KKTC'den rumlarla anlaşan şirketlere uyarı

KKTC Dışişleri Bakanı Özgürgün: ''İhtilaf çözümlenmezse Rum tarafıyla işbirliğine giren şirketler de kaçınılmaz olarak sorunun tarafı haline geleceklerdir'' dedi.

KKTC'den rumlarla anlaşan şirketlere uyarı
KKTC'den rumlarla anlaşan şirketlere uyarı
GİRİŞ 08.02.2013 16:17 GÜNCELLEME 08.02.2013 16:17

KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin hidrokarbon arama faaliyetleri için Fransız Total şirketiyle imzaladığı sözleşmedeki parsellerin, KKTC'nin Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO) verdiği yetki ve kullanım anlaşmasındaki parsellerle çakıştığını belirterek, ''Rum tarafıyla işbirliğine giren şirketler de kaçınılmaz olarak sorunun tarafı haline geleceklerdir'' dedi.

Özgürgün yazılı açıklamasında, GKRY'nin sözde münhasır ekonomik bölgesindeki 10. ve 11. parsellerden faydalanılmasına ilişkin Fransız Total şirketiyle sözleşme imzalamasının, Rum tarafının Doğu Akdeniz'deki tek taraflı ve gayrı yasal hidrokarbon arama faaliyetlerine tansiyon artırıcı yeni bir boyut eklediğini kaydetti.

Rum tarafının bölgede barış ve istikrarı tehlikeye atan pervasız adımına bu kez bir Fransız şirketini ortak etmesinin ''esef verici bir gelişme'' olduğunu ifade eden Özgürgün, Kıbrıs Türk tarafının tarafların eşit haklarını koruma kararlılığına rağmen Rum liderliğinin oldu bitti yaratma hayallerini sürdürdüğünü, bu tehlikeli yaklaşımının şaşırtıcı olmadığını kaydetti.

Özgürgün, ''Ancak, yarım asırdır devam eden Kıbrıs sorunu bağlamında maruz kaldığı şiddet, baskı, izolasyon ve haksızlıklara rağmen siyasi eşitliğinden ödün vermeden kendi kendini yöneten ve Rum tarafının tüm Ada'ya hükmetmesine izin vermeyen Kıbrıs Türk tarafının uyarılarının ciddiyetinin yabancı şirketler tarafından kavranamaması ilginçtir'' ifadelerini kullandı.

Ada etrafındaki hidrokarbon kaynaklarının araştırılması, çıkarılması ve işletilmesi konularında Rum tarafıyla eşit ve ayrılmaz haklara sahip olduklarını vurgulayan Özgürgün, TPAO'ya ruhsatlar verildiğini ve kullanım anlaşması bulunduğuna dikkat çekti. Özgürgün, şunları kaydetti:

''Rum tarafının Total şirketi ile sözleşme imzaladığı parseller bu sahalarla çakışmaktadır. Kıbrıs Türk tarafı olarak ümidimiz, Rum tarafındaki liderlik seçimlerinin ardından yeniden canlanması beklenen BM müzakere sürecini en kısa sürede adil ve kalıcı bir anlaşmayla sonuçlandırmaktır. Bu yöndeki iyi niyet ve çabalarımız samimiyetle devam edecektir. Ancak, Rum tarafının masada kalarak uzlaşmamak ve Kıbrıs Türk halkının haklarını gasp etme yaklaşımı sürdükçe, hidrokarbon konusunda hak ve menfaatlerimizi korumak üzere garantör Türkiye ile birlikte gerekli tüm önlemleri almaya kararlıyız.

GKRY hidrokarbon arama faaliyetleri için Fransız Total şirketiyle imzaladığı sözleşmedeki parseller, KKTC'nin TPAO'ya verdiği yetki ve kullanım anlaşmasındaki parsellerle çakışmaktadır. Rum tarafıyla işbirliğine giren şirketler kaçınılmaz olarak sorunun tarafı haline geleceklerdir. Fransız Total şirketi GKRY ile imzalamış olduğu sözleşmeyle ticari kayıp yanında Kıbrıs Türk tarafı, TPAO ve Türkiye ile karşı karşıya gelme riskini satın almış olduğunun bilincinde olmalıdır.''

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Togg, SsangYong ve BMW X1'e fark attı
Sabit ve hareketli kara hedefleri nokta atışıyla imha edildi