YTB yine Sıla Yolu'na hazırlanıyor

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı (YTB) Abdullah Eren, yurt dışında yaşayan ve tatillerini ana vatanlarında geçirmek isteyen vatandaşlar için güncel bilgiler ve rotaları paylaştı. Eren, vatandaşların sınır kapılarından daha rahat geçmeleri için YTB’nin geçen yıl sınır ötesinde ve sınır kapılarında uyguladığı Sıla Yolu Projesi’nin de devam edeceğinin müjdesini verdi.

YTB yine Sıla Yolu'na hazırlanıyor
YTB yine Sıla Yolu'na hazırlanıyor
GİRİŞ 07.06.2020 12:39 GÜNCELLEME 07.06.2020 12:39

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte yurt dışında yaşayan vatandaşlar için ana vatana olan hasreti dindirme fırsatı başladı. Avrupa’nın farklı ülkelerinden kara yolu ile Türkiye’ye gelerek izinlerini memleketlerinde geçirmek isteyen vatandaşların en yoğun kullandığı güzergâhlar da yeni koronavirüs (covid-19) tedbirlerinin gevşetilmesiyle transit geçişlere açıldı.

UYGULAMA YURTDIŞI TÜRKLER LEHİNE OLACAK

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı (YTB) Abdullah Eren bu kapsamda güncel bilgileri ve Türkiye’ye geliş rotalarını paylaşarak vatandaşlara uyarılarda bulundu. YTB tarafından geçen yıl Türkiye'ye geliş-gidişlerde ortaya çıkan ihtiyaç ve sorunları gidermek için sınır ötesinde Sırbistan gümrük kapılarında ve Türkiye’de sınır kapılarında başlatılan Sıla Yolu Projesi’nin de devam edeceğini belirten Eren, koronavirüs salgını nedeniyle tedbirlerin de göz ardı edilmeyeceğini sözlerine ekledi. Türkiye’ye girişlerdeki nihai uygulamanın bu hafta netleşeceğini dile getiren Eren, “Yurtdışından gelen vatandaşlarımız/mavi kartlılar şunu bilsin: Tedbiri de elden bırakmayan; kısa zamanlarında memleket hasreti gidermeye gelen 'Yurtdışı Türklerin' buradaki vaktini kısmayacak bir uygulama olacak. Bilgilendirmeler ve yol boyunca çeşitli hizmetlerimizle yine yanınızdayız” diye konuştu.

YTB Başkanı Abdullah Eren’in paylaştığı, vatandaşların Türkiye'ye karayoluyla seyahatlerinde kullanabilecekleri ''2 ROTA'' ise şu şekilde:

ROTA 1:

Fransa/Belçika/Hollanda – Almanya-Avusturya-Macaristan-Sırbistan-Bulgaristan-Türkiye (Kapıkule).

ROTA 2:

Fransa/Belçika/Hollanda – Almanya-Avusturya-Slovenya-Hırvatistan-Sırbistan-Bulgaristan-Türkiye (Kapıkule).

TÜRKİYE’YE KARAYOLUYLA GELECEK VATANDAŞLAR İÇİN SINIR UYGULAMALARI

Avrupa ülkelerinde koronavirüs pandemisinden dolayı kapatılan sınırlar kademeli olarak yeniden açılsa da vatandaşları buralarda birtakım uygulamalar bekliyor. Paylaşılan rotaları kullanarak ana vatanlarına gelecek olan vatandaşları sınır kapılarında bekleyen kurallar ve güncel uygulamalar ise şu şekilde:

FRANSA

Fransa-Almanya arasındaki geçişlerde gevşetilmiş sınır kontrolleri yapılıyor. Bu kontroller 15 Haziran 2020 tarihinde kaldırılacak. Geçişlerde ise herhangi bir izin, belge ve kovid-19 test sonucu talep edilmiyor.

BELÇİKA

Belçika-Almanya arasındaki sınır kontrolleri de 8 Haziran 2020 tarihine kadar devam ediyor. Buradaki geçişlerde de herhangi bir izin, belge ve kovid-19 test sonucu istenmiyor.

