Mûsikiye vakfedilmiş bir ömür: Bekir Sıdkı Sezgin

Türk Mûsikisi'nin en önemli isimlerinden biri olan Bekir Sıdkı Sezgin'i anlatan nadide eserler arasında yer alacak kitap yayımlandı.

Mûsikiye vakfedilmiş bir ömür: Bekir Sıdkı Sezgin
Mûsikiye vakfedilmiş bir ömür: Bekir Sıdkı Sezgin
GİRİŞ 26.10.2020 14:02 GÜNCELLEME 26.10.2020 14:02

Bekir Sıdkı Sezgin son dönemin en önemli mûsiki simalarından. Tasavvuf ehli birisi olduğu için kendisinden hiç bahsetmeyen bir isim. Bu yüzden hakkında kaynak bulmak epey zor. Ancak bu kitapta hem ailesinden hem dostlarından hem öğrencilerinden hem de onunla çalışmış isimlerden yazılar derlenmiş.

Yazı alınamayacak kişiler ile röportajlar yapılmış. Kitaba katkı bulunan isimler Türk musikisinin en büyük isimleri. Türk sanat ve tasavvuf musikisi ile ilgilenen herkesin bu anlamda ilgisini çekebilecek bir kitap. Bunun dışında Bekir Sıdkı Sezgin'e dair bu kadar derli toplu bir eser daha bulmak mümkün değil, çünkü eseri bizzat oğlu hazırladı. Bekir Sıdkı'nın aile albümlerinden fotoğraflar bu kitapta ilk kez yayımlandı. Bu anlamda çok kıymetli ve biricik bir kitap.Belirli bir gelenek anlayışı içinde kendini sürekli yenileyerek günümüze kadar ulaşan Osmanlı müziği, zevk-i selimin somutlaştığı en önemli sahalardan birisidir. Köklü bir geçmişe sahip bu mûsikinin günümüze kadar ulaşması, farklı meşk zincirlerinin halkalarını oluşturan “fem-i muhsin” yani güzel ağız sahipleri vasıtasıyla olmuştur. Bu aktarım süreci içinde yer alan önemli şahsiyetlerden birisi de merhum üstad Bekir Sıdkı Sezgin’dir. 

Elli seneyi aşkın mûsiki yolculuğu kendi ifadesiyle “bir besmele ve sübhaneke” ile başlayan; hâfızlık, mevlidhanlık, hânendelik, sâzendelik, hocalık, bestekârlık gibi vasıflara sahip çok yönlü bir sanatkâr olan merhum Bekir Sıdkı Sezgin, mûsikimizi hakkıyla ve en güzel şekilde temsil etmiştir. Bu çok yönlü sanatçımızı layıkıyla tanıtabilmek için ailesinden, sevdiklerinden ve sanatçının kendi kaleminden pek çok yazıyı kitaba taşıdık. Kitapta yer alan söyleşi, yazı, belge ve fotoğrafların büyük bir kısmı ilk defa yayımlanmaktadır. Bekir Sıdkı Sezgin’in tüm bestelerine ilişkin kapsamlı beste listesi ve daha önce yayımlanmamış beste notalarından örnekler de ilk defa bu kitapta gün yüzüne çıkmaktadır. 

Bu kitabın mûsikimizdeki en önemli isimlerden olan Bekir Sıdkı Sezgin’in daha iyi tanınmasına ve anlaşılmasına vesile olması dileğiyle… 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Irak'ta peş peşe patlamalar! Askeri üsse hava saldırısı düzenlendi
Türk askeri pratiğine Baykar damgası: Kısa sürede büyük etki