Osmanlı taşra elitleri kimlerdi?

Osmanlı'nın toplumsal aktörlerinden taşra elitlerini, 15-20. yüzyıllar arası geniş zaman diliminde inceleyen, "Osmanlı İmparatorluğu'nda Taşra Elitleri" Küre Yayınları'ndan çıktı.

Osmanlı taşra elitleri kimlerdi?
Osmanlı taşra elitleri kimlerdi?
GİRİŞ 05.08.2021 16:02 GÜNCELLEME 05.08.2021 16:02

Taşra elitleri Osmanlı İmparatorluğu’nda siyasi, toplumsal ve iktisadi aktörler olarak önemli bir yere sahipti. Peki “elit” kavramı, Osmanlı örneğine nasıl tatbik edilebilir? Osmanlı taşra elitinden mi yoksa elitlerinden mi bahsetmeliyiz? Taşra elitleri mevki sahipleri ile sınırlanabilir mi? Osmanlı Devleti taşra elitlerinin varlığını kabul ediyor muydu ve aralarındaki ilişki nasıldı? Belirli ölçüde servet veya güce sahip olmak elit sayılmanın ön şartı mıydı? Seyyidlik Müslüman taşra elitlerinin ayırıcı bir özelliği miydi? Gayrimüslimlerin, kadınların ve entelektüellerin Osmanlı eliti içerisindeki yeri ne idi? Elit, şehre özgü bir olgu muydu yoksa sadece şehirli elitler mi kaynaklarda iz bırakmıştır?  

“Osmanlı İmparatorluğu’nda Taşra Elitleri” konulu Girit Halcyon Günleri Sempozyumu’nda (Resmo, 10-12 Ocak 2003) sunulan makalelerden oluşan bu kitap, Osmanlı’nın toplumsal aktörlerinden taşra elitlerini, 15. yüzyıldan 20. yüzyıla uzanan geniş bir zaman diliminde ve yukarıda sıralanan sorular eşliğinde inceliyor ve “taşra elitleri”nin anlamını genişletip ayanlığın ötesine taşıyor.

Yazarlar:

Antonis Anastasopoulos, Hülya Canbakal, Melek Delilbaşı, Suraiya Faroqhi, Aleksandar Fotić, Eleni Gara,

Rossitsa Gradeva, Jane Hathaway, György Hazai, Svetlana Ivanova, Yuzo Nagata, Leslie Peirce, Pinelopi Stathi, Martin Strohmeier, Émilie Thémopoulou, Michael Ursinus, Nicolas Vatin, Filiz Yenişehirlioğlu.

KİTABIN KÜNYESİ

Kitap Adı           : Osmanlı İmparatorluğu’nda Taşra Elitleri

Özgün Adı         : Provincial Elites in the Ottoman Empire

                            Crete University Press, Rethymno, 2005

Dizi                    : Tarih 20

Editör                : Antonis Anastasopoulos

Çeviri                 : H. Ebru Aksoy

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!