Rumlar çareyi Putin'de arıyor

Güney Kıbrıs'ta, AB ve IMF'den gelecek 10 milyar Euro krediye karşılık bankalardaki mevduatlardan vergi alınması yönündeki anlaşmanın yarattığı şok sürüyor. Rum Maliye Bakanı Saris, çözüm aramak için Moskova'ya uçtu.

Rumlar çareyi Putin'de arıyor
Rumlar çareyi Putin'de arıyor
GİRİŞ 19.03.2013 16:03 GÜNCELLEME 19.03.2013 16:03

Selim Sayarı'nın haberi

Rum Temsilciler Meclisi toplantısının yeniden ertelenebileceği zira 56 sandalyeli parlamentoda 36 milletvekilinin mevduatlardan vergi alınmasına onay vermeyeceği belirtiliyor. Meclisteki oylama daha önce iki kez ertelenmişti.

Bir yanda Avrupa Birliği'yle IMF'nin baskısına maruz kalan, diğer yanda da halkın çok sert tepkisiyle karşılaşan Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiades çıkış yolları arıyor ancak şu ana kadar herhangi bir formül üretebilmiş değil.

100 bin Euro altındaki hesaplardan yüzde 6.75 oranında vergi alınmasını öngören maddenin tasarıdan çıkarılması ve bu hesaplardan hiç vergi alınmaması üzerinde çalışmalar yapılıyor. Ancak bu noktada 5.8 milyar Euro gerekiyor. Bu miktarın nereden bulunacağı belirsiz.

56 sandalyeli Rum Temsilciler Meclisi'ni oluşturan milletvekilleri, uygulamanın antidemokratik olduğunu, Avrupa Birliği içinde eşi benzeri bulunmadığını belirterek yasa tasarısına onay vermeyeceklerini ifade ediyor. Bu durumda mecliste oylama yapılırsa mevduatların vergilerle traşlanmasını öngören yasa tasarısı geçmeyecek. Geriye kalan tek seçenecek oturumun üçüncü kez ertelenmesi.

PUTİN UYARMIŞTI

Rum Maliye Bakanı Mihailis Saris, Moskova'ya hareket etti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 10 milyar Euro'luk krediye karşılık mevduatlardan vergi alınmasını "tehlikeli ve adil değil" diye değerlendirmişti. Rusya'yla çok yakın ilişkileri bulunan Rumlar bu çerçevede Rusya'dan yardım istiyor.

RUSLAR 2 MİLYAR EURO KAYBEDECEK

Rum kesimindeki toplam 70 milyar Euro'luk mevduatın 20 milyarı Rus işadamlarına ait. Dolayısıyla yasanın geçmesi halinde Ruslar yaklaşık 2 milyar Euro kaybedecek. Bu durum nedeniyle Rusya konuyla yakından ilgileniyor.

MERKEL'E TEPKİ

Rumlar, IMF ve Avrupa Birliği'nin dayattığı yardım paketinden Almanya Başbakanı Angela Merkel'i sorumlu tutuyor. Rus sermayesini kara para olarak niteleyen Merkel'in aslında tedirginlik yaratarak sermayeyi Kıbrıs'tan uzaklaştırmaya, Almanya'nın etkisi altındaki Hırvatistan'a yönlendirmeye çalıştığı iddia ediliyor.

AB'ye girmeye hazırlanan Hırvatistan'da, çok sayıda Alman bankası faaliyet gösteriyor. Hırvatistan henüz AB üyesi olmadığı için off shore banka ve şirketler aracılığıyla dünyanın her yerinden sermaye kabul edebiliyor.

BANKALAR KAPALI

Rum kesiminde bankalar Perşembe gününe kadar kapalı kalacak çünkü halkın mevduatları çekmek için bankalara hücum edeceği biliniyor. Likidite sıkıntısındaki bankaların böyle bir panikle batabileceği, bu noktada devlet güvencesindeki mevduatlar için Rum hükümetinin krizin faturasına ek olarak 30 milyar Euro'luk nakte ihtiyacı olacağı belirtiliyor.

KAYNAK: NTV
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Başkent Ankara'yı sağanak vurdu! Cadde ve sokaklar göle döndü
Valilik günlerdir uyarıyordu! Ankara'da kuvvetli yağış sonrası altyapı çöktü