Türkiye’nin ilk Türk arkeoloji enstitüsü Gaziantep’te açıldı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Avrupa Birliği (AB) iş birliğinde kurulan Türkiye’nin ilk Türk arkeoloji enstitüsü Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü düzenlenen törenle resmi açılışı yapıldı.

GİRİŞ 11.11.2023 12:49 GÜNCELLEME 11.11.2023 12:49
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Cumhuriyetin 100’üncü yılına sayılı günler kala 4 yıllık hazırlık ve 4 yıllık uygulama süreci sonucunda açılışı yapılan Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü'nün ana binası, Gaziantep'teki Kendirli Kilisesi’nin restore edilmesiyle oluşturuldu. Enstitünün kurulması için 430 bilim insanı bir araya gelerek çalışma yürüttü ve TBMM’den yasası çıkarak bugünkü formatına ulaştı.

Enstitü dünyanın diğer enstitüleriyle de iş birliğinde faaliyet yürütecek
Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü, Türkiye’de ve kültürel tarihi bağların olduğu dünyanın diğer bölgelerinde Türk ve İslam arkeolojisinin genel bilim dallarının olduğu insanlığın ortak birikim ve değerlerini esas alarak bilimsel araştırmalar yaparak yayınlar çıkarmayı amaçlıyor.

Enstitü ayrıca arşivleme, kütüphane çalışmaları ve dünyanın diğer enstitüleriyle iş birliğinde faaliyet yürütmeyi hedeflerken geleceğin arkeologlarını yetiştirmek için çalışmalar yürütecek.

DİJİTAL ARŞİVLER VE İHTİSAS KÜTÜPHANESİ KURULDU

8 yıllık çalışmada Osmanlı’dan günümüze Türk arkeolojisiyle ilgili bütün kazı ve belgeler dijital hale getirerek dijital arşiv oluşturuldu. Ayrıca Balkanlar, Kafkaslar, Anadolu ve Ortaasya bölgelerindeki çalışmalardaki yayınlar getirilerek kütüphaneye eklendi. 50 bin kitaplık dijital ihtisas kütüphanesi kurularak, yapılan çalışmalarda uluslararası çalışmalarla ve diğer arkeoloji enstitüleriyle entegre olabilecek kütüphane ve dijital kütüphane altyapısı hazırlandı.

Yürütülen 18 aylık restorasyon çalışmaları neticesinde Kendirli Kilise’nin tarihi yönü ön plana çıkartılırken yapı, enstitüsü için sergi ve konferans salonunu, çalışma ofislerini, Arkeoloji İhtisas Kütüphanesi’ni, Türkoloji Kütüphanesi’ni, Arkeometri Laboratuvarı’nı ve etkinlik alanlarını kapsayan bir komplekse dönüştürüldü.

"DÜNYADA SAYILI"

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin, enstitü hakkında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: 

"Türkiye’deki arkeologlar için ortak bir ev oldu. Arkeoloji enstitümüzün içinde çok önemli bir kütüphane var. Her kütüphane kıymetlidir ama burada dijital arkeoloji, uzmanlaşmış bir arkeoloji kütüphane alt yapısı var.  Türkiye’de ilk kez oldu, dünyada sayılı. Daha kurulur kurulmaz 50 bin belge 2100 fotoğrafıyla Osmanlı devlet arşivine ilave belgeler sunmaya başladı."

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer-Landrut ise şunları söyledi: 

“Kültürel miras aslında hepimizin ortak noktası. Hem Avrupa arkeolojisi açısından hem de tarihi araştırmaların yürütüleceği bir ağ oluşturmak açısından girişim son derece önemli. Gaziantep’in böyle bir Enstitünün kurulması için seçilmesi son derece doğru bir karardı diyebilirim. Hem şehre hem uluslararası ilişkilere hem topluma hem de arkeoloji toplumuna çok ciddi katkıları olacağını düşünüyorum."

İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 8
  • Hamza 5 ay önce Şikayet Et
    Zaten Eski Kilise orasi Erektus
    Cevapla
  • Erektus 5 ay önce Şikayet Et
    Kiliseye bu kadar benzetmeseydiler keşke!
    Cevapla
  • Vatandaş 5 ay önce Şikayet Et
    Boş işlere milyarlar harcanıyor. Bana ne bizans, roma eserlerinden. Çıkarılan eserlerin çoğu ve değerli olanlar yurt dışına kaçırılıyor. Devlet bu işlerden vazgeçsin.
    Cevapla
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    Avrupa non içinde ise dikkat edin.yalan tarih öğretilmesin de
    Cevapla
  • misafir 5 ay önce Şikayet Et
    Yabancıları çağırmayın ülkenin heryerini yabancılar didikliyor yasak gelmeli ana yollar haricinde hiçbiryere girmemeliler bunlar hain topluma ülkeye zarar büyük zarar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Trabzonspor'dan müthiş geri dönüş! Onuachu şov yaptı
Bakan Bayraktar'dan dev LNG anlaşması açıklaması! Karadeniz'de de petrol gelişmesi