Rusya'da fakirlik artıyor

Rusya’da işsizlik ve fiyatlar artıyor. Ekonomik kriz etkisini günlük hayatta da gösteriyor.

Rusya'da fakirlik artıyor
Rusya'da fakirlik artıyor
GİRİŞ 18.01.2016 12:48 GÜNCELLEME 18.01.2016 12:48

Moskova'nın merkezindeki küçük beyaz kilise, yakınındaki yüksek binaların ve ünlü alışveriş caddesinin ihtişamı karşısında gözden kaçıyor. Kilisenin girişinde biriken yüzlerce kişi karnını doyurabilmek için yemek dağıtılmasını bekliyor. Çoğunun mekânsız olduğu kıyafetlerinden anlaşılıyor. Yırtık pırtık paltolar, sarkık yüzler. Bazıları bütün mal varlığını yüklediği tekerlekli arabasını yanından ayırmıyor. Soğuk bir akşam, termometre sıfırın altında 15 dereceyi gösteriyor.

Bekleşenlerden biri de İlya. Kırmızı montlu, siyah bereli İlya 50'sini aşmış. Kısa süre önce işsiz kalmış. “Buraya gelmekten başka çarem yoktu, Allahtan karnımızı doyurabileceğimiz bu gibi inisiyatifler var”, diyor. İlya da ekonomik kriz yüzünden sistemin dışına itilmişler ordusuna dahil olmuş.

GIDA MADDELERİ ATEŞ PAHASI

Rusya ekonomik bakımdan oldukça zor durumda. Gelirinin büyük bölümünü hammadde ihracından elde eden Rusya petrolün ucuzlamasıyla krize sürüklendi. Petrol ve doğalgaz devletin en önemli gelir kaynağı. Kırım'ın ilhak edilmesi nedeniyle uygulanan yaptırımlar ve Rusya'nın aldığı karşı önlemler durumu daha ağırlaştırıyor. Maliye Bakanı Anton Siluanov devlet harcamalarının yüzde on oranında azaltılacağını duyurdu. Devlet Başkanı Vladimir Putin her fırsatta ekonomik krizin atlatıldığını söylese de anketlere göre Rusların yarıdan fazlası ekonomik durumunun daha da kötüleşmesini bekliyor. Hayat pahalılığı artarken Ruble'nin Dolar Ve Euro kuru sürekli düşüyor.

Öncelikle zaruri ihtiyaç maddelerinin fiyatı el yakıyor. İstatistik kurumu 2015 yılı enflasyon oranının yüzde 13'ü bulduğunu açıkladı. Balık konservesi, salatalık turşusu ve mayonez yüzde 30 oranında zamlandı. Otomobilini yenileyen ya da dış seyahatlere çıkabilenlerin sayısı azalıyor.

 

 

KAYNAK: DW TÜRKÇE
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hamas ve İsrail arasındaki ateşkes görüşmelerinin detayları ortaya çıktı
Memur ve emeklilerin beklediği dört aylık enflasyon farkı netleşti