"Türkiye, Hürrem'den çok beni tanıyacak"

Viktorya Zeynep Güneş, ilk röportajında "Türkiye, Hürrem'den çok beni tanıyacak" dedi.

"Türkiye, Hürrem'den çok beni tanıyacak"
"Türkiye, Hürrem'den çok beni tanıyacak"
GİRİŞ 04.12.2014 11:37 GÜNCELLEME 04.12.2014 11:42

2013 yılı, henüz 15 yaşındaki yüzücü Viktoria Solnceva için rüya gibi geçmişti. Gençler Dünya Şampiyonası’nda 200 metre kurbağalamada altın, 50 metrede gümüş, 100 metrede bronz almış, Avrupa Şampiyonası’nda ise 50 ve 200 metrelerde şampiyon, 100 metrede ikinci olarak kürsüden hiç inmemişti.

Bu müthiş çıkışın ardından Ukraynaca adı ‘Güneş’ anlamına gelen Solnceva’nın peşine birçok ülke düşmüştü bile. Rusya, Mısır, İsveç ve Türkiye... Antrenörü Bondar Sergei’nin Ukrayna Federasyonu ile yaşadığı sıkıntılar da teklif üstüne teklif alan Viktoria’nın aklını çeliyordu.

HER ŞEY ÜÇ GÜNDE OLDU

Ve Rusya’nın, geçen martta Ukrayna’yı işgaliyle her şey hızlanıverdi. Ailesiyle birlikte antrenman için Kırım’a giden Viktoria, sadece üç gün içinde apar topar Türkiye’ye kaçtı.

Annesi Olga ve babası Viktor ile birlikte huzuru buldukları İstanbul Fenerbahçe’deki evlerinin kapılarını ilk röportajı için Habertürk’e açan yeni adıyla Viktoriya Zeynep Güneş o günleri hatırlamak bile istemiyor:

“Ruslar geldiğinde Yalta’daydık ve çok korkmuştuk. Hemen eşyalarımızı toplamak için evimizin olduğu Poltova’ya döndük. Oradan da Kiev üzerinden İstanbul’a geçtik. Bütün bunlar 3 günde oldu. Herşeyimizi bırakıp geldik.Sonradan Kiev’de benim yüzdüğüm havuzun da basıldığını öğrendik. ‘İyi ki gelmişiz’ dedik...”

19 Mart 2014’te adım attığı İstanbul’da yeni bir hayat kurmaya başlayan Zeynep Güneş’in neden Türkiye’yi tercih ettiğini babası Viktor, birkaç cümlede özetliyor: “Rusya düşman, Mısır bize göre değil, İsveç çok soğuk ama İstanbul çok güzel!”

‘TATİLE DEĞİL, KALMAYA GELDİK’

Zeynep, hep tatil ülkesi olarak gördüğü Türkiye’ye bir gün vatandaş olarak geleceğini hiç düşünmediğini söylüyor, “Herşey çok hızlı gelişti. ‘Tatil için gelsek’ dediğimiz İstanbul’a yerleşmeye geldik” diyor. Röportaj sırasında kapı çalıyor ve federasyondan gelen bir görevli, Zeynep’e Türk pasaportunu getiriyor. Güzel bir tesadüf eseri, Zeynep yeni pasaportunu ilk kez eline aldığında yanındayız. İlk tepkisi şaşkınlık ve yüzünde büyük bir gülümseme oluyor.

Hızla sayfalarını karıştırırken, yeni ülkesi için büyük hedeflerinden bahsediyor: “Türkiye’de özellikle yüzmede büyük bir başarı beklentisi olduğunu biliyorum. Bu benim tatlı bir heyecan yaşamamı sağlıyor ve bana büyük bir sorumluluk yüklüyor. Benim de hedeflerim var. Bir yıldır doğru dürüst yüzmüyorum. Kısa sürede formumu yeniden kazanıp, madalyaları bu kez Türkiye için alacağım. Bana kucak açan Türkiye’ye borcumu böyle ödeyebilirim. Tabii en büyük hayalim olimpiyat şampiyonluğu. Yaşım henüz 16 ve üç olimpiyat yüzebilirim. Türkiye’nin yüzme tarihine geçeceğime inanıyorum.”

YENİ HÜRREM ADAYI!

Söz günlük yaşamdan açılınca ve Zeynep Ukraynalı olunca konu dönüp dolaşıp Muhteşem Süleyman ve Hürrem Sultan’a geliyor. Diziyi Ukrayna’dayken ailece yakından takip ettiklerini burada da merakla izlediklerini söylüyor Zeynep ve ekliyor: “Biliyorum, Türkiye’de en meşhur Ukraynalı Roxelana (Hürrem Sultan). Fakat yakında Türkiye’de en çok bilinen Ukraynalı sanırım ben olacağım. Yani yeni Hürrem Sultan!”

UKRAYNA’DAN SAKLANDI

Viktoriya Zeynep Güneş’in Türk vatandaşlığına geçiş hikayesi, aylarca çok gizli olarak yürütüldü. Öyle ki, Ukrayna’daki yakınları ve federasyon yetkilileri bile konudan haberdar olmadı.

Pasaportu çıkıp, Uluslararası Yüzme Federasyonu’na (FINA) bildirilene kadar bu transfer bir sır olarak kaldı. Sadece bir ay önce olan biteni anlayan Ukrayna Yüzme Federasyonu, şimdi kaçan büyük fırsata yanıyor.

‘F.BAHÇE’Yİ İSTERİM’

İstanbul’u çok sevdiklerini ve yaşadıkları Fenerbahçe’de huzur bulduklarını söyleyen Zeynep, antrenmanlara da bisikletle gidip geliyor. Fenerbahçe’nin Kalamış’taki havuzunda çalışan Zeynep’in henüz bir kulübü yok.

Fakat gönlü Fenerbahçe’de: “Dünya Kısa Kulvar Şampiyonası sonrası en az 8 ay burada kalacağım. Türkiye Kış Şampiyonası’na bireysel olarak katılacağım. Fakat yaşadığım bu bölgeyi çok seviyorum. Teklif gelirse, Fenerbahçe adına da yüzmek isterim”.

‘BOWMAN İLE ÇALIŞMAK HARİKA OLUR’

Yüzme Federasyonu’nun büyük çabasıyla Ukrayna’dan getirilerek Türk vatandaşı yapılan Zeynep Güneş, federasyonun danışman olarak anlaştığı Michael Phelps’in hocası Bob Bowman ile tanışmayı da dört gözle bekliyor. Bowman ile çalışmanın kendisine de büyük katkı yapacağına inanan Zeynep, milli takımın ABD’deki kampına katılacak.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Terör örgütü PKK'nın sözde Avrupa sorumlusu Senanik Öner ata tecavüz etti
Beşiktaş gol düellosunda 3 puanı 90+7'de kurtardı