Bir kere giden bir daha kopamıyor: Köyün sırrı ne?

İzmir’in Ödemiş ilçesinde yer alan Birgi Köyü, doğal güzellikleri ve kültürel değerlerinin yanında köklü tarihi geçmişiyle dikkat geçiyor.

Bir kere giden bir daha kopamıyor: Köyün sırrı ne?
Bir kere giden bir daha kopamıyor: Köyün sırrı ne?
GİRİŞ 22.01.2025 08:53 GÜNCELLEME 25.01.2025 09:07

Ege'nin saklı bir cennet olan Birgi Köyü, özellikle tarih boyunca çok ünlü seyyahların gözdesi oluyor. İbn Battuta ve Evliya Çelebi gibi ünlü seyyahlar bu köyden övgüyle bahsediyor...

Birgi Köyü, 1307 yılında Aydınoğlu Beyliği’nin kenti almasından sonra başkent olarak kullanılıyor. Efes’ten başlayan yol, Bozdağ’ı aşarak, Birgi’den geçiyor ve Anadolu’ya ulaşıyor. Önemli ticaret yollarının kavşak noktası olan Birgi Köyü, tarih boyunca birçok ünlü seyyahında gözdesi oluyor.

14. yüzyılda Birgi Köyü’ne gelen ünlü seyyahlardan biri olan İbn Battuta’da seyahatnamesinde Birgi’nin önemini anlatıyor. İbn Battuta eserinde; “İkindi vakti şehre vardık. Daha önce tanıştığımız Muhiddin adlı bir müderrisin bu şehirde bulunduğunu öğrendiğimiz için onun yerini sorduk. Muhiddin iyi tımar edilmiş bir katırın sırtında, öğrencileri önde, hizmetkâr ve köleleri de iki yanında medreseye geldi. Müderris önce temel ilimlerle başladı sonra branşlara daldı. Ders bitince kalktı, medrese içinde bir odası vardı. Burasının benim için döşenmesi emrini verdi. Daha sonra bana mükellef bir sofra gönderdi” şeklinde kaleme alıyor. Bu ifadeler ile Birgi’nin medrese eğitimlerinde önemli bir yeri olduğunu anlamak mümkün.

Tarihi evleri, camileri ve diğer yapıları ile film stüdyolarına benzeyen Birgi Köyü’nde öne çıkan en önemli eser Çakırağa Konağı. Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan konak, süslemeleri ve hikayesi ile kendine hayran bırakıyor.


Ege’de ilk yapılaşmanın başladığı yıllardan günümüze gelen mimari üslubu korunan sayılı konaklardan biri olan Çakırağa Konağı, 1761 yılında dericilik mesleğiyle uğraşan bir tüccar tarafından inşa ettiriliyor. O dönemlerde Anadolu’da camilerde ve evlerde kullanılan halk resimlerinin en güzel örnekleri Çakırağa Konağı içerisinde yer almakta. İstanbul ve İzmir’in resmedildiği detaylar büyük ilgi çekiyor.Çakırağa Konağı

Tarih boyunca pek çok önemli medeniyete ev sahipliği yapan Birgi Köyü, ilim ve bilim yönünden de gelişmiş bir yer. Evliya Çelebi “Nice bin alimler şehridir” sözleri ile Birgi’nin bu yönüne dikkat çekiyor.

Birgi Köyü, sadece tarihi ile değil, aynı zamanda doğal güzellikleri ile de dikkat çekiyor. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Birgi Köyü, taş sokakları, ahşap süslemeli tarihi evleri ve yemyeşil doğası ile etkileyici rotalar arasında yer alıyor.
 

KAYNAK: HABER7
Özge Çelikbaşlı Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Özge Çelikbaşlı

Editör Hakkında

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bölgede gerilim! Savaş uçakları peş peşe havalandı! "Endişeliyiz"
İstanbul'da köpekbalığı şaşkınlığı! Vatandaşlar gözlerine inanamadı