Tavan arasından çıkan padişah tablolarını kimin aldığı belli oldu!

İskoçya’da, soylu Lothian Markizi’ne ait bir mâlikanenin çatı katında Kanuni, 1. Bayezid, 1. Mehmet, 2. Murat ve 2. Bayezid’e ait portrelerin de bulunduğu koleksiyona, 45 teklif arasından en yüksek teklifi Uğur Akkuş'un verdiği açıklandı.

Tavan arasından çıkan padişah tablolarını kimin aldığı belli oldu!
Tavan arasından çıkan padişah tablolarını kimin aldığı belli oldu!
GİRİŞ 21.01.2022 18:11 GÜNCELLEME 21.01.2022 18:25
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

İskoçya'da nesillerdir aynı ailede olan bir evin çatı katında beş Osmanlı padişahına ait yağlı boya tablolar bulundu.

Londra’daki dünyaca ünlü müzayede sitesinin, İskoçya da bulduğu 17. yüzyıla ait Kanuni Sultan Süleyman’ın resmi ve diğer 5 padişahın yağlı boya orjinal eseri 1 Milyon 346 Bin Sterlin yaklaşık (25 Milyon TL) fiyatla Uğur Akkuş'un oldu.

İskoçya’da, soylu Lothian Markizi’ne ait bir mâlikanenin çatı katı.

"TÜRK İSLAM ESERLERİNİ ÜLKEMİZE GETİRECEĞİM"

Online gerçekleşen müzayede de 45 teklif arasından en yüksek teklifi veren ve bu eserleri Londra’dan Türkiye'ye getirecek olan Akkuş, dünyanın neresinde olursa olsun Türk İslam Eserlerini bulup ne değerle olursa olsun ülkemize getirmeyi misyon olarak edindiğini söylerken, topladığı eserleriyle ilerde açmayı planladığı müzesinde sergileyeceğini bildirdi.

TABLOLAR 100 SENEDİR GÜN YÜZÜNE ÇIKMADI

Sotheby's müzayede evi tarafından yapılan duyuruda tabloların 17.yüzyılda yapılmış olduğu kaydedildi. Tabloların neredeyse 100 senedir gün yüzüne çıkmadığı açıkladı. Bulunan altı tablo arasında bir adet Kanuni Sultan Süleyman portresi de bulunuyor.

17. yüzyıla ait Kanuni Sultan Süleyman’ın resmi ve diğer 5 padişahın yağlı boya orjinal eseri.

TABLOLAR 1700'LÜ YILLARA KADAR SERGİLENDİ

Altı hükümdara ait koleksiyon, İskoçya'nın Jedburgh kasabası yakınlarında 18. yüz yılın sonlarında yapılan ve Lothian Markizi'ne ait bir malikanede keşfedildi.

Tabloların buraya gelmeden önce Edinburgh'taki Newbattle Abbey'de 1700'lü yıllara kadar sergilendiğine ilişkin kayıtlar bulunuyor. Newbattle Türkler'i olarak satışa çıkarılan koleksiyon, ailenin erken nesil bir üyesi tarafından 1723 yılında satın alındı.

Tavan arasından çıkan padişah tablolarını kimin aldığı belli oldu.

"MÜTHİŞ BİR KEŞİF"

Sotheby's İskoçya müdürü olan David Macdonald, portrelerin müthiş bir keşif olduğunu söyledi. Müzayede evi koleksiyona 50 ile 70 bin sterlin arasında fiyat biçiyor. Kanuni Sultan Süleyman'a ait tabloda 43 sayısı yer alıyor. Hükümdarın Irak'ı topraklarına kattığı seferdeki yaşına atıf için bu sayının koyulduğuna inanılıyor.

Kanuni Sultan Süleyman'a ait tablo.

Yağlı boya tablolarda isimler Latince yer alıyor. Koleksiyondaki en büyük parça 63,5 x49cm büyüklüğünde. En küçük ise 57,1 x 44,3 cm.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 16
  • emekli mühendis 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu resimler belki de 1600-1700 yılları arasında yapılan röprodüksiyondur. bilemeyiz ressam belki de daha önce yapılan resimlerden esinlenerek yapmıştır. bilemeyiz. fakat bilinen şu ki bizzat padişahlarımızın bire bir yapılmış resimleri değil. tarihte bildiğimiz sadece Fatih Sultan Mehmet Hanın Ressamı Bellini ile Zonaro paşanın resimleri bulunmaktadır.
    Cevapla
  • Ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Belkide sahte
    Cevapla
  • Veysel 2 yıl önce Şikayet Et
    Uğur abi helal sana
    Cevapla
  • Korkmaz 2 yıl önce Şikayet Et
    Aşağıda yorum yapan Arkadaslar... siz olayi hic anlamamissiniz...
    Cevapla
  • Hakan 2 yıl önce Şikayet Et
    Yazık ya gerçekten yazık. Biz daha kaç tane bu ülkeye ait olan eserleri Londra’lar da, Paris’ler de göreceğiz ? Buraya ait olan buraya aittir Avrupa’da işi yok. Bu eserleri alan Allah’tan bir Türk yoksa gidecekti elin yabancısına.
    Cevapla
  • ismail 2 yıl önce Şikayet Et
    tabiiki doğrusu o tablolarin ait olduğu yer anadolu topraklaridir buna kimse bir şey diyemez.ama birde bu insanlar bu ulkeyi guzel yonetselerdide bizde koca imparatorluğun bozuk para gibi harcanmasini görmeseydik daha iyi olurdu .bu gun bu topraklar osmanoğullarinin çok azina rahmet ve minnet duyuyor ve rahmet veriyor.adam olsaydilarda bu koca ulke batmasaydi tabiiki bizde onlarla gurur duyardik
    Cevapla
  • Turco 2 yıl önce Şikayet Et
    17. yy'de yan profilden resim çizmesi ne kadar mantıklı tuhaf geldi bana. Ressam ağır uydurmuş gibi geldi bana. Veya çok yeteneksiz. Sanat tarihçileri bir yorumlayabilir mi bizim için tabloyu?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tahkim Kurulu'ndan Fenerbahçe'nin Süper Kupa cezasına indirim
Nedim Şener kulis bilgisini verdi! Yargıtay DEM Parti için harekete geçti