Rusya, Rumları kurtarma paketine karşı

Rusya Avrupa Birliği Daimi Temsilcisi Vladimir Çizlov, Kıbrıs Rum Kesimi'ni mali krizden kurtarmak için hazırlanan paketin idealden uzak olduğu, Euro bölgesinde domino etkisi yapacağı uyarısında bulundu.

Rusya, Rumları kurtarma paketine karşı
Rusya, Rumları kurtarma paketine karşı
GİRİŞ 19.03.2013 16:26 GÜNCELLEME 19.03.2013 16:26

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma'da konuşan aşırı sağcı Liberal Demokrat Parti lideri Vladimir Jirinovski de siyah takım elbise ile geldiğini, Kıbrıs Rum Kesimi için bugünün matem günü olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği Maliye Bakanları'nın mevduatlara yüzde 10'a kadar vergi getirilmesi kararını eleştiren Çizlov, “Birilerinin izole edilmesini konuşmuyoruz. Alınan karar idealden çok uzak. Biz kararın prensipte paralara el konulması anlamına geldiğini düşünüyoruz. Bu durum tansiyonun artıracak ve Euro bölgesinde domino etkisi yapacak.” dedi.

Bankaların işlem yapmaya başlamasının ardından insanların bankalara koşacağını savunan Çizlov, “Şimdi çok daha büyük bir tehlike var. Bankalar açıldığı zaman vatandaşlar hesaplarını çekmek için koşacak. Bundan sonra ise tüm bankacılık sektörünün çökme riski var.” eleştirisinde bulundu.

Rus oligarkların Kıbrıs bankalarının off-shore hesaplarında 50 milyar Euro civarında paraları olduğu iddia ediliyor. AB ve IMF ile birlikte hazırlanan kurtarma paketinin Kıbrıs Rum Kesimi parlamentosundan geçmesi durumunda Rus sermayesi en az 5 milyar Euro kaybedecek.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin kararı adaletsiz ve tehlikeli olarak nitelerken, Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev de ada ile ilişkileri gözden geçirecekleri tehdidinde bulundu.

Rum Maliye Bakanı Michalis Sarris dün ertelenen ziyaretini bugün yapacak. Sarris, en azından Rusya'dan 2011'de alınan 2,5 milyar Euro'luk krediyi 5 yıl daha ötelemeye çalışacak.

Rusya Maliye Eski Bakanı Aleksey Kudrin, paketin kabul edilmesi durumunda Rusya'nın da borçların yeniden yapılandırılmasına olumlu cevap vermemesini istedi. Kudrin'e göre paket Rum koalisyonun sonunu getirebilir.

JİRİNOVSKİ, RUMLARA YAS TUTUYOR

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma da konuşan aşırı sağcı Liberal Demokrat Parti lideri Jirinovski, Rus makamlardan mudilerin Kıbrıs bankalarındaki paralarının korunmasını talep etti. Bugünün Rumlar için matem olduğunu, bu yüzden siyah takım elbise giyerek parlamentoya geldiğini ifade eden Jirinovski, “Bugün Kıbrıs için, özel mülkiyet için, Avrupa Birliği için ve Schengen Birliği için matem günü…” dedi. Putin hükümetten Rusya'nın paralarının yüzde 100 garanti altına alınmadan diğer bankalara yatırılmaması konusunda önlem alınmasını da istedi.

Kıbrıs yönetimi 13 milyar dolarlık kredi karşılığında mevduatların vergilendirilmesi yaklaşımına olumlu bakıyor. İki kez ertelenen parlamento görüşmeleri akşam yapılması planlanırken, 20 bin Euro'nun altındaki küçük mevduatların vergilendirilmemesi yönünde adım atılabileceği ifade ediliyor.

Ancak parlamentoda çoğunluğa sahip olmayan yönetimin kurtarma paketine onay alma ihtimali çok düşük. Dün resmi tatil nedeni ile ATM'lerden paraları boşaltan Rumlar, bugün de bankalara akın etti. Ancak bankaların çalışmaları Perşembe gününe kadar askıya alındı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Aşı üreten firma yıllar sonra itiraf etti: Viral Vektör AstraZeneca TTS’ye neden oluyor
Meteoroloji'den 28 ile uyarı! Bu illerde yaşayanlar dikkat