Dr. Ali Doğaner'in 'Şavşatlı halk şairi Koçali Altun' isimli kitabı çıktı

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Dr. Ali Doğaner'in Şavşatlı halk şairi Koçali Altun'un hayatı, sanatı ve şiirlerinin yer aldığı 'Şavşatlı Halk Şairi Koçali Altun' kitabı çıktı

Dr. Ali Doğaner'in 'Şavşatlı halk şairi Koçali Altun' isimli kitabı çıktı
Dr. Ali Doğaner'in 'Şavşatlı halk şairi Koçali Altun' isimli kitabı çıktı
GİRİŞ 17.02.2022 10:37 GÜNCELLEME 17.02.2022 10:40

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Dr. Ali Doğaner 2015-2017 yılları arası görev yaptığı arkadaşının bahsettiği Koçali Altun'dan etkilendi. Bunun Artvin kültürünü tanımak ve araştırmak için güzel bir fırsat olduğunu düşünen Doğaner şairi Şavşat'taki evinde ziyaret ederek engin bilgilerinden faydalandı. Şiir defterini gören ve hayat hikayesini dinleyen yazar 2022 yılı şubat ayında eserini tamamlayarak yayımlama kararı aldı.

'Şavşatlı halk şairi Koçali Altun' kitabının önsözü;

Her çalışmanın fikir olarak uyanması, yazım aşaması, yayımlanması gibi süreçlerine ilişkin mutlaka bir hikâyesi vardır. Bu eserin hikâyesi kısaca şöyledir: 2015-2017 yılları arasında görev yaptığım Artvin Çoruh Üniversitesinde aynı bölümde mesai arkadaşım Dr. Adnan Uzun, Şavşatlı hemşehrisi Koçali Altun’dan bahsetti. Artvin kültürünü tanımak, araştırmak için güzel bir fırsat, iyi bir başlangıç olabileceğini düşünerek hazırlıklarımıza başladık. Şairimizi Şavşat’taki evinde ziyaret ettik. Şiir defterinin fotoğraflarını alarak şiirleri yazıya geçirdim. Diğer ziyaretlerimde şairi daha iyi tanıma, şiirleri üzerinde konuşma fırsatı buldum. 2017 yılında Osmaniye Korkut Ata Üniversitesinde görev yapmaya başladım. Mekân olarak uzaklaşsam da zihnimde Artvin yer etmişti. Nihayet 2022 yılının başında bu eseri tamamladım ve yayımlama kararı aldım. Koçali Altun’un oğlu Ali Rıza Altun’un da bu kitabın yayımlanmasının başta babası olmak üzere ailesini mutlu edeceğini ifade etmesi üzerine eserin yayım süreci hızlandı.

KOÇALİ ALTUN'UN ŞİİRİ

Ağladim dünyada gülana kadar

Gülüp muradımı alana kadar

Ezrail toprağa salana kadar

Ben geriye bir hatıra bırakem

 

Ecel şerbetini içmeden evvel

Dünyadan ahrete göçmeden evvel

Hocam kefenimi biçmeden evvel

Ben geriye bir hatıra bırakem

 

Dünyada devranı sürene kadar

Toplayıp defterim dürene kadar

Kara topraklara girene kadar

Ben geriye bir hatıra bırakem

 

Koçali meclisten atarlar seni

Dönülmez yollara iterler seni

Kara topraklara katarlar seni

Ben geriye bir hatıra bırakem

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İYİ Partili ismin Dünya Taekwondo Şampiyonu'na verdiği söz yalan oldu
Ankara'daki kritik ziyaret sonrası MSB kaynaklarından dikkat çeken Eurofighter açıklaması!