Yeni araştırma: Türk halkı basılı kitapları tercih ediyor

Areda Survey, 1100 kişinin katılımıyla Türk halkının kitap okuma alışkanlığını araştırdı. Araştırmaya göre Türk halkı basılı kitap, e-kitap ve sesli kitap türlerinden yüzde 88,4 ile en çok basılı kitap tercih ediyor.

Yeni araştırma: Türk halkı basılı kitapları tercih ediyor
Yeni araştırma: Türk halkı basılı kitapları tercih ediyor
GİRİŞ 06.01.2023 20:06 GÜNCELLEME 06.01.2023 20:06

Kitap kurdu olanların hemfikir olduğu bir konu var; basılı kitapların kokusu ve onlara dokunarak duygusal bağın kurulması okuyuculara büyük bir mutluluk veriyor. Araştırmaya göre günümüzde en çok yüzde 88,4 ile basılı kitabı tercih ediliyor. E-kitap tercih edenlerin oranı yüzde 6,7, sesli kitap diyenlerin oranı ise yüzde 4,8.

KİTABIMIZI EVDE OKUYORUZ

Kitap okumanın hafızamızı güçlendirdiğini, iletişim kurmamızda etkili olduğunu, kelime hazinemizi genişlettiğini biliyoruz. Peki, en yakın arkadaşımız olan kitapları nerede okumayı tercih ediyoruz? Araştırmaya göre Türk halkının yüzde 94,5’i kitabını evinde okuyor. Diğer kitap okuma alanları ise sırasıyla toplu taşıma, park-kafe, okulda-işte, kütüphanede.

KİTAPLAR BİR TIK UZAĞIMIZDA

Günümüzde fiziksel olarak alışveriş yapmak yerine internet üzerinden alışveriş yapmayı tercih ediyoruz. İnternet üzerinden yapmış olduğumuz alışveriş çok daha kolay ve pratik oluyor. Araştırmaya göre kitap alırken katılımcıların yüzde 27’si internet sitelerini tercih ediyor. Diğer seçenekler; yüzde 26,6 ile arkadaşlar, yüzde 23,8 ile sahaflar, yüzde 13,2 ile zincir mağazalar.

Okuyucuların ne sıklıkla kitap aldığı incelendiğinde yüzde 35,2’si ayda bir kitap aldığını belirtirken, yüzde 29,6’sı altı ayda bir, yüzde 15,5’i yılda bir, yüzde 10,3’ü haftada bir kitap aldığını vurguladı. Yüzde 9,4’lük kesim hiç kitap almadığını belirtti.

METODOLOJİ

Bu araştırma 01 - 03 Ocak 2023 tarihleri arasında 1100 kişinin katılımıyla kantitatif araştırma yöntemlerinden CAWI tekniği ile ‘Areda Survey’in Profil Bazlı Dijital Paneli’ kullanılarak gerçekleştirilmiştir.

Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Mirasta yeni uygulama: Yıllar sonra evinizden olabilirsiniz!
CHP kurmayları açıkladı! İşte Özel'in Erdoğan'a götüreceği konular