Halime Türkyılmaz kumdan resim yapmanın ötesine geçti

Doğal granül taşlardan oluşan, boya kullanılmadan dökerek uygulanan ve sabitlenen kumdan resim sanatı... Sanatçı Halime Türkyılmaz sanatını şu şekilde anlatıyor;

Halime Türkyılmaz kumdan resim yapmanın ötesine geçti
Halime Türkyılmaz kumdan resim yapmanın ötesine geçti
GİRİŞ 01.08.2019 09:58 GÜNCELLEME 01.08.2019 10:58

Lisans eğitimimi Eskişehir Anadolu Üniversitesinin Güzel Sanatlar Eğitimi bölümününde tamamladım. Üniversite ikinci sınıfta harçlığımı çıkarmak için çalışmaya karar verdiğimde o dönemde resim yapmayı bilen öğrencilere ihtiyacı olan Dekoray Sanat Evinde kum resim tekniğini öğrendim. Çalışmalarımdaki titizliğim ve hızlı olmam sayesinde yaklaşık iki yıl hem evde hem sanat evinde düzenli olarak resimler bitirip teslim etmeye başladım.

 

 

Resim anasanat öğretmeni Doç. Dr. Numan Arslan o dönemde yaptığım çalışmaları çok beğenip okula da taşımamı istedi. Böylelikle okulun son iki yılında üniversitemizde yapılan ilk sanat çalıştayında beni de görevlendirip kumdan resimlerimi okulun koridorlarında yapmaya başladım. Bu sayede hem çalışıp hem de merak eden tüm arkadaşlarımla tekniği paylaşıyordum. Mezun olmadan önce okulun dış cephesine Picasso’nun Guernica tablosunu orijinaliyle aynı boyutta çalışmamla daha çok ilgi ve merak uyandırdı. Tablo 2009’dan bu yana hala ilk günkü gibi bozulmadan bölümümüzün duvarında durmaktadır.

 

 

Kum Resim tekniğinden bahsedecek olursam: Ülkemizin bir çok şehrindeki taş ocaklarından (şimdilik keşfettiğim Tekirdağ ve Eskişehir)çıkarılan, binaların iç ve dış dekorasyonu için kullanılan, 0-0,7 mikron aralığındaki, tamamen boyasız mineral taşlardır. Kendim direk ocaklara gidip 25’er kiloluk çuvallarla alıyorum. İstediğim boyutlarda eleyip kullanabileceğim kısımlardan faydalanıyorum.

Mesela çok toz olan kısımlarını genelde renk tonlamaları için kullanıyorum. Daha sonra tuval, duralit, ahşah, seramik... Zemin üzerine önce şeffaf tutkal sürüp kurumasını bekliyorum. Sonrasında resmi çizip spatula veya parmaklarımla resmi yapıp bitirdikten sonra yine şeffaf tutkalı sulandırıp sprey ile üstüne sıkıyorum. Böylelikle hem alttan hem üstten sabitlemiş oluyoruz ve resim zeminde bozulmadan kalıyor.

Mezun olduktan sonra branşım olan resim öğretmenliğinin yanı sıra sınıf öğretmenliği, muhasebe, satış gibi farklı departmanlarda çalışmalar yapınca fark ettim ki bana iş gibi gelmeyen çünkü yapmaktan mutlu olup zamanın nasıl geçtiğini anlamadığım en güzel anlarım kum resim yaptığım zamanlardı. Ayrıca araştırdığımda benim gibi kumdan resimler yapıp ve hatta bunu sabitleyip tablo haline getiren hiç kimsenin olmaması yani tek olması bu tekniği yaymam gerektirdiğini hissettirdi. O yıllarda çalıştığım kurum da çoktan kapanmıştı. Bunun üzerine Moda’da 'Kumhane' adını verdiğim kum resim atölyemi açtım.

'Kumhane'de tekniği öğretmek için ayda bir kaç kez kum resim workshopları düzenliyorum. Bunun yanı sıra Zihin Beden Ruh Festivalinin dünya kadınlar gününe denk gelmesiyle kumdan kadın portreleri çalışıp festivalde küçük bir tanıtım yaptım. Ayrıca Atatürk portresinde çok iyi olmam sebebiyle fazlaca sipariş almaya başlayınca 19 Mayıs 2019 tarihinde Atakent Kültür Merkeziinde Kum Resim Tekniği ile “100. Yıla Özel Atatürk Sergisi” açtım.

Bunlar dışında Moda Galeri Mod sanat Galerisinde “Cemal Süreya’yı Sevmek” adlı karma sergisine ve hem Cennet Kültür Merkezi hem de Bakırköy Kültür ve Sanat Konağı-Muhsin Kut Sanat Galerisinde “Kurtuluşa Giden Yolun 100. Yılında 100 Sanatçı 100 Portre Sergisi” gibi karma sergilere de katıldım.

Resimlerime web sitemden (www.kumhane.com), Instagram adresimden (@kumhane) veya Moda’daki atölyemden ulaşabileceğiniz gibi, Moda’da Emre Kınay’a ait Duru Tiyatronun duvarlarında sürekli yenilenen sergilerim olacak. Aynı zamanda haftanın bir günü yine Duru Tiyatroda çocuklar için kum resim atölyeleri olacak

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
“AK Parti’ye ders vermek” iyi bir fikir miydi?
Almanya'dan Türkiye açıklaması: Her zaman kolay olmayan bir ortak