Mayıs ayı dergilerinde neler var?

Aylık yayınlanan ve şu ana dek elimize ulaşan dergilerin Mayıs sayılarında neler yer alıyor? Hangi dergiyi bu ay neden almakta yarar var. İçerikleri görün, kararı siz verin:

Mayıs ayı dergilerinde neler var?
Mayıs ayı dergilerinde neler var?
GİRİŞ 10.05.2008 10:55 GÜNCELLEME 29.05.2020 17:12
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

MEDİACAT

 

MediaCat Sayfaları bu ay Türkiye spor medyasına ayrılmış. 

 

Amerikan Ulusal Futbol Liginin Final maçı olan Super Bowl’da bu sene 30 saniyelik bir reklam için tam 2,7 milyar dolar ödendi. Bu durum Amerikalı reklamverenlerin spor reklamcılığına verdikleri önemin en net delili. Türkiye’de de reklamverenlerin spor reklamcılığına ayırdıkları bütçeler gün gittikçe artıyor. Bu ilgi spor medyasında büyük bir çeşitlenmeyi beraberinde getiriyor.

Daha iyi demokrasi için daha iyi pazarlama
Türkiye demokrasisinin zorlu dönemlerinden birini yaşadığı bugünlerde, olan bitene farklı bir açıdan yaklaşmak gerekirse, bizdeki demokrasi eksikliğini, diğer pek çok nedenin yanında ekonomik yapımızla, iş yapma biçimlerimizle, pazarlama anlayışımızla, şirket-tüketici ilişkilerimizle açıklamak ne ölçüde mümkündür?

Reklamcılığın ölümcül günahları
Vatikan, Hıristiyan âleminin ta 6. yüzyılda belirlediği 7 büyük günaha zamanın ruhuna ve gereklerine göre 7 yeni günah ekledi. Biz de reklamcılara sorduk: Sizce reklamcılığın ölümcül günahları neler?

Yeni bir ajans ücretlendirme modeli
Medya fonksiyonu yaratıcı fonksiyondan ayrılalı beri reklam ajanslarının temel meselelerinden biridir ücretlendirme: Ajansların sunduğu hizmete nasıl değer biçmeli? Komisyon mu, sabit ücret mi diye tartışanlara yeni bir seçenek: Değer temelli ücretlendirme…

Ustaya saygı: Paul Arden’in ardından
Saatchi & Saatchi’nin efsanevi kreatif direktörü Paul Arden 67 yaşında hayata veda etti. Son yıllarda yayımlanan küçük ama dev kitaplarıyla da büyük ilgi gören Arden’i saygıyla anıyoruz.

İki gazeteci MediaCat’e konuştu
Emre Aköz: Sabah’a Atatürkçü bir yazar lazım. Hıncal yetmiyor çünkü
Ece Temelkuran: Oryantalist bir ‘freak show’da yaşıyoruz

Mayıs 2008Yazı ve yorumlarıyla Sait Aytemur, Fuat Çakar, John Grant, Haluk Gürgen, Michael Newman, Haluk Sicimoğlu, Pelin Özkan ve Aşkın Baysal…

 

 

 

 

 

 

 

(http://www.mediacatonline.com)

 

 

TÜRK EDEBİYATI DERGİSİ

 

 

Türk Edebiyatı bu ay, edebiyat dergilerinde pek alışık olmadığımız bir konuyu kapağına taşıdı:

 

 

'Avrupalı Ressamların Gözüyle Kanuni'. M. Selim Gökçe, Louvre Müzesi'nde, sergilenen Paul Véronèse'nin 'The Wedding at Cana' tablosundan yola çıkarak, Avrupalı ressamların eserlerinde Kanuni'nin nasıl tasvir edildiğini araştırmış.

 

 

Sayı: 414 / Nisan 2008 / Türk Edebiyatı / Aylık Fikir ve Sanat Dergisi, KollektifNihan Abir, kızı Gülbün Mesara ve kütüphaneci Mine Esiner Özen ile Prof. Dr. Süheyl Ünver'in defterleri üzerine konuşmuş. Abdullah Uçman'ın 'Rıza Tevfik Ölüm Şiirleri', Emre Ayvaz'ın 'Tanpınar'ın Ölümü' ve Yağmur Atsız'ın 'İki Züğürd: Tanpınar ve Balzac' başlıklı yazıları ilgiyle okunmayı bekliyor. Ayrıca Neslihan Öksüz, Nazan Bekiroğlu'nun eserlerinde İstanbul'un izlerini sürüyor. Yıldız Ramazanoğlu da Mustafa Kutlu'nun hikâyeciliğini anlatıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YAZILAR
Beşir Ayvazoğlu  Hasbıhal
Konuşan: Nihan Abir  “Süheyl Ünver’in Her Defteri Bir Hazine”
Mine Esiner Özen  Süheyl Ünver’in Süleymaniye Kütüphanesi’ndeki Defter ve Dosyaları
M. Selim Gökçe  Avrupalı Ressamların Gözüyle Kanuni
Bahtiyar Aslan  Eşik (hikâye)
Muhterem Yüceyılmaz  Toz (hikâye)
Durali Yılmaz  Şaheser Yazmak
Neslihan Öksüz  İstanbul’un Gölgesinde Yazan Bir Yazar Nazan Bekiroğlu
Yıldız Ramazoğlu  Mustafa Kutlu Hikâyeciliği Berrak Bir Akış
Korhan Altunyay  Can Bahadır Yüce’nin ‘Ölüm ve Kapılar’ Şiiri Bir Tahlil Denemesi
Can Bahadır Yüce  Ölüm ve Kapılar
M. Uğur Derman  “Bir Levhanın Hatırlattıkları”na Zeyl
Yağmur Atsız  Tanışsalar Acabâ Hangisi Hangisinden Borç İsterdi? İki Züğürd: Tanpınar ve Balzac
Emre Ayvaz  Tanpınar’ın Ölümü
Abdullah Uçman  Rıza Tevfik’in Ölüm Şiirleri
   Meclis-i Mebusan Heyeti İngiltere’de (efemera)
Beşir Ayvazoğlu  Manavkadı Camii ve Erguvan Ağacı
Ayşe Göktürk Tunceroğlu  Irmak ve Şehir (Gezi)
S. Kutalmış  Türkiye’de İlk Resim Sergisini Açan Ressam Şeker Ahmet Paşa
   Bedri Rahmi’nin Nakışlı Dünyası
Orhan Veli  İstanbul’un En Güzel Yeri Eyüboğlu’ların Sergisi Münasebetiyle
Bedri Rahmi Eyüboğlu  Nakşı Küçümseyenlere
Türk Edebiyatı  Topkapı Sarayı Müzesi’nde ‘Surre-i Hümâyûn’
Türk Edebiyatı  Kırkambar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



















