Özkan Uğur kimdir, aslen nerelidir? MFÖ üyesi Özkan Uğur neden öldü?

MFÖ grubunun üyelerinden usta sanatçı, sinema ve dizi oyuncusu Özkan Uğur, bir süredir hastanede tedavi altındaydı. Sevenleri umutla beklemeye devam ederken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan acı haber geldi. Haberin ardından Özkan Uğur kimdir, aslen nerelidir ve neden öldü araştırılanlar arasında yerini aldı.

Özkan Uğur kimdir, aslen nerelidir? MFÖ üyesi Özkan Uğur neden öldü?
Özkan Uğur kimdir, aslen nerelidir? MFÖ üyesi Özkan Uğur neden öldü?
GİRİŞ 31.12.2023 09:01 GÜNCELLEME 31.12.2023 09:01
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Özkan Uğur bundan önce üç kez lenf kanserini yenmişti. Yaklaşık üç hafta önce de yoğun bakıma alınmış fakat tedavi sürecinde iyiye gitmemişti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın sosyal medya hesabından duyurduğu acı haberde "Sevgili Özkan Uğur'u kaybettik. Her kulak verene dost ve kaynağı gönül olagelen bu sesi unutmayacağız. Çok üzgünüz. Kendisine Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum." ifadeleri yer aldı.

Sevilen sanatçının acı haberi sanat camiasını yasa boğarken son dakika gelen haberden sonra Özkan Uğur kimdir, aslen nerelidir, neden öldü?" soruları yanıt aramaya başladı. İşte, hayatını kaybeden Özkan Uğur hakkındaki tüm merak edilen detaylar...

ÖZKAN UĞUR KİMDİR, NERELİDİR?

Özkan Uğur, 17 Ekim 1953 tarihinde İstanbul'da doğmuştur. Ailesinin beşinci çocuğu olan Uğur, Reşat Nuri Güntekin İlkokulu'nda eğitim gördüğü sırada mandolinle tanışmıştır. Müzik tutkusu, Fenerbahçe Lisesi'nde ağırlık kazanmış ve o dönemde "Atomikler" adında amatör bir grup kurarak popüler şarkıları yorumlamaya başlamıştır.

ÖZKAN UĞUR KARİYER HAYATI

1970 yılında müzik kariyerine Şerif Yüzbaşıoğlu Orkestrası'nda birçok ünlü isimle birlikte yer alarak başlamıştır. Ardından 1971 yılında Kızıltoprak'ta tanıştığı Mazhar Alanson ve Fuat Güner ile birlikte Kaygısızlar adlı grubu kurmuş ve profesyonel bir bas gitaristi olarak yoluna devam etmiştir. Grup içinde aynı dönemde Sadık Kuyaş da bas gitarist olarak yer almaktaydı. Kısa bir süre birlikte çaldıktan sonra Kuyaş gruptan ayrılmış ve Uğur, grubun tek bas gitaristi olmuştur. Kaygısızlar dağıldıktan sonra 1972 yılında Barış Manço'nun kurduğu rock grubu olan Kurtalan Ekspres'in ilk kadrosunda yer almış ve grupla Ankara Dedeman'da düzenlenen ilk konserde sahne almıştır. İlk plaklarından sonra Barış Manço askere gitmiştir. Grup bir süreliğine dağıldığında, Özkan Uğur, Aydın Çakuş ve Nur Yenal ile birlikte Ter grubunu kurmuştur. Grup daha sonra dağılmış olan Erkin Koray ile birleşerek 1972 yılında "Hor Görme Garibi / Züleyha" adlı 45'liği çıkarmıştır.

Barış Manço askerden dönünce Özkan Uğur tekrar Kurtalan Ekspres'e dönmüştür ve 1973-1974 yılları arasında bu grupla çalışmıştır. Bu süre zarfında iki plak kaydetmiştir. 1974 yılında gruptan ayrıldıktan sonra, eski arkadaşları Mazhar ve Fuat'ın stüdyo albümünde bas gitar çalmıştır. 1976'da kısa bir süre Kurtalan Ekspres'e bas gitarist olarak katılmış ve 1978'de grupla bir Anadolu turnesinde gitarist olarak yer almıştır. Aynı dönemde, Kurtalan Ekspres'ten arkadaşı Murat Ses ile bir süre Edip Akbayram'ın Dostlar Orkestrası'nda çalmıştır, ancak müzikal anlaşmazlıklar nedeniyle ayrılmıştır. Ersen ve Dadaşlar grubuna Taner Öngür'ün yerine geçerek Anadolu Rock'ın ünlü isimlerinden biri olmuştur. Üç adet 45'lik kaydedildikten sonra, dönemin siyasi koşulları sebebiyle Ersen Dinleten ile Dadaşlar ayrılmıştır. Uğur, bir süre daha Dadaşlar'da kalmış ve Selda Bağcan ile "Selda ve Dadaşlar" adıyla çıkan Türkülerimiz LP'sinde bas gitar çalmıştır. Ayrıca, 1976 yılında Seyhan Karabay ve Kardaşlar grubunun bir 45'liğinde yer almıştır.

