Gazikültür'den kentin kültürel mirasını yansıtan 5 ciltlik kitap

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, “Gaziantep'te Söylenen Deyimler”, “Gaziantep'te Söylenen Atasözleri” ve “Gaziantep'te Söylenen Deyimler ve Atasözleri Sözlüğü” kitaplarını 5 ciltlik takım halinde hizmete sundu.

Gazikültür'den kentin kültürel mirasını yansıtan 5 ciltlik kitap
Gazikültür'den kentin kültürel mirasını yansıtan 5 ciltlik kitap
GİRİŞ 30.11.2023 16:43 GÜNCELLEME 30.11.2023 16:43

Gazikültür tarafından yayımlanan ve Abdülkadir Evişen’in yazarlığını üstlendiği bu eserler, Gaziantep ve çevresinin kültürel mirasını yansıtmakla beraber bölgeye özgü deyim ve atasözlerini bir araya getirerek, bu zengin dil mirasını hem yerel halka hem de araştırmacılara sunuyor.

Eserlerdeki, Gaziantep yöresine özgü ifadelerin yanı sıra, Anadolu Türkçesi, Arapça, Farsça, Moğolca, Özbekçe ve Çağatayca dillerinden Türkçeye geçmiş alıntıların kökenleri detaylı bir şekilde açıklanıyor.

Araştırmacılara ve ilgililerine önemli bir kaynak niteliği taşıyan bu eserlere, dijital ortamda yazarın kendi sesinden dinleme imkanı veren Gazikültür, bunun yanında sözcüklerin Antep ağzından doğru telaffuzunu öğrenmesini, www.antepagzindan.com ve www.gaziantepagzindan.com siteleri aracılığıyla sağlıyor.

Gaziantep’in kültürel zenginliğini geniş bir kitleye ulaştırmayı hedefleyen eserler, Gaziantep'in dil ve kültürünü korumak ve tanıtmak adına önemli bir adım. Okurlar, Gazikültür’ün müze mağazalarından ve http://www.magazagazikultur.com adresinden bu çalışmalara ulaşabilir.

Gazikültür Yönetim Kurulu Başkanı M. Hakan Tanrıöver, Abdülkadir Evişen’in yıllar süren emeği sonucunda ortaya çıkan bu kapsamlı çalışmanın Gaziantep’in zengin kültürel mirasını yansıtması bakımından önem taşıdığını söyleyerek, “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılına armağan olarak hazırladığımız bu dev eser milletimizin kadim geçmişini aydınlık geleceğe aktarmada kıymetli bir vazife üstlenecek” dedi.

Gazikültür Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar ise bu çalışmaların her bir kelimenin harf sırasına göre numaralandırılarak düzenlendiğini ifade ederek, “Kelimeler önce İstanbul ağzı ile ardından Gaziantep ağzına uygun şekilde, özel harfler kullanılarak yazılmıştır. Ayrıca, bu kelimelerin hangi deyim ve atasözlerinde kullanıldığına dair bilgiler ve ilgili numaralar da yer almaktadır” diye konuştu.

İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrailliler esir takası anlaşması ve Netanyahu'nun istifası için yine sokaklara indi
Mahalle kafeleri Çırağan’la yarışıyor! Zıvanadan çıktılar