 
ŞİİRLER
Mahmut Bahar  Kırk Dokuz
Filiz Bezirgân  Başka
Ömer Kazazoğlu  Mukadder Bir Mektup
Fatma Çolak  Nisyan Defteri
Ali Osman Kurun  Sabah Rüzgârı

 

 

(0212 526 16 15) Kültür-Sanat

 

 

---------------------------------------------------------------------

 

 

DERKENAR DERGİSİ

 

 

Edebiyat dergileri, yayınladıkları şiirler ve hikâyelerin yanında düşünce ve eleştiri yazılarıyla hayatı ve dünyayı farklı bir şekilde yorumlamaya çalışırlar. Her sayı kavrayışımızda, önümüzdeki meselelere bakışımızda ve geçmişimizi anlamakta bize yeni ufuklar açar.

Derkenar 20 Mayıs-Haziran 2008Ufkumuzu açan edebiyat dergilerinden biri olan Derkenar’ın Mayıs-Haziran tarihli 20. sayısı, ufkumuzu olabildiğince açmak için gökyüzü renginde okurları selamlıyor. Derginin kapağında Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ve İsmet Özel’in fotoğrafları var. Bu iki önemli isme dair Hüseyin Akın, Mustafa Akar, Furkan Çalışkan ve Kâmil Yıldız birbirinden değerli yazılar kaleme almışlar. Hüseyin Akın, son aylarda çıkan iki İsmet Özel kitabından (Şiire Damıtılmış Hayat, İbrahim Tüzer, Dergâh Yayınları; Toparlanın Gitmiyoruz, İsmet Özel, Ebabil Yayınlar) hareketle Özel’in özellikli düşünce ve şiir dünyasını yazmış. Mustafa Akar, Toparlanın Gitmiyoruz kitabından hareketle İsmet Özel’in düşünce yapısındaki tutarlılığa değiniyor. Furkan Çalışkan ise, İbrahim Tüzer’in iki yılı aşkın sürede hazırladığı İsmet Özel: Şiire Damıtılmış Hayat kitabının İsmet Özel şiirine dair hangi önemli ipuçlarını verdiğini, Özel’i ve dolayısıyla bu kitabı değerli kılan şiirin gücü üzerinde duruyor. Kâmil Yıldız ise, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın günlüklerinden hareketle bir sanatçı, bir fikir adamı ve bir insan olarak Tanpınar’ın dünyasını anlamaya çalışıyor.

Derkenar’ın dikkate değer bir diğer yazısı Yusuf Genç kaleme almış: “Albert Camus üzerine notlar.” Camus’yü birçok yönden derinlemesine inceleyen Genç, çok değerli görüşler sunuyor yazısında. Ali Görkem Userin’in “Şiirin ömrü ve şerhler” başlıklı yazısı ise, şiirler kadar şiir şerhlerinin de önemli olduğunu vurgulaması açısından dikkate değer bir diğer yazı.

İbrahim Tenekeci’nin gezi yazısı, Ayhan Demir’in Mostar yazısı, Osman Toprak’ın Üsküp ve Yahya Kemal yazısı derginin geniş coğrafyalara dikkat kesildiğine dair bir işaret veriyor. Ayrıca Hüsrev Hatemi’nin geçen sayıda başladığı şiir şerhleri “Tapu Sicil Muhafızı”yla devam ediyor. Hatemi, 60’lı, 70’li yıllara dair çok önemli anekdotlar aktarıyor.

