Beyoğlu Kültür Yolu Festivali dopdolu

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye'nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak üzere gerçekleştirilen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’nin çıkış noktası olan Beyoğlu Kültür Yolu Festivali bu yıl dördüncü kez düzenleniyor

Beyoğlu Kültür Yolu Festivali dopdolu
Beyoğlu Kültür Yolu Festivali dopdolu
GİRİŞ 28.09.2023 10:24 GÜNCELLEME 28.09.2023 10:24

Türkiye’ye uluslararası bir kültür-sanat markası kazandırmak için başlatılan Türkiye Kültür Yolu Festivalleri 2021 yılında İstanbul Beyoğlu’nda başladı. Bu yıl, Türkiye Kültür Yolu Festivalleri adı altında 11 farklı şehri kapsayan, 500’den fazla mekânda, 30 bine yakın sanatçının katılımıyla gerçekleştirilecek 4.000’den fazla etkinliğin planlandığı yaklaşık 100 günlük festival maratonundaki sekizinci durak olan Beyoğlu Kültür Yolu Festivali, 15 Ekim’e kadar devam edecek.

DÜNYACA ÜNLÜ SANATÇILAR İSTANBUL’DA SAHNE ALACAK

Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında dünya müziğinin önde gelen isimleri AKM Türk Telekom Opera Salonu’nda sahneye çıkacak. 240 yıllık tarihi ile dünyanın en köklü ve en üretken nadir sanat topluluklarından biri olan Mariinsky Orkestrası, Şef Valery Gergiev yönetiminde ilk defa AKM’nin yenilenen binasında Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında sahne alacak.

Geleneksel melodileri, elektro ve trip hop ile harmanlayan Tunuslu protest sanatçı besteci, gitarist, solist Emel Mathlouthi, Afrika’nın Divası olarak bilinen Benin asıllı Anqelique Kidjo ve folk müzik alanında başarılı şarkılara imza atan Riff Cohen’in 5. Uluslararası İstanbul Halk Müzikleri Festivali kapsamında konser vereceği festivalde, Bosna Hersekli sanatçı Dino Merlin festivalde sevenlerinin karşısına çıkacak. Babası ünlü kemancı Tibor Varga'dan 4 yaşında aldığı keman eğitimi ile müzik kariyerine başlayan, Almanya ve Fransa'daki birçok orkestranın şefliğini üstlenen Gilbert Varga, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ile sahne alacak. 

FESTİVALE GÖRKEMLİ AÇILIŞ

Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’nin açılışı İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin görkemli temsiliyle gerçekleşecek. Solistleri, solist dansçıları, orkestrası, korosu ve ‘Modern Dans Topluluğu İstanbul’ Projesi dansçılarıyla bir bütün olarak sanatseverlerin karşısına çıkacak olan İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin imza atacağı gösterinin orkestra şefliğini İbrahim Yazıcı, koro şefliğini ise Volkan Akkoç’un yapacağı “Açılış Gecesi”nde, Fidelio, Don Giovanni, I Puritani, Il Trovatore, Yevgeni Onegin, Lucia di 

Lammermoor, Otello, Cavalleria Rusticana, Aida, Nabucco, Faust, La Bohème, Carmen operalarından ve Giselle, La Bayadère ve Don Kişot balelerinden seçkiler program kapsamında izlenebilecek.

ÜNLÜ İSİMLER AÇIKHAVA KONSERLERİYLE FESTİVALE RENK KATACAK 

Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’ne Türk pop müziğinin ünlü isimlerinin vereceği açıkhava konserleri damga vuracak. Bengü, Simge, Oğuzhan Koç, Murat Dalkılıç, Merve Özbey, Berkay, Ziynet Sali, Ferhat Göçer, Ebru Yaşar, Mehmet Erdem & Rubato, Emre Altuğ, Manga ve Fatma Turgut, Galataport İstanbul Saat Kulesi Meydanı’nda izleyenlere keyifli saatler yaşatacak. 

Atatürk Kültür Merkezi'nin dış alanında kurulan Türk Telekom Açık Hava Sahnesi'nde ise konser verecek dokuz farklı müzisyen ve müzik grubu, en sevilen şarkılarını İstanbullular için söyleyecek. Festival süresince ziyaretçiler, pazartesiden perşembeye hafta içi dört gün son dönemin en beğenilen filmlerini açık havada izleyecek. Festival boyunca pazar günleri, filmlerde rol alan sanatçıların katılımıyla yapılacak özel gösterimlerde ise ziyaretçiler, sanatçılarla bir araya gelerek sohbet etme fırsatı bulacak.