Özkan Uğur, 1976 yılında yine Fuat Güner ve Mazhar Alanson ile birlikte İpucu Beşlisi'ne katıldı. Bu dönemde bir 45'lik yayımladılar ve Seyyal Taner ile çalıştılar. Ancak grup dağıldıktan sonra 1978 yılında Galip Boransu ve Cengiz Teoman ile birlikte Grup Karma'yı kurdu. Grup, 1978 Türkiye Eurovision elemelerine katıldı ve Galip Boransu tarafından bestelenen "İmkansız" adlı şarkıyla 4. oldu.

ÖZKAN UĞUR’UN MFÖ YILLARI

1980'lerin başında, Özkan Uğur, Mazhar Alanson ve Fuat Güner, ünlü isimlerin arkasında çalarak para biriktirmeye başladı. 1980-1983 yılları arasında, Fuat Güner ile birlikte Ferhan Şensoy'un "Şahları da Vururlar" ve "Kahraman Bakkal Süpermarkete Karşı" adlı oyunlarında müzisyen ve oyuncu olarak yer aldı. 1984 yılında Ele Güne Karşı Yapayalnız adlı ilk albümleriyle MFÖ olarak büyük bir üne kavuştular. 1985'te Diday Diday Day ve 1988'de Sufi şarkısıyla Türkiye'yi iki kez Eurovision'da temsil etti. Özkan Uğur, MFÖ'de bas gitar çalarken aynı zamanda zorlu tenor vokalleri başarıyla seslendirdi. Ayrıca, anlamı olmayan sözlere sahip şarkıları da bulunmaktadır. Birçok şarkının bestesinde yer aldı, örneğin "Lay Lili Lili Lay", "Mecburen", "No Problem", "New York Sokaklarında". "Hep Aynı" şarkısında bas performansı dikkat çekti. "Bazen", "Amanın Aman", "O Neydi O" gibi bestelerde vokalde yer aldı. "Ali Desidero" ve "İdare Edip Gidiyoruz" şarkılarında farklı ses tonlarıyla düet yaptı.

ÖZKAN UĞUR’UN SOLO KARİYERİ

Özkan Uğur, grup üyeleri arasında solo albüme sahip olmayan tek sanatçıdır. İlk solo şarkısı, Karışık Pizza filminin müziği olan "Maksat Muhabbet Olsun"dur. Ayrıca, G.O.R.A. filmi için yazdığı ve kendi klip çektiği "Olduramadım" adlı şarkısı da bulunmaktadır. Uğur, müzik dünyasında birçok sanatçının albümlerinde vokallerde yer almıştır. Örnek olarak Sezen Aksu, Tarkan, Nev, Yavuz Çetin, Baba Zula, Ayhan Sicimoğlu ve Asya gösterilebilir. Aynı zamanda Sezen Aksu'nun "Dert Faslı" şarkısının bestecilerinden biridir. Ayşegül Aldinç'in "Bir Kız", "Ne Güzel" ve "Nenni" şarkılarının müziklerini, Sertab Erener'in "Kera" şarkısını ve Yavuz Çetin'in "Fanki Tonki Zonki" şarkısının sözlerini de kendisi yazmıştır. Son olarak, 2016 yılında DMC'den "Aynada" adlı bir single çıkarmıştır.  Ayrıca Özkan Uğur, Aysun Aslan Uğur ile evlidir. Çiftin "Alişan" isminde bir oğulları bulunmaktadır. 2013'te yakalandığı lenf kanserini atlatan Uğur, 2023 yılında kansere yenik düşerek hayat gözlerini yummuştur.