Dergide birbirinden değerli şairleri ve hikâyecileri görüyoruz. İbrahim Tenekeci, Hüseyin Akın, Mustafa Akar, Furkan Çalışkan, Ünsal Ünlü, Esra Elönü, Alper Gencer şiirleriyle okuyucunun karşısına çıkıyor. Ezra Pound’dan bir çeviri şiir yer alan Derkenar’ın şiirdeki titizliği dergide yer alan şairlerden belli oluyor. Kâmil Yeşil, Mustafa Kılıç ve Seyfullah Aslan ise hikâyeleriyle Derkenar’da yer alıyor. Aynı şekilde hikâyede bu isimlerle titizliğini gösteren Derkenar, keyifli ve bir o kadar da düşündürecek okuma zamanı sunuyor.

www.derkenar.gen.tr
derkenardergi@gmail.com

 

 

 

 

 

------------------------------------------------------------------------

 

 

 

 

 

VİRGÜL DERGİSİ

 

 

 

 

 

 

Virgül'ün bu ayki sayısında, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın mektuplarını ve günlüklerini ele alan Nurdan Gürbilek'in yazısı yer alıyor. Gürbilek soruyor: 'Büyük Tanpınar imgesi neden şimdi, Tanpınar'ın belki kendinden sonra okunsun, belki de bir gün ortadan kaldırırım diye tuttuğu bu defterler yüzünden çökme tehlikesiyle karşı karşıya?' Yeni gün ışığına çıkan günlüklerin hayal kırıklığı değil, tıkanmışlığın dinamiklerini tartışmak için fırsat yarattığını söyleyen Nurdan Gürbilek, 'O 'Neden bir yerde tıkandım kaldım?' diye ısrarla sorarken, biz ortada problem yokmuş gibi davranıp Tanpınar'ı hep aynı 'sükût suikastı' kalıbına hapsetmeyelim. Ya da biçarelik sanki bize hepten yabancı, hiç bilmediğimiz bir şeymiş gibi, Tanpınar'ı kendi çaresizliklerimizi görünmez kılacak bir 'Kırtipil Hamdi'ye geriletmeyelim,' diye yazıyor.

Virgül'ün 118. sayısında iki de söyleşi yer alıyor: Şenol Bezci, geçtiğimiz günlerde Kaleydoskop adlı albümü yayımlanan Selçuk Demirel ile söyleşti. Nalan Barbarosoğlu ise Ben Ol da Gör adlı öykü kitabı yayımlanan Seyit Göktepe ile konuştu.

Virgül'ün bu sayısında ayrıca Behçet Çelik, Fırat Cewerî'nin Geç Bir Sonbahardı; Leylâ İpekçi ise Bejan Matur'un İbrahim'in Beni Terketmesi isimli kitaplarını inceledi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(http://www.virguldergisi.com) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

---------------------------------------------------------------------

 

 

 

 

GONCA DERGİSİ

 

Aylık çocuk ve kültür dergisi Gonca Mayıs sayısını çocukları dünyaya getiren sevgi abideleri annelere ayırarak onların kıymetini bütün okurlarına bir daha hatırlatmış.

 

 

Derginin ilk yazısı Bir Yudum Su, anne sevgisini hayvanların dünyasından anlatan Erdoğan Tücan imzalı sıcak ve sevgi dolu bir hatıra. Anne Güneşi adlı şiir ise çocukların ezberleyip annelerine okuyacakları güzelliğe sahip gayet yalın bir dile ve zengin edebi özelliğe sahip. Mayıs ayından dolayı İstanbul’un fethine de yer veren dergide bu konuda yazılmış Fetih Müjdesi adlı çok güzel bir şiire yer verilmiş.

 

 

Dergi bu ay bütün okurlarına çizgilerin diliyle namazın anlatıldığı ve namaz surelerinin yer aldığı bir küçük bir kitapçık da veriyor.  Gonca’nın bu ayki sayısında birçoğumuzun yapamadığı bazen olumlu sonuçlar veren bir huyumuzla ilgili Psikolojik Test yer alıyor; bu test kendimizi tanımak için güzel bir fırsat. Gonca dergisi ilmî yazılarının arasına serpiştirdiği Mizah Dükkânı’yla okurlarını tebessümle dinlendirmeyi bu ay da unutmamış. Peygamber efendimizin(sas) mucizelerinden Su Mucizesinin anlatıldığı yazı ve Mehmet Erdoğan imzalı Dört Mısır adlı fabl çocuklara güzel ahlak ve peygamberimize sevgi konusunda çok şeyler verecek nitelikte.

 

 

Ümmühan Yapar imzalı Karmaşa adlı yazı zihinlere yer edecek mesajıyla çok güzel bir hikâye olarak dergide yer alırken Soru Cevap köşesinde Peygamberlerin özelliklerini öğrenme imkânı buluyoruz. Dergide yer alan çizgi hikâyedeki Misafir’in başından geçenler bütün okurları düşündürecek ve şaşırtacak incelikte. Bu Resmi Yorumlar mısınız?

 

 

Köşesi okurları duygu dünyasında bir yolculuğa çıkarırken en yakınlarındaki varlığın değerini bir kez daha hatırlatacak güzellikte. Ödüllü bulmacalarına devam eden dergi okurlarına bisiklet tişört ve şapka hediyelerine devam ediyor.

 

 

Gonca zengin içeriğiyle yarının büyüklerine büyük dünyalar sunuyor.

 

 

(http://www.goncadergisi.com)

 

 

----------------------------------------------------------------------

 

 

BİRDİRBİR DERGİSİ

 

 

 

 

 

SON SAYI - 20 (Mayıs 2008)Türkiye’nin ilk ve tek eğlenceli din eğitimi ve kültürü dergisi Birdirbir’in “paylaşma ve sadaka” konusunu ele alan 20. sayısı yayımlandı. EDAM (Eğitim Danışmanlığı ve Araştırmaları Merkezi) tarafından yayına hazırlanan derginin yazı işleri müdürlüğünü Alpaslan Durmuş, editörlüğünü ise Hatice Işılak yapıyor. Prof. Dr. Hayrettin Karaman (ilahiyat), Prof. Dr. Muhsin Hesapçıoğlu (eğitim bilimleri), Doç. Dr. Halil Ekşi (psikoloji) ve Dr. Mustafa Otrar (ölçme değerlendirme) ise derginin danışma kurulunda yer alıyor.

