Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamid Han'ın nişanına büyük meblağ

Osmanlı Padişahı Sultan 2. Abdülhamid Han’ın 27. Cülus’u için özel yapım Osmanlı nişanı açık artırmada büyük ilgi gördü. Sultan 2. Abdülhamid Han’ın 27. Cülus’u için özel yapılan mücevherli nişan 7.8 milyon liraya alıcı buldu.

Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamid Han'ın nişanına büyük meblağ
Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamid Han'ın nişanına büyük meblağ
GİRİŞ 04.12.2023 20:49 GÜNCELLEME 04.12.2023 20:50
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Arthill Müzecilik’in düzenlediği "Müzelik Eserler Müzayedesi"nde 90 bin dolara (2.6 milyon TL) satılması beklenen nişan 160 bin dolardan (4.6 milyon TL) açılışı yaptı. Üst seviyede işçiliğe sahip şaheser için nefesler tutulurken çekiç son kez 270 bin dolarda (7.8 milyon TL) vurdu. İlk "Osmanlı Hanedan Alameti Saray İşi Sultani Göğüs Broşu" ile açılışı yapan müzayedede broş 75 bin dolara (2 milyon TL) alıcı buldu. Ardından Sultan V. Mehmed Reşad Han tuğralı Osmanlı İmparatorluk Arması 150 bin dolara (4.3 milyon TL) satılırken, Sultan II. Abdülhamid Han Tuğralı Murassa Altın 27. Cülus-ı Hümayun nişanı büyük ilgi gördü. Nadir nişan 270 bin dolara satıldı.

MÜCEVHERLİ ARMA

Nişanın kime satıldığı açıklanmazken, küratör Hasan Mert Kaya "Osmanlı Devlet arması özellikle Sultan Abdülhamid döneminde en gelişkin halini alıyor. Zaman içinde geliştiriliyor, bu dönem 3. Selim ile başlıyor ve 2. Abdülhamit zamanında mükemmele ulaşıyor. Bu eserde sultanın 27. Cülûs yılına özel devlet armasının mücevherle tamamlandığını görüyoruz" dedi. Mavi, yeşil, pembe, mor taşlarıyla dikkati çeken nişan, müzayede evi tarafından "Osmanlı mücevher sanatının eşsiz bir başyapıtı" diye nitelendirildi. 50 gramlık nişan orijinal muhafazasıyla alıcısına ulaşacak. Arthill Müzecilik & Koleksiyonculuk kurucusu Hüseyin Kocabaş "Türkiye’de son yıllardaki en önemli koleksiyonu satışa sunduk" dedi.

HANEDANIN ÖZEL EŞYALARI

Müzayedede, Sultan Abdülmecid Han murassa tasvir-i hümayun nişanı 55 bin dolara (1.5 milyon TL), Vezir Ahmed Reşad Paşa için yapılmış murassa 'Dersaadet' müzikli saat 55 bin dolara, "Sülüs", "Nesih", "Talik" ve "Divani" hattı ile is mürekkebi kullanılarak yazılmış Türk hat sanatının önemli bir yapıtı olan Şeyh Aziz Rufai 100 bin dolara (2.8 milyon TL), Mehmet Fehmi Efendi’nin hat eseri de 110 bin dolara (3 milyon TL) alıcı buldu. Müzayedede hanedanın özel eşyaları da yer aldı. Osmanlı İmparatorluk armalı 'saray işi' makam örtüsü 94 bin TL, Naile Sultan’a ait gümüş tepsi 188 bin TL, Saliha Sultan’a ait porselen yemek takımı 123 bin TL, Sultan 2. Abdülhamid Han tuğralı yıldız porselen tabak 491 bin TL, duvar tabağı da 520 bin TL’ye satıldı.

KAYNAK: MİLLİYET GAZETESİ

 

Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 18
  • No commento... 4 ay önce Şikayet Et
    Michael Jordan'ın 1998 NBA finallerinde giydiği ayakkabılar 2,2 milyon dolara satıldı... Yorum bu kadar...
    Cevapla
  • Nebi 4 ay önce Şikayet Et
    Bu tarihi eserin yeri devletin muzelerinin yeri olmalıdır.
    Cevapla
  • ASOSYALZADE 4 ay önce Şikayet Et
    Şu yorumlara bak ne cahui insanlar bu eserler devlete ait olan eserler değil çünkü zamanında Abdülhamit düşmanları sattı bu eserleri yurt dışına Abdülhamit hana karşı duydukları öfkeden dolayı sarayı yağmaladılar darbe yapınca hatırladınızmı ? Cahil kesime sesleniyorum o çapulcular sattı bunları
    Cevapla
  • Burcu 4 ay önce Şikayet Et
    Bu eserlerin müzede olması gerekmiyor mu?
    Cevapla
  • Coach 4 ay önce Şikayet Et
    Yani devlet hazinesinde kalması gereken eşyalar neden satıldı.?? Alanlar kimler çok ayıp hiçbir ülke tarihini satmaz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
MİT'ten Hakurk'ta nokta atışı operasyonlar: 15 terörist etkisiz hale getirildi
Başkan Erdoğan o tarihi bekliyor! 'Rapor' gelince...