Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan önemli destek: Türk tarihinin izleri belgesel oluyor

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, 2022 yılı Sinema Destekleri kapsamında desteklenmesine karar verilen belgesel filmleri açıkladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan önemli destek: Türk tarihinin izleri belgesel oluyor
Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan önemli destek: Türk tarihinin izleri belgesel oluyor
GİRİŞ 23.05.2022 13:09 GÜNCELLEME 23.05.2022 13:09

Bu kapsamda Türk Tarihinin İzlerini ve bilhassa Özbekistan’da Türk kültürünün doğuşunu konu alan “Doğu’dan Batıya Kültür Yolu Özbekistan” diğer adıyla “Türk Tarihinin İzinde Özbekistan” belgeselinin de desteklenmesine karar verildi.

Yönetmenliği Umut Mete Soydan tarafından yapılacak olan belgeselin konusu alanında bir ilk olma özelliği taşıyor.

İki ülke halkı tarafından tanınan önemli bir oyuncunun sunuculuğunu üstleneceği belgesel, Türkçe – İngilizce, Özbekçe ve Azerice gibi farklı dillerde de hazırlanacak.

TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI BAŞKANLIĞI ÖZBEKİSTAN'A DEVREDİLECEK

Belgesel filmin önemli bir boyutu ise ;

Hali hazırda başkanlığı Türkiye Cumhuriyeti’nde olan “Türk Devletleri Teşkilatı”nın başkanlığının, 2022 yılında gerçekleştirilecek törenle Özbekistan’a devredilecek olması,

27 yıl sonra ilk kez 2021 yılında Özbekistan’ın 3 farklı şehrinde gerçekleştirilen ve 40 farklı ülkenin üst düzeyde katıldığı “13.Uluslararası Taşkent Film Festivali”nde Türkiye’ye ve Türk Filmlerine özel yer verilmesi,

Türkiye’nin özel çabalarıyla 2021 yılında 1.si gerçekleştirilen, Türk Devletlerinde büyük ilgi ile karşılanan ve yoğun bir katılım ile gerçekleşen “Korkut Ata Film Festivali”nin kapsamı içerisinde olması gibi konuları oluşturuyor.

Yönetmeni Umut Mete Soydan   

Belgesel Filmin yönetmenliğini ise son yıllarda hazırladığı farklı belgesel filmler ile dikkat çeken ve son olarak “Japonya’da Türk İzleri Belgesel Filmi” ile yılın belgeseli ödülünü alan Umut Mete Soydan yapacak.

Asya kıtasının birbirine en uzak iki ülkesi olan “Türkiye ve Japonya” arasındaki tarihi süreci ve Japonya’da Türklere ait izleri konu alan belgesel, TRT’de son 6 ay içerisinde 12 farklı tekrar yayınlanmıştı.  Belgesel halen Türkiye’nin bayrak taşıyıcı kurumu olan Türk Hava Yolları’nın tüm uçaklarında ise 3 farklı dilde yayınlanmaya devam ediyor.

 

 

ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrail ordusu Gazze’deki BM binasını bombaladı
İsrail Refah'ta katliam yaptı: Şehit ve yaralılar var