 

 

 

 

 

 

 

Çikolatadan Sadaka Olur mu?

 

 

 

 

Sevimli kahramanlar Hayta ile Cemşit güldürmeye, eğlendirmeye ve öğretmeye devam ediyor. Parasını, kalemlerini, oyunlarını, bilgisayarını, odasını, ödevlerini paylaşabilen Cemşit, bol Antep fıstıklı çikolatasını nasıl paylaşacağını düşünüyor ve kendine “Çikolatan sadaka olur mu?” sorusunu soruyor.

 

 

 

 

 

 

 

“Veren El Alan Elden Üstündür.” Peki, Senin Elin Hangisi?

 

 

 

 

Hayat Bilgisi sayfalarında zekât, sadaka-i cariye, infak gibi kavramlar ayet ve hadisler ışında anlatılıyor.

 

 

 

 

 

 

 

Çok İlginç Sorular

 

 

 

 

Çağrı Cebeci hazırladığı sorularla önce kafaları karıştırıyor, sonra güldürüyor ve ardından bilgileri zihnimize kazıyor. Derginin en ilginç sayfası olan bu bölümde yer alan ilginç sorulardan biri şöyle: Verilmesi sünnet, alınması farz olan şey nedir? Şimdi de seçenekleri görelim: a) not, b) vergi, c) taktik, d) selam. 

 

 

 

 

 

 

 

Yeni Çırak Taci’ler! Birdirbir Okuyucuları Sizleri Bekliyor!

 

 

 

 

Çocuklardan yoğun ilgi gören Çırak Taci yarışması bir kere daha tekrarlanıyor. Çılgın mucit İcat Taci okuyuculardan gelen projeleri değerlendirmeye devam ediyor. Uygun bulunan projeler Birdirbir’de yayımlanıyor. İçinizdeki mucidi harekete geçirin, Birdirbir okurları sizleri bekliyor.

 

 

 

 

 

 

 

Birdirbir’den Hediye Yağmuru 

 

 

 

 

Bu sayıyı alan herkes Hasan Aycın’ın Kırk Hadis Kırk Çizgi kitabındaki “Sözlerin en güzeli Allah’ın kitabı, yolların en güzeli Muhammed’in yoludur.” hadisinin yer aldığı bir postere sahip olacak.  Bu sayının ödüllü bulmacasını doğru cevaplayan 10 kişi ise hesap makineli mouse pad kazanacak. Birdirbir dergisine abone olan ya da aboneliğini yenileyen herkese Hasan Aycın’ın “Kırk Hadis Kırk Çizgi” adlı kitabı hediye edilecek. Şimdi Birdirbir okuma zamanı!

 

 

 

 

 

Tel&Faks: 0216 481 3023

 

 

E-posta: msenturk@edam.com.tr - bilgi@birdirbirdergisi.com 

 

 

Web: www.birdirbirdergisi.com

 

 

--------------------------------------------------------------------- 

 

 

ANADOLU GENÇLİK DERGİSİ

 

 

 

 

 

Anadolu Gençlik “Özlenen gençlik için 100. sefer” sloganıyla mayıs ayında 100. ve gençlik özel sayısı ile okuyucuların karşısına çıkacak. 100. sayısı münasebetiyle yüzü aşkın sayfa ve 100 bin baskı yapacak olan dergi birçok makale, dosya ve röportajı da bünyesinde barındırıyor.

 

 

 

 

 

 

 

Anadolu Gençlik'te Mevlana, Bediüzzaman Said Nursi, Mehmet Akif Ersoy, Necip Fazıl Kısakürek ve Sezai Karakoç’un gençlik tasavvurları üzerine hazırlanmış dosyalar  okuyucunun ilgisine çekeceğe benziyor. Ayrıca Erbakan'ın da dergide bir “Gençliğe hitabı” bulunuyor.

 

 

 

 

 

 

 

“Türkiye’de gençlik hareketleri” dosyasıyla Türkiye’deki gençlik hareketlerinin tarihini inceleyen dergi, Avrupalı genç Müslümanlar ile ilgili “Gelenek ve modernite arasında Avrupalı Müslüman gençlik” dosyasıyla da gurbetçilerin sorunlarına eğiliyor.

 

 

 

 

 

 

 

Ayetlerden ve hadislerden gençlere tavsiyeler sayfaları hazırlayan dergi ayrıca “Genç sahabeler iyi bir Müslüman olmak için gösterdikleri üstün özveri ve gayret sonunda yolumuzu aydınlatan kandiller oldular” diyerek “Genç sahabeler” konusu ile o gençliğe olan özlemi dile getiriyor. Dergide ayrıca İmam Gazali’nin gençlere yönelik öğütleri de yer alıyor.

 

 

 

 

 

 

 

Dergi gençlik özel sayısında Yazar Yusuf Kaplan, AGD Genel Başkanı İlyas Tongüç ve İlahiyatçı-yazar Mevlüt Özcan ile röportaj yapmış. Yusuf Kaplan Türkiye’nin sekülerleşmesinin sömürgeleşmesiyle eşdeğer olduğundan bahsediyor. Dergi AGD Genel Başkanı Tongüç ile ise gençlik, Türkiye ve İslam dünyası üzerine ufuk turuna çıkarken Mevlüt Özcan ile modern dünyanın Müslüman geçlerin karşısına çıkardığı sorunlara fıkhi çerçevede değerlendirmeler getiriliyor.