ÖZKAN UĞUR DİSKOGRAFİSİ

Barış Manço & Kurtalan Ekspres

1972: Ölüm Allah'ın Emri / Gamzedeyim Deva Bulmam

1973: Lambaya Püf De / Kalk Gidelim Küheylan

1973: Gönül Dağı / Hey Koca Topçu

1974: Nazar Eyle / Gülme Ha Gülme

Rıfat Öncel & Kurtalan Ekspres

1973: Zeynebim / Dosta Bizden Selam Olsun

Erkin Koray & Ter

1972: Hor Görme Garibi / Züleyha

Mazhar - Fuat

1974: Türküz Türkü Çağırırız (LP)

Edip Akbayram & Dostlar

1974: Garip / Kaşların Karasına

Ersen & Dadaşlar

1975: Dostlar Merhaba / Ne Sevdiğin Belli Ne Sevmediğin

1975: Gafil Gezme Şaşkın / Güzele Bak Güzele

1976: Ekmek Parası / Zalim

Selda & Dadaşlar

1976: Türkülerimiz (LP)

Seyhan Karabay & Kardaşlar

1976: Kan Davası / Dam Üstünde Çul Serer

İpucu Beşlisi

1976: Heyecanlı / Hop Otur Hop Kalk

Grup Karma

1978: İmkansız / Mutlu Mu Gülenler

MFÖ

1984: Ele Güne Karşı Yapayalnız

1985: Peki Peki Anladık

1986: Vak The Rock

1987: No Problem

1990: Geldiler

1992: Agannaga Rüşvet

1992: Dönmem Yolumdan

1995: M.V.A.B.

2006: AGU

2011: Ve MFÖ

ÖZKAN UĞUR SİNEMA HAYATI

1988: Arkadaşım Şeytan          

1996: Eşkıya  

2000: Komser Şekspir

2004: G.O.R.A.

2006: Kısık Ateşte 15 Dakika

2008: A.R.O.G              

2009: Arthur: Maltazar'ın İntikamı

2010: Yahşi Batı

2013: Yahşi Çin             

2014: Pek Yakında

2018: Arif V 216

2019: Karakomik Filmler          

2020: Karakomik Filmler 2       

ÖZKAN UĞUR DİZİ HAYATI

1999: İkinci Bahar       

2000: Ayrılsak da Beraberiz    

2001: Yeter Anne       

2002: Asmalı Konak    

2003: Patron Kim        

2004: Alacakaranlık    

2004: İstanbul Şahidimdir                        

2005-2007: Cennet Mahallesi           

2009: Sıkı Dostlar        

2010: Türk Malı            

2011-2012: Bir Ömür Yetmez            

2012-2013: Şubat   

2014: Galip Derviş       

2015-2016: Poyraz Karayel 

2019: Jet Sosyete       

ÖZKAN UĞUR İNTERNET DİZİLERİ

2022: Erşan Kuneri     

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 7
  • Çetin 6 ay önce Şikayet Et
    Sanatçılar eserler ile mutlaka birilerinin hayatına olumlu katkı sağlamış ve mutluluk vermişlerdir. Bir canı mutlu eden insan, yüce yaratanın sevgili kuludur. Özkan Uğur her fani gibi belki hataları olmuştur. Ancak bırakmış olduğu yapıtlar ve sanatçı kişiliği ile daima hatırlanacaktır. Sanatçıları biz vasıfsız insanlardan ayıran en büyük özellik bu olsa gerek. Allah rahmet etsin.
    Cevapla
  • ali 6 ay önce Şikayet Et
    Ne kadar yaşarsan yaşa son durak kara roprak
    Cevapla
  • Hido 9 ay önce Şikayet Et
    İşte dünyaya sığdırdıkları...ya ahirete???. Nefislerini negolarını tatminden başka birşey değil..Sanatçıların hayatları ilgimi çekiyor seyrettikçe halime şükrediyorum.
    Cevapla
  • fahri 7 ay önce Şikayet Et
    sonrasını Allah bilir farklı yoruma gerek yok
    Cevapla
  • asaf 9 ay önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin bile demeden ya senin ettiğin bu zanlar? Ben de Allah zan kötüdür demesine rağmen senin gibi zanda bulunanları görünce halime şükrediyorum.
    Cevapla
  • serdar ilhan 9 ay önce Şikayet Et
    Dolu dolu yaşanmış bir ömür.
    Cevapla
  • S.Y.T. 9 ay önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Meteoroloji'den 28 ile uyarı! Bu illerde yaşayanlar dikkat
Süper Lig'de 34. haftanın VAR kayıtları yayınlandı