STAR WARS HAYRANLARINA GÜZEL HABER

Sinema tarihinin en çok izlenen serilerinden Star Wars hakkında bugüne kadar yapılmış en kapsamlı sergi, Beyoğlu Kültür Yolu kapsamında İstanbul Sinema Müzesi'ne konuk olacak. 40 yıl boyunca bir araya getirilen 600’den fazla parçadan oluşan hayran koleksiyonu, 1 Ekim tarihinden itibaren Star Wars evrenini sergiye taşıyacak. İlk serisi 1977 yılında yayınlanan Star Wars yapımları ile paralel olarak ilerleyen Galaksinin Fanları Sergisi, 40 yıl boyunca hayranları tarafından tasarlanan konstrüksiyonlar ve eşsiz objeleri içeriyor. Sergi, 600’den fazla parçayı Star Wars evreninin içine çeken çok yönlü anlatımı ile ortaya koyuyor. Orijinal ürünlerin yanı sıra yüzlerce benzersiz koleksiyon parçası, gerçek boyutlu figür, kask, ışın kılıcı, imzalı maske, sanal gerçeklik deneyimi sunan alanlar, set dekorlarıyla hazırlanan mekanlar ve çok daha fazlası sergilenecek. 

OPERA VE MÜZİKAL MARATONU YAŞANACAK 

Mersin Devlet Opera ve Balesi Orkestrası, şef Rustam Rahmedov yönetiminde, soprano Funda Uyanık ve tenor Hakan Aysev’e eşlik ederek sevilen şarkılardan oluşan zengin bir program ile festivale Akdeniz esintisi katacak. İzleyicilerini, ihtilal öncesi 1905 Çarlık Rusyasına, gelenek ve devrim arasında sıkışmış Anatevka köyü sakinlerinin dünyasına götüren “Damdaki Kemancı” müzikali ve Giuseppe Verdi tarafından bestelenen kambur saray soytarısı Rigoletto'nun herkesten sakındığı ve hayatta tek varlığı olan kızı Gilda’nın   çapkın Mantua Dükü'ne âşık olmasını anlatan “Rigoletto” operası yine Mersin Devlet Opera ve Balesi tarafından festival kapsamında sahneye konacak. Romantik ve klasik dönemlerin arasında önemli bağlantılar kuran ve kendisinden sonra gelen beyaz balelerin habercisi; en büyük bale eserlerinden biri olan “La Bayadère” balesi ve Alman yazar J. W. Goethe’nin aynı adlı eserinden 

uyarlanan, Fransız besteci Charles-François Gounod’nun başyapıtı “Faust” operası, İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek. Klasik bale ve flamenkoyla harmanlanarak yepyeni bir anlam kazanan iki perdelik “Carmen” balesi ise Samsum Devlet Opera ve Balesi tarafından sahneye konacak. 

Türkmen/Abdallık kültürünün ve müzik geleneğinin son büyük temsilcisi Neşet Ertaş’ın kendisiyle bütünleşmiş türküleri, aslına uygun şekilde uyarlanarak senfoni orkestrası icrasında ve özel koreografilerle hazırlanmış danslar eşliğinde şef Eray İnal yönetiminde, Türk halk müziği solistleri Nilgün Kızılcı ve İsmail Altunsaray tarafından seslendirilecek. Kerem Görsev Quartet konseri de yine festival kapsamında cazseverlerinin beğenisine sunulacak. Görsev’e davulda Can Kozlu, kontrbasta Volkan Hürsever, saksafonda Engin Recepoğulları eşlik edecek. 

RAMİ KÜTÜPHANESİ’NDE ÖZEL ETKİNLİKLER 

Beyoğlu Kültür Yolu Festivali mekanlarından biri de Rami Kütüphanesi... Anadolu Ârifleri Ve Âlimleri Yazma Eser Sergisi, Birvaktile Sergisi, “Geleneği Korumak” Ebru, Minyatür, Hüsn’i Hat Unsurlarını Koruma Eylem Planı Çalıştayı ve geleneksel el sanatlarına yönelik birçok atölye çalışması Rami Kütüphanesi’nde yer alacak. 

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD'de yeni bir George Floyd vakası! Tyson nefessiz kalarak ölmüş
İsrail'den hadsiz paylaşım! Erdoğan'ı hedef aldılar! Türkiye'den çok sert tepki