 

 

 

 

 

 

 

Yazar kadrosunda D. Mehmet Doğan, Ali Haydar Haksal, Selami Güdener, Nureddin Şirin ve Kenan Çamurcu’yu bulunduran derginin bu sayısında ki diğer dosyalardan bazılar ise şöyle: “İslam delikanlı dinidir” , “Gençlik psikolojisi”, “Kuşak çatışması”, “İyi ki varsın gençlik” , “Hiç dağ görmemiş gençlere” ve “Kampüsüme huzur istiyorum”.

 

 

 

 

 

 

 

www.anadolugenclik.com.tr

 

 

 

 

 

 

 

0312 309 59 27

 

 

_____________________________________________________

 

 

 

 

 

GENÇ DERGİSİ

 

 

 

 

 

Derginin bu sayıdaki

 

 

 

 

 

 

 

KERTENKELE

 

 

 

 


Üç aylık edebiyat ve düşünce dergisi Kertenkele yeni tasarımı ile 13. sayısını çıkardı. Daha evvel cep dergisi diyebileceğimiz ebatlarda tasarlanan dergi format değiştirerek büyük boy dergilerin arasına katıldı. Yayın yönetmenliğini şair Muammer Yavaş ve editörlüğünü Şermin Hüküm’ün yaptığı dergi son dönem Anadolu’nun değişik merkezlerinde çıkan nitelikli dergiler arasında değerlendirebileceğimiz bir bütünlük sunuyor. Çıktığı günden beri tavır dergiciliği geleneğine yaslanan Kertenkele bu yeni sayısında millet iradesine süngü uzatıldığı 27 Nisan muhtırasından 31 Mart’a kadar önemli tarihleri anarak okuyucusuna merhaba diyor.

 

 


Önceki sayılarına nazaran artık daha poetik metin ve inceleme yazılarına yer veren dergi tasarımının yanında içeriği bağlamında da yeni açılımlar yapıyor bir bakıma. C.Ali Ahmet’in günümüz edebiyat dergilerinde şiir yayınlayan bazı şairlerin şiirlerini incelediği yazı okunmaya değer. Ahmet bu yazıda Zeynep Arkan’dan Ömer Şişman’a, Osman Özbahçe’den Hayriye Ünal’a kadar birçok şairin dergilerde yeni yayınlanan şiirlerine yeni bir bakış açısı sunuyor.

 

 

 

 

 

Türk Şiirinin önemli eleştirmenlerinden Hüseyin Cöntürk üzerine Mustafa Celep de dikkatle okunmaya değer bir yazı hazırlamış. Mustafa İjaz ise felsefi bir tartışma olarak Arkhe nedir? sorusuna cevap aramış. Serdar Akdağ Osman Sarı’nın şiiri, Adnan Duran Yunus Emre’nin şiiri üzerine incelemelerde bulunmuş. Yahudi asıllı Romanyalı şair Paul Celan’ın hayatı ve şiiri üzerine Mustafa Özdemir’in yazısı da derginin önemli metinlerinden birisi.

 

 

Ali Rıza Güç’ün Cumhuriyet’in ilk yıllarının önemli sanat adamı Münir Hayri Egeli, Selçuk Küpçük’ün de Pakistanlı Kavvali sanatçısı Nusret Fatih Ali Han üzerine hazırladıkları müzik yazıları derginin bir başka açılımı.

 

 

Kertenkele’nin 13. sayısının şairleri ise şunlar : Yaşar Salkım, Muammer Yavaş, Murat Şahin, Orhan Tepebaş, Muhammet Hüküm, Ezra Cenker, İshak Koç, Ahmet Çiçek, Mustafa İjaz ve Mustafa Celep.
Ayrıca Kertenkele dergisinin kurucularından ve önceki yıl elim bir trafik kazası sonucu kaybettiğimiz şair Muhammet Esat Eroğlu’nun da daha evvel yayınlanmayan üç yeni şiiri yer alıyor dergide. İrtibat:

 

 

 

 

 

kertenkeledergisi@gmail.com

 

 

 

 

 

--------------------------------------------------------------------

 

 

 

 

 

ÖZGÜR EDEBİYAT

 

 

 

 

 

Özgür Edebiyat'ın Dokuzuncu Sayısı Çıktı!
Özgür Edebiyat'ın Mayıs - Haziran 9. sayısı çıktı.. Bu sayının içeriği şöyle;

Uluslararası İstanbul Şiir Festivali şairlerinden şiirler, 3
Herhangi biri, Hakan Şenocak, 16
Şiirler, Gültekin Emre, 19
Yüzebilen kelebek, Menekşe Toprak, 22
Şiirler, Ergin Yıldızoğlu, 28
Aksi, Murat Sohtorik, 30
Şiirler, küçük İskender, 33
Kış günü, gökyüzü, Murat Ali Seven, 35
Şiirler, Zeynep Köylü, 40
Annem arapça özler, Işıl Aydın, 43
Şiirler, Selahattin Yolgiden, 50
Şiirler, Hasip Bingöl, 53
Yarım kalan öykü, Aysun Sezer, 56
Şiirler, Mehmet Çakır, 60
Şiirler, Ozan Öztepe, 62
Beyaz perdenin Robin Hood'uyla nasıl tanıştım, Erje Ayden, 64
Bir mektup, Hüseyin Cöntürk, 67
Nezihe Meriç'in öykücülüğü: 'Bunlar öyküde yok.', Ülker İnce, 75
'Görmezden gelme' karşısında (genç) yazar pedagojisi, Oktay Taftalı, 79
Nedim Gürsel'den bir konfor-roman Allah'ın Kızları, Ersan Üldes, 83
Lale Müldür şiirini anlama çabası, Betül Tarıman, 89
Onur Caymaz'ın daktilosu, Seyit Göktepe, 100
Çevirmen-yazarlar, Okur-çevirmenler, Ayşe Ece, 105
Kırlangıcın okuma uçuşu, VI, Özdemir İnce, 108
Yok denecek bir şey..., Atilla Birkiye, 115
İktibas, Aşkla dolu yetmiş yıl, Atilla Birkiye, 121
Editörden: Anketler doğruyu söyler mi?, Metin Celâl, 124

