"İstanbul Camileri" kitabının tanıtımı yapıldı

Üsküdar Belediyesi, İstanbul'un tarihi ve kültürel mirasını yansıtan "İstanbul Camileri" adlı eseri okurla buluşturdu.

"İstanbul Camileri" kitabının tanıtımı yapıldı
"İstanbul Camileri" kitabının tanıtımı yapıldı
GİRİŞ 28.12.2023 11:07 GÜNCELLEME 28.12.2023 11:07

Nevmekan Bağlarbaşı'nda tanıtım etkinliği düzenlenen eser, İbrahim Hilmi Tanışık'ın 1931-1966'da kaleme alıp fotoğrafladığı 778 camiye dair notlarını içeriyor.

Etkinlikte, şehir kültürüne büyük katkı sağlayacak bir başvuru kaynağı niteliğindeki eser tanıtıldı, kitabın içinde yer alan dokümanlar sergilendi.

"Kitabın içinde 778 cami maddesi var"

Eseri yayına hazırlayan editör Fatih Dalgalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İbrahim Hilmi Tanışık'ın arşivinin bugüne ulaşmasını torunu İbrahim Akın Kurtoğlu'nun sağladığını söyledi.

Arşivin İbrahim Akın Kurtoğlu tarafından kendisine ulaştığını ifade eden Dalgalı, "İbrahim Hilmi Tanışık 1981'de Bursa'da doğdu. 1920 yılında İstanbul'a göç ediyor ailesiyle. İstanbul'da sadece camileri değil çeşmeler, medreseler, tekkeler, türbeler gibi kitabesi olan her şeyi yazıyor. Sayfalarca arşivi oluyor. 1942 yılında İstanbul Çeşmeleri adında bir kitap hazırlıyor. Bugüne kadar basılmış olan tek eseri buydu." dedi.

Dalgalı, Tanışık'ın devlet matbaasında muhasebe memurluğu yaparken bir yandan da İstanbul'un camilerini tek tek gezerek çalışmalar yaptığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"İstanbul camilerini 1930-1935 yıllarında ve 1960-1965 yıllarında 2 defa notlar alarak gezme imkanı buluyor. Bu eserin özelliklerinden birisi 30 yıllık süreçte camilerdeki değişimleri fark etmenizi sağlıyor. Birinci ciltte 1930'lu yıllar, ikinci ciltte ise 1960'lı yıllar yer alıyor. Kitabın içinde 778 cami maddesi var. Tanışık 1967 yılında cemiler dosyasını basılması üzerine yayınevine teslim ediyor. Kendisi de hacca gidiyor. O yılın 11 Mart günü Medine'ye 3 kilometre kala otobüste vefat ediyor. Eser basılmıyor. Bu arşiv aileye iade ediliyor. Aile bu arşivi muhafaza ediyor. Eser, 2 yıllık bir çalışmanın ürünü olarak ortaya çıkıyor."

Busenur Çalık Haber7.com - Yasemin.com
Haber 7 - Busenur Çalık
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kelime-i Tevhid bayrağı taşıyan gence saldırmıştı! O gencin ilk ifadesi ortaya çıktı
"Bu adamlar  Erdoğan’a niye bu kadar hakaret ediyor Fatih?"