HOLLANDA

Hollanda-Almanya arasındaki geçişler açık olup dönem dönem yapılan kontrollerde seyahat nedeni soruluyor. Vatandaşlardan burada da herhangi bir izin, belge ve kovid-19 test sonucu ise talep edilmiyor.

ALMANYA

Almanya’nın komşu ülkeleri olan Danimarka, Avusturya, Hollanda, İsviçre ve Fransa ile Mayıs ayında gevşetilen geçiş kontrolleri, 15 Haziran 2020 tarihinde tamamen kaldırılacak. Ayrıca 02 Haziran 2020 tarihinde alınan Bakanlar Kurulu kararı doğrultusunda 26 Avrupa Birliği üyesi ülkenin yanı sıra İngiltere, İzlanda, Norveç, İsviçre ve Liechtenstein’a yönelik seyahat uyarıları da kaldırılmış bulunuyor. Bu ülkelerin yanında Lüksemburg’dan geçecek olan vatandaşlar için de herhangi bir sınır kontrolü bulunmuyor.

AVUSTURYA

Almanya – Avusturya arasındaki geçişlerde gevşetilmiş sınır kontrolleri yapılırken bu kontroller 15 Haziran 2020 tarihinde kaldırılacak. Buradaki geçişlerde de herhangi bir izin, belge ve kovid-19 test sonucu talep edilmiyor.

MACARİSTAN

Avusturya-Macaristan arasındaki geçişlere ise belirli saatlerde izin veriliyor.  Hegyeshalom (Avusturya), Rajka (Slovakya) ve Tornyiszentmiklós (Slovenya) sınır kapılarından her gün saat 20:00-12:00 arasında geçiş yapılıyor. 

Transit geçiş sırasında en kısa sürede Macaristan sınırlarının terk edilmesi istenirken, belirlenmiş rotada seyahat edilmesi zorunlu tutuluyor. Mazeret belirtilen hallerde ise belirlenmiş olan benzin istasyonları (bu benzin istasyonlarında “Transit Only” tabelası bulunmaktadır) ve dinlenme tesislerinde durulması mümkün oluyor. Bu kurallara uymayanlara ise cezai işlem uygulanıyor. Buradaki geçişlerde de herhangi bir izin, belge ve Kovid-19 test sonucu talep edilmiyor.

SLOVENYA

Avusturya-Slovenya arasında geçişler de açık olup Türk vatandaşlarına aynı gün içinde ülkenin terkedilmesi şartıyla transit olarak geçiş izni veriliyor. Geçişlerde herhangi bir izin, belge ve kovid-19 test sonucu istenmiyor

HIRVATİSTAN

Slovenya-Hırvatistan arasında da geçişler açık olup geçişlerde herhangi bir izin, belge ve kovid-19 test sonucu istenmiyor.

SIRBİSTAN

Macaristan-Sırbistan arasında da geçişler açık olup belge, izin ve kovid-19 test sonucu talep edilmiyor. Transit geçiş sırasında en kısa sürede Sırbistan sınırlarının terk edilmesi istenirken zorunlu olması halinde belirli benzin istasyonları ve dinlenme tesislerinde duraklama yapılıyor. Bu konuda sınırlarda bilgilendirici broşür dağıtılıyor.

BULGARİSTAN

Sırbistan-Bulgaristan arasında da geçişler acık bulunuyor. Fakat Bulgaristan’a girişte vatandaşların transit geçiş yapılacağına, Bulgaristan’daki salgın durumuyla ilgili bilgi sahibi olunduğuna ve bütün sorumluluğun üstlenildiğine dair bir belgeyi doldurmaları gerekiyor. Vatandaşlar bu belgeye www.ytb.gov.tr adresinden ulaşabilirler. Burada da vatandaşlardan herhangi bir test sonucu talep edilmiyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 85 milyon vatandaşa çağrı: Hepimizin namusuna emanettir!
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…