 

 

 

 

 

HAKSÖZ DERGİSİ

 

 

 

 

 

Haksöz Dergisi'nin 206. sayısı (Mayıs 2008) çıktı. Sarıkız ve Ayışığı darbe planlarının tescillenmesinin ardından manşetten darbecilerin yargılanması çağrısında bulunuluyor.

 

 

 

 

 

İsrail işgalinin 60. yılının da analiz edildiği bu sayıda Mısır'da İhvan'a yönelik baskılar ve Irak'ta Maliki ile Mukteda Sadr arasındaki gerginlik de dergi sayfalarına taşınıyor.

 

 

 

Oktay Altın'ın kaleme aldığı ve İsrail-Suriye Golan 'barış' görüşmelerini irdeleyen 'Golan Aldatmacası' başlıklı yazı ise İsrail'in içyüzünü gösterirken Türkiye'nin arabuluculuğunu da eleştiriyor.

 

 

 

Kültür-Sanat bölümünde de ilgi çeken yazılar içeren Haksöz'de Asım Öz'ün Ahmet Hamdi Tanpınar'ın 27 Mayıs darbe sürecinde takındığı tavır üzerinden kaleme aldığı 'Mütereddit Entelektüel; Darbeci Cengaver' makalesi yine dikkat çekiyor.

 

 

 

Kitap değerlendirmeleri, denemeler ve şiirlerin de yer aldığı Haksöz'ün bu sayısının arka kapağı ise Filistin'e ayrılıyor.

 

Derginin İçinde Yer Alan Yazılar

 

 

 

Yılgınlık Zillet; Direniş İzzet Doğurur!
Haksöz

 

 

 

Halkı Yıldırmaya Çalışan Darbecilere Karşı Tek Yol Cesaret
Haksöz

 

 

 

Darbecilerle Yüzleşme Zamanı
Rıdvan Kaya

 

 

 

İstanbul'da 'Darbeciler Yargılansın!' Çağrısı
Haksöz

 

 

 

Darbe Günlükleri Güncelliğini Koruyor!
Beytullah Emrah Önce

 

 

 

28 Şubat'ın Sorumluları Yargılansaydı; Bugün Darbelerden Bahsedilmezdi!
Adnan Tanrıverdi

 

 

 

Vesayetçi Rejimin Kaos Örgütü: Ergenekon
Can Özbilen

 

 

 

Yama Tutmayan 301. Maddeye Yeni Bir Mühahale Daha!
Hasan Soylu

 

 

 

AKMP Tartışması ve Milliyetçi Hamaset
Haksöz

 

 

 

Milletvekilleri İşgal Topraklarında... Siyonistlerle Dostluk Turları Hız Kesmiyor!
Haksöz

 

 

 

Başbakan Hırsını Kimlerden Çıkarıyor?
Haksöz

 

 

 

Gerilimsiz Yapamayan Bir devlet Anlayışı ve 1 Mayıs
Haksöz

 

 

 

İsrail'i Rahatlatan 'Barış' Gündemi ve 'Golan' Aldatmacası
Oktay Altın

 

 

 

İsrail İşgalinin 60. Yılında Soykırımı Kutlamak!
Halid Amayreh

 

 

 

Hizbullah'ın Başarısındaki Etkenler ve Gelişen Süreçteki Tehditler
Bülent Şahin Erdeğer

 

 

 

Mısır'da İhvan Üye ve Yöneticilerine Ceza Yağdı!
Sophia İbrahim

 

 

 

Değişen Şartlar Irak Hükümeti ile Sadr'ı Karşı Karşıya Getirdi!
Saad Abdel-Wahab

 

 

 

Yakın Dönem Din-Devlet İlişkileri
Bahadır Kurbanoğlu

 

 

 

Modernizm, Yabancılaşma ve Müslüman Kadın
Zeynep Taşyürek

 

 

 

Başörtüsüne Özgürlük Söylemimiz Herkes İçin Adaleti de İçeriyor!
Nigar Gümrükçüoğlu

 

 

 

Kadınla İlgili Ayetler ve Perspektif Sorunu
Hülya Şekerci

 

 

 

Zalimlerimize Neden Şükran Borçlu Olalım?
Rıdvan Kaya

 

 

 

Kıl Bizi Ey Namaz!
Fevzi Zülaloğlu

 

 

 

Biz Yıldız Daha Kaydı
Nehir Aydın Gökduman

 

 

 

Mütereddit Entelektüel; Darbeci Cengaver Ahmet Hamdi Tanpınar
Asım Öz

 

 

 

Özgürlük Kuşlara Mahsustur
Esranur Sevim

 

 

 

Gülün Adı Yahut Tarihin Avlularında dedektif Dolaştırmak
Ali Değirmenci

 

 

 

Sen Olmasaydın Çekip Gidecektik
Ahmet Örs

 

 

 

Ne Söylenir
Bünyamin Doğruer

 

 

 

HAKSÖZ DERGİSİ

 

 

 

İrtibat: 0212 534 58 08

 

 

 

haksozdergisi@gmail.com - www.haksozhaber.net

 

 



 

 

 

.

