Bakan Özer'den eğitim sistemine ilişkin üç önemli kitap çalışması

Milli Eğitim Bakanı Özer'in Türkiye'deki eğitim sistemine ilişkin çalışmalarının yer aldığı üç eser, Maltepe Üniversitesi'nin yayınları arasında raflardaki yerini aldı.

Bakan Özer'den eğitim sistemine ilişkin üç önemli kitap çalışması
Bakan Özer'den eğitim sistemine ilişkin üç önemli kitap çalışması
GİRİŞ 07.07.2022 14:38 GÜNCELLEME 07.07.2022 14:38

Milli Eğitim Bakanı Özer'in Türkiye'deki eğitim sistemine ilişkin çalışmalarının yer aldığı üç eser, Maltepe Üniversitesi'nin yayınları arasında raflardaki yerini aldı.

EĞİTİM POLİTİKALARINDA SİSTEMİK UYUM

Mahmut Özer, bu çalışmasında, eğitim sistemi­mizdeki birçok sorunun temel eğitimdeki eşit­sizliklerden kaynaklandığını gayet açık biçim­de ortaya koyuyor.

Eğitim reformunun okul dışı faktörleri gözeten eğitim politikalarıyla destek­lenmesi gerektiğini, bunun da ancak bir toplum­sal mutabakat zemininde gerçekleştirilebileceği hakikatini çalışmasının merkezine yerleştiriyor.

Heybesinde rektörlük, ÖSYM Başkanlığı ve MEB Bakan Yardımcılığı ve belki de en önemlisi bir bilim adamı olarak deneyimleri bulunan Özer, bu sayede eğitim sisteminin çok farklı katmanlarına bütüncül bir yaklaşımla bakabilmiş. Bunu yaparken ulusla­rarası araştırmalara başvurmuş, yeni gelişmeleri ve yaklaşımları detaylı bir şekilde incelemiş. İnce­lemesini orada bırakmayıp Türkiye’nin ihtiyaçları çerçevesinde politika önerileri geliştirmiş.

TÜRKİYE'NİN MESLEKİ EĞİTİM İLE İMTİHANI

Mesleki eğitim, Türkiye'de eğitime ilişkin tartışmaların başında gelmektedir. özellikle katsayı uygulamasından sonra mesleki eğitim; tüm eğitim tartışmalarının odağını oluşturmuş ve ilgili tüm kesimler tarafından iyileştirilmesi ile ilgili çok sayıda çalışma gerçekleştirilmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 2023 Eğitim Vizyonu sonrası mesleki eğitimde biriken sorunların çözümü yönünde iki yılda çok önemli adımlar atmıştır. özellikle Covid-19 salgını ile mücadele günlerinde mesleki eğitim kurumlarının maskeden solunum cihazına kadar çok sayıda ürün geliştirmeleri ve sundukları hizmetler, toplumun tüm kesimleri tarafından takdirle karşılanmıştır.

Mahmut Özer bu kitapta, bir taraftan mesleki eğitimde biriken sorunlar, sorunların arka planları ve geliştirilen çözüm önerilerini kapsamlı bir şekilde ele alırken: diğer taraftan 2023 Eğitim Vizyonu sonrası MEB tarafından mesleki eğitimi güçlendirmek için atılan adımları ayrıntılı olarak değerlendiriyor. Özer, ayrıca gelinen noktada mesleki eğitimi daha fazla güçlendirebilmek için iş piyasasında ve yükseköğretimde atılması gereken yeni adımlara da değiniyor.

Bu kapsamda elinizdeki kitap, Türkiye'de mesleki eğitime tarihsel bir bakış sağladığı gibi gelecek projeksiyonlarına da yer veriyor.

TÜRKİYE'DE YÜKSEKÖĞRETİMDE BÜYÜME VE DÖNÜŞÜM

Ülkemizin uluslararası rekabette üst sıralarda yer almaya devam etmesinin, ekonomik ve toplumsal açıdan daha da ileri gidebilmesinin yolu kaliteli eğitimden geçer. Bu yaklaşımla Türkiye, yükseköğretim sisteminde son yıllarda önemli yenilikleri hayata geçirmiş, büyük atılımlar yapmış ve nice başarılara imza atmıştır.

Yükseköğretime ivme kazandırma konusu, gündemin önemli bir parçası olmaya devam etmektedir. Bu bağlamda Türkiye’de Yükseköğretimde Büyüme ve Dönüşüm, konuyu birçok cepheden ele almak suretiyle saha deneyimleri ekseninde değerlendirmektedir. Prof. Dr. Mahmut Özer’in; Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörlüğü, ÖSYM Başkanlığı ve MEB Bakan Yardımcılığı görevleri sırasında edindiği tecrübeleri ve akademik çalışmaları ışığında, yükseköğretimin hem yerel hem de ulusal ölçekte kalitesinin yükseltilmesi için kaleme aldığı yazılarından oluşan bu çalışma, eğitimde vizyon ve misyon sahibi olmayı somutlamaktadır.

Eser, yükseköğretimde performansı arttırmaya yönelik görüş ve analizlerinin yanı sıra Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nde yapılan projeler çerçevesinde ÖSYM sistemini değerlendiren akademik makaleler ve gazete yazılarıyla, araştırmacılar için başvuru kaynağı niteliğindedir.

İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
TikTok'a yasak! ABD Başkanı Biden imzayı attı
Onlar işaret edildi! Erdoğan-Biden zirvesini engellemeye çalışıyorlar