Fransa ve İngiltere, Afrika'dan yağmalananların bir kısmını iade etti

İngiltere’nin Cambridge Üniversitesi’ne bağlı Jesus Koleji ve Fransız Quai Branly Müzesi, sömürge döneminde Batı Afrika'dan yağmalanan bazı kültürel eserleri iade etti.

Fransa ve İngiltere, Afrika'dan yağmalananların bir kısmını iade etti
Fransa ve İngiltere, Afrika'dan yağmalananların bir kısmını iade etti
GİRİŞ 27.10.2021 21:09 GÜNCELLEME 27.10.2021 21:09
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Sömürge döneminde Fransa ve İngiltere tarafından yağmalanan bazı kültürel eserler ait oldukları ülkelere teslim edildi. İngiltere’deki Cambridge Üniversite’sine bağlı Jesus Koleji, 1897'de İngiltere tarafından yağmalanan Afrika'nın kültürel açıdan en önemli eserlerinden biri olan Bronz horoz heykelini Nijerya’ya iade etti. Yağmalandıktan sonra 1905 yılında bir öğrencinin babası tarafından Jesus Koleji'ne bağışlanan heykel, düzenlenen tören ile Nijeryalı yetkililere teslim edildi. Tören sırasında konuşma yapan Jesus Koleji’nden Sonita Alleyne, "Bu, bu eserin eşsiz mirasına ve tarihine saygıdan dolayı yapılacak doğru şey" dedi.

Nijerya hükümeti, Jesus Koleji'ne "öncü" olduğu için teşekkür ederek, diğer kurumlardan yağmalanan eserlerin iadesini dört gözle beklediklerini aktardı.



 FRANSA 26 ESER İADE ETTİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, başkent Paris'teki Quai Branly Müzesinde, 1892'de sömürgeci Fransız güçleri tarafından Abomey Krallığı'ndan çalınan 26 eseri özel bir törenle Benin Cumhuriyeti'ne teslim etti. İadenin ana amacının Afrikalı gençlerin miraslarına yeniden erişimlerini sağlamak olduğunun altını çizen Macron, "Bu iade, bir iadeden daha fazlasıdır, bağlarımızı güçlendirmeyi, yeni fırsatlar yaratmayı mümkün kılacak bütün bir işbirliği programıdır" dedi.
Abomey Hazineleri olarak bilinen koleksiyondan 26 parça, bu ayın sonunda Benin Cumhuriyet’ine gönderilmeden önce Quai Branly Müzesinde son kez sergilendi.

 EN AZ 90 BİN SANAT ESERİ FRANSA'DA

Uzmanlara göre, Afrika kültürel mirasının yüzde 85 ila yüzde 90'i kıta dışında bulunurken, Sahra altı Afrika'dan en az 90 bin sanat eserinin Fransız kamu koleksiyonlarında muhafaza edildiği bildirildi. Bu eserlerin 70 bini Quai Branly Müzesi’ndeyken 46 bin eserin sömürge döneminde geldiği paylaşıldı.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 7
  • Pilotum 2 yıl önce Şikayet Et
    En iyisini yapmış Batı bu afrikalıları başı boş bırakmayacaksın defalarca gittim geldim düşünemiyorlar bile
    Cevapla
  • Arif 2 yıl önce Şikayet Et
    Canları alınanlar ne olacak? İnsan düşmanları
    Cevapla
  • Vakum 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu bile Türkiye sayesinde oluyor.Sömürgeciler Türkiyenin son afrika açılımından sonra tersden esen rüzgarları dindirmek için böyle girişimlerde bulunuyor.Ama Afrika uyanıyor.Balıklar böcekleri yerken şimdi böcekler sular çekildiğinde balıkları yiyor.
    Cevapla
  • Vakum 2 yıl önce Şikayet Et
    afrika devasa bir kıta pek çok ülke var..Adamlar artık sorguluyor ve sömürülmek istemiyorlar. fransızca ingilizce konuşsalar bile Türkiye'yi sömürgecilere rağmen davet etmeleri,çeşitli ihaleleriTürklere vermeleri,kiminin türk askeri teçhizatı almaları bir şeylerin değişmekte olduğunun apacık bir göstergesi..Türkiye ye neden saldırdıklarını zannediyorsunuz.Afrika da belini kırıyoruz fransızın,belçikanın.ve diğerlerinin
    Cevapla
  • pilotum 2 yıl önce Şikayet Et
    Sen öyle zannet afrikayı git gör gez gel dillerini ele geçirmişler dakardan selam
    Cevapla
  • osman 2 yıl önce Şikayet Et
    2 şey iade ederler, hop 2 ihale alırlar. al gülüm ver gülüm. bunlar işi biliyor.
    Cevapla
  • dr ali 2 yıl önce Şikayet Et
    verdikleri zarar ne olacak belki 900 trilyon dolar onu ødemeleri gerek ve her yaralik øldurdukleri icin ayri ayri en az on milyon dolar da para vermesi gerek o kadar caldiklari seyin yaninda bu nikta kalir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Murat Kurum'dan BAYKAR'a sürpriz ziyaret: Bugün yeni çok şey öğrendim...
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!