İstanbul'da 500 yıllık endüstri ve tasarım mirası
Prof. Dr. Önder Küçükerman ile Doç. Dr. Jülide Edirne'nin hazırladığı, "İstanbul'da 500 Yıllık Endüstri ve Tasarım Mirası" kitabı Zeytinburnu Belediyesi Yayınları'ndan okuyucuyla buluştu.

Prof. Dr. Önder Küçükerman ile Doç. Dr. Jülide Edirne'nin hazırladığı, "İstanbul'da 500 Yıllık Endüstri ve Tasarım Mirası" kitabı Zeytinburnu Belediyesi Yayınları'ndan okuyucuyla buluştu. Kitabın giriş bölümünde, yazım amacı şöyle anlatıldı:
Bu kitabın yazılma nedeni, 1450'li yıllar ile 1950'li yıllar arasında geçen 500 yıl boyunca genel olarak İstanbul'daki endüstri değişimlerinin günlük ürünlere yansımasını özetlemektir. Ancak buradaki asıl amaç, Osmanlı Devleti ile başlayan ve Türkiye Cumhuriyeti olarak devam eden bu süreçteki endüstri ve tasarım değişimlerinin biçimlendirdiği eski bir başkent olarak İstanbul'daki yaşamı nasıl değiştirmiş olduğunu da göstermektir.
Kitabın bir başka hedefi de bu süreklilik içinde çok değişik endüstri alanlarının birbiriyle nasıl bağlantılı olarak geliştiğini de göstermektir. Tarihi süreç içinde bazen silah endüstrisiyle cam endüstrisi ya da giyim endüstrisiyle at arabası endüstrisi örnekleri peş peşe yer alıyor. Bunun nedeni bu endüstrilerdeki bütün gelişmelerin, bu şehirde yaşayanların yaşamını da ne kadar değiştirdiğini göstermektir.
Diğer yandan İstanbul çok eski bir başkent olduğu için bu gelişmelerden ilk etkilenen şehir olması da doğaldı.
Kitapta 500 yıl boyunca bir anlamda devletin endüstri ve tasarım konularında yürütmüş olduğu önemli politikalar, kararlar ve çalışmaların sonuçlara yansımaları da yer alıyor.
Kısacası bu kitapta yaklaşık olarak İstanbul'da 500 yıllık endüstri gelişmesi ve yaşamı etkileyen tasarımlar bir araya getirilmeye çalışılmıştır.