Lahmacun kaç kalori? Lahmacun nasıl yapılır?

Tüm Türkiye'de büyük bir beğeni ile tüketilen lahmacun, uygun fiyatı lezzeti ile en çok tercih edilen yiyecekler arasında yerini alıyor. Fakat Arapça da yoğurulmuş et anlamına gelen bu hamur işi, lezzetinin yanı sıra çok tüketildiğinde ne yazık ki fazla kilolara neden olabiliyor. Peki herkesin severek tükettiği lahmacun kaç kalori? Fındık lahmacun kaç kalori? İşte detaylar...

Lahmacun kaç kalori? Lahmacun nasıl yapılır?
Lahmacun kaç kalori? Lahmacun nasıl yapılır?
GİRİŞ 16.10.2019 12:24 GÜNCELLEME 16.10.2019 12:25

Türkiye'de en çok beğenilen hamur işi yiyeceklerden biri olan lahmacun, Türkiye'nin her noktasında neredeyse tüm restoranlarda satışa sunuluyor. Uygun fiyatı ve lezzeti ile en çok tercih edilen yiyeceklerden biri olan lahmacun, hamur işi olması nedeni ile aşırı tüketildiğinde kilo yapabiliyor. Bu nedenden ötürü birçok kişi lahmacunu yemeden önce kaç kalori olduğunu araştırıyor. Peki herkesin severek tükettiği lahmacun kaç kalori? Fındık lahmacun kaç kalori? sizler için derledik 

 

 

Arap mutfağından Türk mutfağına geçen ve Arapça da yoğurulmuş et anlamına gelen Lahm: et anlamı taşır ve acun hamur anlamına gelen iki kelimenin birleşmesinden bir araya gelir.

 

 

LAHMACUN KAÇ KALORİ?

Türkiye'nin her yerinde farklı şekil, yöntem ve boyutlarda yapılan lahmacun çoğu zaman ağırlık olarak da farklılık gösteriyor. Fakat genel itibari ile bir lahmacun 80 gram civarında yapılıyor.

- 80 gram lahmacun 118 kalori
- 120 gram lahmacun 177 kalori
- 100 gram lahmacun 148 kalori

Fındık Lahmacun Kaç Kalori

Boyutları ile sıradan lahmacuna göre küçük olan fındık lahmacun sokak lezzetleri arasında en çok beğenilen ürünlerin başında yer alıyor. Peki fındık lahmacun kaç kalori;

- 55 gramlık porsiyon 117 kalori
- 110 gramlık prosiyon 234 kalori
- 100 gramlık porsiyon 213 kalori

LAHMACUN TARİHİ!

Doğuya özgü bir yemek olan lahmacunun geçmişi yaklaşık 5000 yıl öncesine Babillere kadar dayanıyor. 1960 yıllarından sonra Türkiye'nin doğu bölgesinden yayılan Lahmacun çok kısa sürede ülke çapında tüketilmeye başladı. Ayrıca bazı kişiler lahmacuna Türk Pizzası da diyor.

LAHMACUN NASIL YAPILIR?

MALZEMELER;

Hamur için;

1 su bardağı ılık su
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
yarım paket (20 gr) yaş maya (veya 1 paket instant maya)
un

İçi İçin;

250 gram yağlı kıyma(kuzu kullanın,kokuyor diye yemiyorsanız dana döş kıymaya 2 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyin)

1 büyükçe kuru soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 adet domates
2 diş sarımsak
1 adet sivri biber
bir tutam maydanoz karabiber,kırmızı toz biber,tuz

Hamur için;

 Yaş maya kullanacaksanız mayayı ılık suda eritin.1,5 su bardağı kadar unu ,tuz,şeker yağ ve suyu ekleyip yoğurun. Ele yapışmayan , orta sertlikte bir hamur hazırlayın.Üzerine strech film geçirip ılık bir yerde yarım saat mayalandırın.

Hamur mayalanırken iç harcınızı hazırlayın.1 büyük veya 2 orta boy soğanı rendenin küçük tarafı ile rendeleyin. Sarımsakları ve domatesleri de rendeleyin. Salçaları ,kıymayı tuzu ve baharatları ilave edin. Biberleri ve maydanozları küçük küçük doğrayın. Soğan ve domates suyu sebebi ile oldukça sulu bir yapısı olacak endişelenmeyin bu kıvam harcın hamura yapışmasını sağlayacak.(kıyma çok yağlı değilse sıvı yağ eklemeyi unutmayın!)

Hamuru mandalina büyüklüğünde bezelere ayırın.Unlanmış tezgahta üzerine de un serpiştirerek servis tabağı büyüklüğünde açın.

İç harçtan 1 yemek kaşığı kadar alıp hamurun her tarafına iyice yayın.

Teflon tavayı ısıtın ve hamuru nazikçe kaldırıp tavaya bırakın. Kapağını kapatıp orta ısıda kontrollü olarak 4 dakika kadar pişirin.Bu ölçüden benim 8 lahmacunum oldu ve pişirmek için 2 tava kullandım.
Pişen lahmacunları arzuya göre maydanozlu soğan limon dilimleri ve ayranla soğutmadan afiyetle yiyin.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kassam Tugayları, İsrailli esir Goldberg-Polin'in açıklamasını yayınladı
1. Lig'de play-off tarihleri açıklandı