İnternette şarkı ve film paylaşan yanacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Telif Hakları Yasası'nda yapılacak değişiklik ile radikal kararlar almaya hazırlanıyor. Buna göre, artık Facebook, Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinden ya da mail ortamından şarkı ve film paylaşımı yasaklanacak.

İnternette şarkı ve film paylaşan yanacak
İnternette şarkı ve film paylaşan yanacak
GİRİŞ 19.04.2013 07:51 GÜNCELLEME 19.04.2013 17:21
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Paylaşanları robot yazılım yakalayacak. Yasayı ihlal edene 2 bin TL'ye kadar para, CD çoğaltana ise 4 yıla kadar hapis cezası verilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Abdurrahman Çelik, Telif Hakları Yasası'nda yapılacak değişiklik ile telif hakkının daha fazla garanti altına alınacağını belirtti.

LİNKE CEZA YOK

Düzenlemeyle radikal kararlara imza atılacağını savunan Çelik, "Yeni çalışma ile bilgisayarınızdaki filmi, müziği, kitabı, fotoğrafı paylaşırsanız suç işlemiş olacaksınız. Facebook, Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinden ya da mailiniz üzerinden bir sanatçının şarkısını paylaşırsanız 500 TL'den 2 bin TL'ye kadar para cezası ya da eserleri bir CD'ye kopyalayıp paylaşırsanız o zaman 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası alabilirsiniz. Ancak link paylaşırsanız bunun cezası yok. Çünkü link yasal bir yeri adres göstermektir" dedi.

Düğün videosu takılmaz

Tüm eserlere belli bir kod verileceğini bildiren Çelik, "Türkiye'de meslek birliklerinin elinde 250 bin tane üretilmiş eser var. Bu eserlerin tek tek kodları olacak. Sadece şarkıların değil, telif hakkına giren her şeyin örneğin filmlerin de tek tek kodları olacak" dedi. Çelik, hazırlanacak robot yazılımın yasal olmayan her paylaşım yapıldığında internet üzerinden IP adresi belirleyerek kişinin yakalanmasını sağlayacağını kaydetti. Bu robot yazılım sadece belirlenen kodları tarayacağını bildiren Çelik, "Sizin düğün videonuz ya da eşiniz için yaptığınız şarkı vs. kodu olmadığı için bu yazılıma takılmayacak. Böylece özel alan ihlali yapılmayacak" dedi.

Serbest paylaşım dönemi bitiyor

Twitter ve Facebook üzerinden her gün milyonlarca şarkı ve film paylaşımı yapılıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü, yapılacak yasal düzenleme ile Türkiye'de sınırı hiç çizilmeyen bir alanın sınırlarını belirleyecek. Paylaşımın serbest  olduğu dönem bitirilecek ve eser sahiplerinin hakları internet üzerinden de korunacak. Çalışmanın bir benzeri Fransa'da bulunuyor, ancak Türkiye'de yapılan değişikliğin, kapsadığı alan ve getirdiği yenilik ile dünyada bir ilk olma özelliği taşıyacağı bildirildi.

YORUMLAR 14
  • erdoğan 11 yıl önce Şikayet Et
    BU MİLLETLE DALGAMI GEÇİYORSUNUZ . efendi efendi senden büyük alllah var milletin sabrını zorlamayın evde işde müzik dinlemekde yasak telif hakkıymış başka işiniz gücünüz yokmu
    Cevapla
  • CENGAVER 11 yıl önce Şikayet Et
    İNSANLARA HER TÜRLÜ ZULMEDENLERE ALLAH TARAFINDAN GAZAP CEZASI VERİLSİN !. Boş ve faydasız işlerle uğraşanlara, milletin ve insanların güncel problem, sıkıntılara ve mağduriyetlere çözüm üretmeyenlere hatta mümkünse zulüm üretenlere Kainatın Sahibi tarafından dünyada ve ahirette en ağır cezalar verilsin ! Örneğin; Kamuda Aile Bütünlüğünü parçalayan, istifaya, intihara, boşanmalara ve eş cinayetlerine sebep olanlara, bunlara çözüm üretmeyenlere Allah tarafından en ağır Gazap cezası verilsin !
    Cevapla
  • Erdoğan Metin 11 yıl önce Şikayet Et
    Korkular ülkesi,. Korku ülkesi olma yolunda tam hızda büyümeye devam, yasaklar ülkesi. Peki siz korsancılığa karşısınız da neden Korsana karşı değilsiniz, bu albümleri eserleri yapan kişilerin sattıkları eserlerinin yüksek meblağ olduklarını bunlarında makul bir şekle sokulması gerektiğini hiç dile getirmezsiniz, Nasıl albüm yapmış bir sanatçının bir albüm ile hayatı değişebiliyor ? Çok yüksek rakamlara sattıkları CD leri plakları kasetleri neden cüz i miktarlara satmıyor yada pazarlamıyorlar ? Birden bire bir zenginlik içine giriyorlar, birde kirpi gibi çıktıkları toplumu beğenmiyorlar, Bu korsancılığa karşıyız diyenlerin % 90 zaten korsan. Siz korsancılığa karşınız ama korsana karşı değilsiniz. Sizleri tebrik ederim bu yaşananlar tamda Türkiye'lik bir durum.
    Cevapla
  • ismail demir 11 yıl önce Şikayet Et
    Lala Luga Yapmayı Kesin. Sayın Bakanımız kısaca diyor ki: Siz her ne yolla olursa olsun bir eser edinmişsiniz. Bu artık size ait, kimseyle paylaşamazsınız. Korsan veya orjinal fark yapmaz. Fakat büyük babaların (youtube, facebooook) gibi sitelerde yayınlanan müzikleri paylaşabilirsiniz. Çünkü onlar telif hakkı sahipleri tarafından paylaşılmıştır. Yani eserin telif hakkına sahip olan paylaşır, sende onun paylaştığı videonun linkini paylaşabilirsin.
    Cevapla
  • ARAS ARAS 11 yıl önce Şikayet Et
    yaw arkadaş başka bir dünya varmı. yahu ne yapmya çalııyorsunuz onu yapma bunu yapma şunu yapma ne olcak peki kültür bakalığı ayrı bir dertyök ayrı dert gınağı geldi :-@
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Nijerya'dan ABD'ye tehdit gibi çağrı! Milyonlarcası kaçırılmış: Hepsini iade edin
'Benim bebeğim terörist' diyen anne sosyal medyada viral oldu