUZ TUTUKLAMALARIN ÖNÜ KAPANACAK”

Her zaman savunduğumuz hususun da bu  olduğunu aktaran Avukat Kayabalı “Kanunlarımız yeterli, uygulamalarımız aksak ve yargılamalarımız uzun. Bu bağlamda, bilirkişi raporlarının yetersiz ve ihmalen uzun sürelere yayılarak hazırlanması durumunda görevden alma hükümün yargılamalara hız katacağı kanaatindeyim. Aynı zamanda bazı teknik bilgi gerektiren alanlarda ‘ihtisaslaşma, hakim yardımcılığı, mahkeme uzmanlığı gibi’ kavramların gündeme gelmesi de daha adil ve hakkaniyetli kararların önünü açabilir. Sıklıkla tartışılan tutuklama kurumunda itiraz merciinin çift yönlü düzenlenmesinin de kanunsuz tutuklamaların önünün kapaması umudu içerisindeyim” dedi. 

“HAYVAN HAKLARININ YENİ STATÜSÜ ÖNEMLİ”

Yıllardır mücadele edilen hayvanların da canlı statüsünde sayılacak olmasının mutlu edici bir gelişme diyen Avukat Devrim Nur Kayabalı “Kanunlarımız yalnızca sahipli hayvana verilen zararı ‘mala zarar verme hükümleri nezdinde cezalandırıyor’, sahipsiz hayvanlara ilişkin suçlar ise hayvan hakları sözleşmesine göre idari para cezası ile yetersiz şekilde neticeleniyordu. Bu düzenleme uzun zamandır beklenen bir düzenlemeydi. Çocuklar ve hakim kadroları ile ilgili kapsamlı çalışmalara yer verildiği görülüyor, bunlar da tasarının önemli konu başlıkları” dedi. 

“AİLE İÇİ ŞİDDET MESELESİ EKSİK KALDI”

Kayabalı, görmeyi umduğu ancak göremediği başlığın ise “aile içi şiddet ve kadın mağduriyetlerine ilişkin” olduğunu söyleyerek, bu hususta yalnızca eski eşe karşı suçların da suçun nitelikli halini oluşturacağı hükmü zayıf ve yetersiz kaldığını ifade etti.

Hukuk fakülteleri ile ilgili düzenlenin de mevcudu tekrarlayan hükümlerden olduğunun altını çizen Avukat Devrim Nur Kayabalı “Hukuk fakültesi (hazırlık dahil) zaten 5 yıl. Fakültelerde farklı dallardan oluşan dekanlıklara son verilmesi, sınav uygulaması getirilmesi, kontenjanda daraltma, puan artırımı gibi rejimlerin değerlendirilmesi gerekiyor” diyerek sözlerini tamamladı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye için önemli fırsat! Gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretine çevrildi
CHP'li belediyelerde akraba kıyağı: Liyakate değil kan bağına bakılıyor