 

---------------------------------------------------------------------

 

 

 

GENÇ DERGİSİ

 

 

 

Genç Dergisinin son sayısında sınavlara hazırlanan öğrencileri oldukça yakından ilgilendiren konular var. Nurettin Özdoğan ile başarının sırları üzerine bir söyleşi var.

 

 

 

Genç Dergi Mayıs sayısında, Çağla Evsen'n Sunay Akınla, Süleyman R. Yazıcıların Hasibe Turan'la, yaptığı diğer  röportajlar da sohbet tadında. “Kaçta Kalkarsam ÖSS'yi Kazanırım” konulu araştırma ve “ÖSS ve OKS'ye Gireceklere İki Aylık Reçete” yazıları öğrencilere tavsiye edilen öykü iseHarun Kırkıl'ın “Deliler Saltanatı” adlı hikayesinin sürpriz sonu  çok komik. Lakin bunun için haziranı beklemeniz gerekiyor. Lakin bunun için haziranı beklemeniz gerekiyor. Hikayenin ilk kısmı Mayıs sayısında.

 

 

 

Genç Dergi'nin ücretsiz mizah eki Cafcaf artık dergiden daha popüler ve ses getiren bir dergi haline geldi. Cafcaf çizerlerinden Numan Kodal; Ak Parti'ye açılan kapatma davasına Deniz Baykal'ın yaklaşımını çizgileriyle yorumladı.  Genç Dergi; size en yakın NT mağazaları, Kültür Dergi Dağıtım satış noktaları ve Altınoluk temsilciliklerinde. Bilgi ve abonelik için: 0 212 671 07 00'dan (Dahili 178).

 

 

 

www.gencdergisi.com

 

 

 

------------------------------------------------------------------

 

YENİ ÜMİT DERGİSİ

 

 

 

Üç aylık dinî ilimler ve kültür dergisi Yeni Ümit sekseninci sayısında ciddi soruları cevaplayan yazılarıyla zengin, doyurucu bir içerik sergiliyor. Başyazı Vilâdetin Çağrıştırdıkları, peygamber efendimizin dünyaya gelişleriyle insanlığın kazandıklarını O’nun (sas) gelişiyle insanlıkta meydana gelen ruhî dirilişi anlatıyor. Yazıda “Aslında ziyasını, rengini Senden almayan yığınlar nasıl dirilebilir ki…” tarzındaki cümlelerle bugüne atıflar da yapılıyor. Prof. Dr. Suat Yıldırım yazısında peygamber efendimizin üstün ahlakının O’nun peygamberliğinin en büyük delillerinden olduğunu anlatırken bu üstün ahlaktan örnekler sunuyor.

 

 

 

 Nisan-Mayıs-Haziran 2008Prof. Dr İbrahim Emiroğlu’na ait yazı ise Mevlana’yı anarken peygamberimize gereken sevgiden uzak kalanlara bir cevap niteliği taşıyor. Yazıda Mevlana’nın eserlerinde Hz. Muhammed’le(as) ilgili –Varlığın özü ve özeti, Sefa denizi Miraç padişahı Âlemin güneşi Aşk madeni, Kerem denizi gibi- sıfatlar, isimler örneklenerek Mevlana’nın Efendiler Efendisi’ne(sas) verdiği değer ve ona olan sevgisi vurgulanmış. Dergideki yazılarında Doç.Dr. Yener Öztürk kader inancını değişik yönleriyle ele alırken Doç. Dr. Ayhan Tekineş salat-ü selâmın kıymetini ve lezzetini anlattığı yazısında manevî büyüklerin ifadeleriyle peygamberimize selam getirmenin önemini ve selamın manalarını anlatmış. Dergi ticaretle uğraşan insanların bu konulardaki sorularını Prof. Dr. Hamdi Döndüren’in cevaplarıyla açıklığa kavuşturuyor. Yazıda cevaplanan: Kâr miktarı için bir sınır var mıdır, karaborsacılık nedir, borçlu ve alacaklı hukuku nasıldır? Gibi konular günümüz ekonomik olaylarıyla yakından ilgili olduğu için ayrı bir önem kazanıyor. Dr. Âdem Akıncı’nın din eğitimine başlama yaşıyla ilgili yazısı özellikle anne ve babaların, eğitimcilerin okuması gereken özellikte. Dergide Doç. Dr. Murat Akgündüz Osmanlı’da şeyhülislâmlık müessesesini anlatırken Prof. Dr. Abdülhakim Yüce tasavvufi bir konuyu gafletin manevi hayatımızda kaybettirdiklerini ve çarelerini anlatırken Prof. Dr Davut Aydüz’ün yazısı Kur’ân tercümesi mi, meâli mi sorusunu cevaplıyor. Mustafa Yılmaz’ın Yürüme Gurur ilişkisini anlattığı yazı dinimizin hayatımızın her anında kullukla hareketi anlatan farklı bir yazı. Dergide Dr. Hasan Yenibaş Hz. Peygamberin (sas) liderlik yönünü on bir maddede anlatırken Dr. Muhsin Toprak Şükür infak münasebetini Ahmet Çetinkaya Hz. Meryem validemizi, Yrd. Doç. Dr. Cüneyt Eren , “Kızma!”  Hadisinin verdiği mesajları anlatırken güzel ahlaka giden yolu peygamberimizin ifadeleriyle göstermiş. Dopdolu yazılarıyla Altın Nefesler sayfasındaki şiir şaheserleriyle zihinlere ve gönüllere seslenen dergi seviyeli bir dergi nitelemesini fazlasıyla hak ediyor.

