Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesinde 'Aşık Veysel' rüzgarı

Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesinin 2023-2024 Akademik Yılı "Aşık Veysel türküleriyle" açıldı.

Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesinde 'Aşık Veysel' rüzgarı
Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesinde 'Aşık Veysel' rüzgarı
GİRİŞ 09.11.2023 12:26 GÜNCELLEME 09.11.2023 12:26

Açılış töreni, üniversitenin Yunus Emre Sevgi Meydanı'nda düzenlendi.Törende, üniversitenin yanı sıra farklı okullardan gelen 100 öğrenci "Aşık Veysel Yılı" dolayısıyla sanatçının türkülerinin seslendirildiği dinleti sundu.

Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Özden törende yaptığı konuşmada, Aşık Veysel'i anarak, UNESCO'nun 2023'ü "Aşık Veysel Yılı" olarak ilan ettiğine dikkati çekerek, "Bir yıl bizim için Aşık Veysel'e yetmez, sığmaz. Aşık Veysel'e yüzlerce yıl dimağımızda yer vereceğiz." dedi.

Dünya üzerinde birçok medeniyet kurulduğunu ancak her medeniyetin kendi sanatını ortaya koyamadığını anlatan Özden, "Biz Anadolu coğrafyasında, Mezopotamya'da, Ön Asya ve Orta Asya'dan aldığımız zengin birikimle Anadolu yurdunu kendimize mesken tuttuğumuz andan itibaren büyük bir sanat oluşturduk ve ona Türk sanatı ismini verdik." diye konuştu.

Türk sanatının birçok millete ilham oluşturduğunu söyleyen Özden, "Bu müstakil sanatta Sümmanilerin, Emrahların, Veysellerin, Neşet Ertaşların Kaygusuz Abdalların, Dede Efendilerin, Itrilerin büyük katkısı var. Bununla beraber bu sanatçıların ve bu bilim insanlarının da yine ortaya koydukları şeylerin kıymetini bilen çok büyük devletlerimiz var." ifadelerini kullandı.

"Bu topraklarda güçlü bir şekilde var olmamız gerekiyor"

Özden, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına da değinerek, birçok bebeğin, çocuğun ölümünü izlemek zorunda kaldıklarını belirtti.

Sanata gönül vermiş insanların bu olaylara şahit olmasının içler acısı olduğunu vurgulayan Özden, "Bu coğrafyada, bu topraklarda güçlü bir şekilde var olmamız gerekiyor. Sanatımızı da bilimimizi de yaparken geçmişten aldığımız gücü geleceğe taşıma konusunda çok bilerek, çok farkında olarak bu topraklarda var olabileceğimizi aklımızdan çıkartmamamız gerekiyor." diye konuştu.

Özden, öğrencilerin sadece sazından, yayından, mızrabından güç alarak değil, bu topraklarda kendilerine miras kalan kültür, bilim ve sanattan feyizle aldıkları eğitimi ileriye taşımalarını dilediğini ifade etti.

Törenin ardından, Osmanlı'dan bugüne kadar yer edinmiş marşların notalarından oluşan "Cumhuriyetinin Marşları Fotoblok" sergisi üniversitenin sanat galerisinde açıldı.


 

KAYNAK: AA
Furkan Uyar Haber7.com - Editör
Haber 7 - Furkan Uyar

Editör Hakkında

1984 yılında Denizli'de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini İstanbul'da tamamladı. Eskişehir Anadolu Üniversitesinin Halkla İlişkiler ve İşletme bölümlerinden mezun oldu. 2004 yılında televizyon sektöründe çalışma hayatına başladı. 2012 yılında giriş yaptığı internet haber editörlüğüne Haber7.com'da devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kelime-i Tevhid bayrağı taşıyan gence saldırmıştı! O gencin ilk ifadesi ortaya çıktı
3,5 trilyon dolar değerinde! Türkiye'nin cari açığını kapatacak öneri