Marmara Kıraathanesi’nde ‘Söz Meclisten İçeri’

Üsküdar’da 40 yıl aradan sonra kaldığı yerden devam eden Marmara Kıraathanesi, ‘Söz Meclisten İçeri’ konuşmalarıyla fikir dünyasına katkıda bulunmaya devam ediyor.

Marmara Kıraathanesi’nde ‘Söz Meclisten İçeri’
Marmara Kıraathanesi’nde ‘Söz Meclisten İçeri’
GİRİŞ 16.03.2024 17:09 GÜNCELLEME 16.03.2024 17:09

Marmara Kıraathanesi’nde Ramazan ayı itibariyle düzenlenmeye başlanan ‘Söz Meclisten İçeri’ konuşmalarının beşincisinin düzenlendiği cuma akşamında Marmara Kıraathanesi Koordinatörü Mücahit Kıbrıs’ın moderatörlüğünde Mahmut Bıyıklı ve İsmail Halis’in söyleşisiyle devam ediyor. 

Kısa süre önce kapılarını açan Üsküdar’ın Bulgurlu Mahallesi’ndeki Marmara Kıraathanesi, İstanbul’daki entelektüellerin, yazarların, edebiyatçıların ve öğrencilerin yeni buluşma noktası olmasının yanı sıra bir okul niteliği de taşıyor. Alanında uzman hocalarla öğrencilerin sınıf ortamı dışında bir araya geldiği ve katılımcıların alanında uzman isim konuşmacılarla doğrudan iletişime geçtiği Marmara Kıraathanesi’ndeki Söz Meclisten İçeri söyleşileri her yaştan öğrenme heveslilerin geldiği bir yer oldu. Tıpkı 19. yüzyılda fikir ve ilim hayatına önemli katkı sunan konaklardaki ilmi sohbetler ve 20. yüzyılda daha küçük ölçeklerde kıraathanelerde devam eden ilmi sohbetler bugün de Marmara Kıraathanesi ile varlığını sürdürmeye devam ediyor. 

MARMARATÖRLER YENİDEN TOPLANIYOR

Marmara Kıraathanesi’nin Kültür tarihimizde önemli bir yeri olduğunu ifade eden Türkiye Yazaralar Birliği İstanbul Şube Başkanı ve Haber7 Yazarı Mahmut Bıyıklı sözlerine şöyle devam etti: “1950’li ve 1960’lı yıllarda Marmara Kıraathanesine devam edenler için senatör kavramından yola çıkarak ‘marmaratör’ ifadesi kullanılmıştır. Şu an yaşan birkaç marmaratör kaldı. Bunlardan birisi de Reşat Şen’di. Yakın zamanda ise birçok marmarötürü kaybettik, Sezai Karakoç, Necip Fazıl, Nurettin Topçu bu isimlerden sadece birkaç tanesi. Türkiye’nin son yüzyılındaki önemli şahsiyetlerin hayatında üniversite hayatları belki yarım sayfa yer tutarken Marmara Kıraathanesi sayfalarca yer alıyor. Bu yüzden onlar der ki bizim için ikinci bir üniversite, ikinci bir ev, ikinci bir yazıhaneydi bizim için derler. Geçmişteki Marmara Kıraathanesi’nde Türkiye ve dünyadaki gelişmeler konuşuluyordu burada da inşallah bu gelenek devam edecek. Marmara Kıraathanesi’ni daha iyi anlamak isteyenler ise Mehmed Niyazi’nin Deliler ve Dahiler kitabına mutlaka bakmalıdır.” dedi. 

“Cahit Zarifoğlu’nun maceraperestliği ve seyyahlığı gelecek nesiller için çok önemli”
Yayın Koordinatörü İsmail Halis ise konuşmasına şu şekilde devam etti: “Cahit Zarifoğlu üzerine söylenecek çok şey var belki ama ben Zarifoğlu’nun maceraperestliğini, seyyahlığını serazat ruhunu çok önemsiyorum. Mücahit Kıbrıs’ın İstanbul Ticaret Odası Marmara Anadolu İmam Hatip Lisesi’ndeki kurmuş olduğu çok dilliliği ve özellikle Japonca’nın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Dünyaya, Türkiye’ye ve Müslümanlara lazım olan birinci derecedeki elzem mesele bu cihanşümul bakış açısı olduğu kanaatindeyim. Bunu bize çok vahşi bir biçimde 7 Ekim sonrasındaki dünya gösterdi.” şeklinde konuştu.

Bir kültür ortamı olarak gayri resmi bir üniversite ortamı olan Marmara Kıraathanesi, sabah 7.00’den akşam 24.00’e kadar her yaştan ilgilisine açık. Ramazan boyunca devam edecek olan Söz Meclisten İçeri konuşmalarının programına sosyal medya hesaplarından ulaşabilirsiniz. 

 

Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Özel hastanede yenidoğan vurgunu
Alman polisinden Filistin destekçilerine insanlık dışı müdahale!