Göktürkler 4 Mayıs'ta İstanbul'da

Ahmet Yesevi Üniversitesi tiyatro bölümünce hazırlanan; 2000 ve 2003 yıllarında ülkemizin çeşitli şehirlerinde sahneye konulan ve tekrar sahnelenmesi konusunda yoğun istek alan “Özümüzü Kesen Kılıç (Göktürkler)” adlı tiyatro eseri Türkiye̵

Göktürkler 4 Mayıs'ta İstanbul'da
Göktürkler 4 Mayıs'ta İstanbul'da
GİRİŞ 03.05.2006 07:17 GÜNCELLEME 16.07.2018 11:13

'Göktürkler (Özümüzü Kesen Kılıç)' tiyatrosu, gördüğü büyük ilgi ve istek üzerine yeniden Türkiye’ye geliyor. Kazakistan Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa kurulan Ahmet Yesevi Üniversitesi, ortak üniversite oluşunun 15.yılını çeşitli etkinliklerle kutluyor.

Ahmet Yesevi Üniversitesi tiyatro bölümünce hazırlanan; 2000 ve 2003 yıllarında ülkemizin çeşitli şehirlerinde sahneye konulan ve tekrar sahnelenmesi konusunda yoğun istek alan “Özümüzü Kesen Kılıç (Göktürkler)” adlı tiyatro eseri Türkiye’de.

 

Eser, dünyaca ünlü Azerbaycanlı yazar Bahtiyar Vahapzade'ye ait. Türkiye Türkçesine aktaran ise Yavuz Bülent Bakiler. Yönetmen; Kazakistan Devlet Sanatçısı ve Ahmet Yesevi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Rayımbek Türkistani.

 

 

Eserin konusunu şöyle;

 

 

'Göktürkler (Özümüzü Kesen Kılıç), M.S. 630 yıllarında, Çin İmparatorluğu tarafından yıkılan I. Göktürk Kağanlığı'nın egemenlik ve diriliş mücadelesini anlatmaktadır. Çin İmparatorluğu, Göktürk Devleti'nin tekrar eski ihtişamına kavuşmasını engellemek için kendisine has ikiyüzlü siyaset uygulamaktadır.

 

 

Olay, Kara Kağan ile İçgen Hatun’un birleşip Göktürk Hakanı Çuğra Han’ı zehirleyerek öldürmeleriyle başlamaktadır. Bu olay üzerine tahtın varisi olan Dulu Han ile Kara Kağan arasında ölümüne bir düşmanlık başlar. Kara Kağan, Juan-Juanları yenerek ülkeye büyük bir zaferle dönen Çuğra Han’ın küçük oğlu Kür-Şad’ı da taht mücadelesinin içine çekmek ve kardeşleri birbirine düşürmek için İçgen Hatun’la birlikte birtakım entrikalar çevirmektedir. Küçük kardeş Kür-Şad’ın sağduyulu uyarılarına rağmen ağabey Dulu Han, Çin İmparatorluğu'nun Göktürk Kağanlığı'nın içine kadar soktuğu casusları vasıtasıyla organize ettiği entrikalara kapılarak ülkesini terk edip Çin imparatoruna sığınır.

 

 

Dulu Han’ın Çin ordusunun başında, kendi milletine karşı savaşarak Göktürk tahtını ele geçirmesi ve Kara Kağan’ın intihar etmesiyle gelişen olaylar, Dulu Han’ın gerçekleri görmesiyle sona doğru yaklaşır. Göktürk tahtını ele geçirebilmek için Çin İmparatorluğu'yla işbirliği yapmasının kendisini Çin’in kuklası haline getirdiğini ve bu bedelin altında ezildiğini, tahta çıkışının beşinci yıl kutlamalarında iyice hisseden Dulu Han, diğer Türk devletlerinin kurduğu ittifaka girerek ülkesini Çin hâkimiyetinden kurtarır.

 

 

Sonuçta Göktürk Kağanlığı tekrar eski ihtişamına kavuşur.'    

 

 

Ahmet Yesevi Üniversitesi öğrencilerinin de rol aldığı “Göktürkler” tiyatrosunun Türkiye programı şöyle:

 

 

     04 Mayıs             İSTANBUL
     06-07 Mayıs        ANKARA
     08 Mayıs             ANKARA
     10-11-12 Mayıs  BURSA
     14 Mayıs             İZMİR
     16-17 Mayıs        ANTALYA
     18 Mayıs             Alanya/ANTALYA
     19 Mayıs             Manavgat / ANTALYA
     22 Mayıs             Girne/KKTC

 

 

(aygazete)
 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Batı Çin'den dersini aldı: Türkiye için tarihi fırsat!
Ukraynalı bir kadın iki yaşındaki oğlunu 25 bin dolara satmaya çalışırken yakalandı