ABD, Kilia idolünü Türkiye'ye iade etmeyecek

ABD'ye kaçırılan Kilia idolünün Türkiye'ye iade edilemeyeceğine karar verildi. Mahkeme, Türkiye'nin, eserin götürüldüğünden 1990'lı yıllarda haberdar olabileceğini belirterek, Türkiye'nin dava açma haklarını değerlendirmediğini kaydetti.

GİRİŞ 10.03.2023 08:47 GÜNCELLEME 10.03.2023 09:39
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

ABD'deki temyiz mahkemesi, Türkiye'nin, antik "Yıldız Avcısı" idolünü geri alamayacağı yönünde karar aldı.

ABD'de mahkeme, Türkiye'nin 6 bin yıllık Kilia idolünün çalındığını beyan etmek için fazla uzun süre beklediğini, bu yüzden müzayede evi Christie ile eserin sahibi olan koruma fonu sahibi Michael Steinhardt'tan eseri geri alamayacağını kararlaştırdı.

Yaklaşık 22.9 santimetre boyutundaki Kilia idolü, başı göğe doğru hafif kalkık olduğu için "Guennol Yıldız Avcısı" olarak da biliniyor.

İngiliz haber ajansı Reuters'ın haberine göre, New York'taki temyiz mahkemesi Türkiye'nin, eserin götürüldüğünden 1990'lı yıllarda "haberdar olabileceğini" belirtti. Mahkeme bu sebeple eserin müzayedeye çıktığı Nisan 2017'ye kadar Türkiye'nin, müzayede evi Christie ile Steinhardt'a dava açma "haklarını değerlendirmediğini" ifade etti.

Üç hakimden oluşan heyete sunduğu açıklamada Hakim Rosemary Pooler, "Türkiye Kültür Bakanlığı'nın, Yıldız Avcısı'nın New York şehrinde olduğuna dair işaretler vermesine rağmen Türkiye, hiçbir şey yapmadı. Türkiye'nin şikayetini 2017'e kadar bildirmemesi (hatta incelememesi) mantık dışı" ifadelerini kullandı.

Christie's ile Steinhardt'ın avukatı sorulara yanıt vermedi.

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 35
  • Hop 1 yıl önce Şikayet Et
    Tarihî eser ait olduğunu yerde bulunmalı , çalıntı eserin gasp etme muhafaza etme sahip çıkma edepsizliği orda olduğu müddetçe devam eder.
    Cevapla
  • Ahmed 1 yıl önce Şikayet Et
    Herkes bilir, bu tür ve bazı diğer suçlarda zaman aşımı olmaz.
    Cevapla
  • Diyar-ı Bekri 1 yıl önce Şikayet Et
    En büyük zalim, katil ve terör devleti, en büyük yağmacı ve hırsız devleti amerika'dır.
    Cevapla
  • Abdulkerim Çelik 1 yıl önce Şikayet Et
    kim bu amerika iade etmiyormuş
    Cevapla
  • egeli 1 yıl önce Şikayet Et
    ABD , işgal ettiği ülkenin malını kültürünü ve tüm zenginliklerini yağmalar. Hırsız soysuz katildir !
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yerel seçimler dünya basınında: Başa baş bir yarış
Manipülasyonun havada uçuştuğu günlerde hatırlamak ve unutmamak kadar değerli ne olabilir