 

 

 

http://www.yeniumit.com.tr/

 

 

 

----------------------------------------------------------------

 

 

 

ANLAYIŞ DERGİSİ

 

 

 

Aylık Siyaset Ekonomi Toplum Dergisi Anlayış'ın Mayıs ayı kapak konusu Çıkmaz Sokakta Siyaset... 

 

'Gelişen Çevre, Dağılan Merkez' konulu dosyanın yanı sıra,  AK Parti kaybederse Türkiye de kaybeder / Taha Özhan, Sadr operasyonu ve yeni Şii hesapları / Ahmet Emin Dağ, Gıda fiyatları neden yükseliyor? / Ömer Faruk Güler  yazıları da dikkat çekiyor.

 

 

 

Etyen Mahçupyan derginin kendisiyle yaptığı söyleşide '21. yy Osmanlısı Ortaya çıkıyor' diyor.

 

 

 

Mustafa Özel'in Kapitalizm açları doyurur mu başlıklı sosyo ekonomik makalesi ilginç konusu kadar, içeriğinin sağlamlığı ile de okunmayı hak ediyor.

 

 

 

Ayrıntılı bilgi için derginin internet sitesi www.anlayis.net ziyaret edilebilir

 

 

 

----------------------------------------------------------------------

 

MORAL DÜNYASI

 

 

 

 

Bazı insanlar başlarına akıl ve mantıklarıyla izah edemedikleri bir olay geldiğinde hemen “büyü” kelimesine sığınmaktadırlar. Sözgelimi ailenizde bir geçimsizlik mi baş gösterdi, hemen bunun büyüden kaynaklandığı iddia edilir ve bozdurulması tavsiyesinde bulunulur. Özellikle eğitim seviyesi düşük kesimlerde büyü, büyücülük, cin çarpması, cin çıkartma gibi olaylara sıklıkla rastlanmaktadır.

 

Kur’anı Kerim’de yüce Rabbimiz Bakara Suresi’nin 102. ayetinde “Bunları yapanlar Allah’ın izni olmadıkça kimseye bir zarar veremezler” buyurduğuna göre acaba büyü ve büyücülere inanmak, onlardan yardım beklemek ne derece doğru bir davranıştır? Büyü ve büyücülerle irtibat halinde olanların durumu nedir? İslam dini bu konuda ne demektedir? Cinlerle irtibatta olduklarını ve onları emri altına aldıklarını söyleyenler ne derece doğruyu söylemektedir? Şeytan ve şeytanlaşmış insanların şerrinden korunma yöntemleri nelerdir? Acaba günümüzde psikolojik rahatsızlıklar büyüyle mi karıştırılmaktadır?

 

Bu ve benzeri sorulara cevaplar arandığı Moral Dünyası dergisinin Mayıs ayı sayısında Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Osman Ateş, cin ve büyü kavramlarını Kur’an ve hadisler ışığında ele aldı. Psikolog Fatih Reşit Civelekoğlu, psikolojik rahatsızlıkların nasıl büyüyle karıştırıldığını izah ederken Emekli Zeytinburnu Müftüsü Ragıp Güzel, büyü ve büyücülerin şerrinden korunmanın yollarını anlattı.

 

Dergide Bediüzzaman Said Nursî’ye Barla’da bulunduğu sürgün yıllarında talebelik yapan ve Bediüzzaman’ın “Barla Sıddıkları” adını verdiği talebelerinin hikâyelerine yer verildi. Osmanlı Devleti’nin hazinelerinin hikâyesini ise Ekrem Kaftan kaleme aldı.

 

Yavuz Bahadıroğlu, dergideki yazısında İstanbul’un fethinin 555. yıldönümünde fethin manevi dinamiklerini kaleme aldı. Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, dergide yeralan röportajda bilinmeyen hatıralarını anlatıyor. Dr. Muhammed Bozdağ ise kişisel gelişimde inancın başarımızdaki yerini ve nasıl olması gerektiğini izah ediyor.
Dergide Hilal Kara tarafından kaleme alınan yazıda Efendimiz’in (s.a.v.) kızı, Hz. Ali’nin eşi, Hz. Hasan ve Hüseyin’in annesi Hz. Fatıma annelik yönüyle ele alınarak günümüz insanına nasıl bir anne olunması gerektiğinin modeli sunuluyor.

 

 

 

YORUMLAR 1
  • arif bayram doğan 15 yıl önce Şikayet Et
    AYLIK TRAJI 170.000 OLAN SEMERKAND DERGİSİ NEDEN YER ALMAZKİ BU SUTUNLARDA?. 170 bin trajı çok bulanlar, inanmayanlar lütfen soruştursunlar. kendisinden sonraki trajda 5 e 8e katlayan bir dergi burada yer alsın isterim. saygılarımla,
    Cevapla
DİĞER HABERLER
TFF, şike iddiaları için inceleme başlattı!
Kalkınma Yolu Projesi'nin yıllık getirisi 600 milyar dolar! 'Ticarete yeni nefes borusu'