Kundaktan elbiseye bir serüven: ‘Büyümüş de Küçülmüş’ sergisi
İstanbul Boğazı’na inci gibi işlenen Sadberk Hanım Müzesi, Geç Osmanlı ve Erken Cumhuriyet dönemlerine ait çocuk kıyâfetleri seçkisi sunan “Büyümüş de Küçülmüş” sergisini ziyaretçilerle buluşuyor.

Sarıyer-Büyükdere’deki Azaryan Yalısı’nda, Vehbi Koç’un eşi Sadberk Koç’un anısına, kişisel koleksiyonunu sergilemek üzere açına Sadberk Hanım Müzesi bünyesinde 19 bini aşkın eser bulunuyor.
ARKEOLOJİK ESERLER VE OSMANLI’NIN İZLERİ BİR ARADA
Müze, 19. yüzyıldan kalma Sevgi Gönül Binası ve Azaryan Yalısı’ndan oluşuyor. Sevgi Gönül Binası’nda MÖ 6 bin yıllarından Bizans dönemi sonuna kadar Anadolu’da yaşamış uygarlıklara ait arkeolojik eserler; Azaryan Yalısı’nda ise Osmanlı ağırlıklı İslâm eserleri, Osmanlılar için yapılmış Avrupa, Uzak ve Yakın Doğu eserleri ile Osmanlı dönemi dokumaları, kıyafetleri ve işlemeleri sergileniyor.
“BÜYÜMÜŞ DE KÜÇÜLMÜŞ” SERGİSİ
Türkiye’nin ilk özel müzesi olan Sadberk Hanım Müzesi, Büyümüş de Küçülmüş, Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonu’ndan Çocuk Kıyâfetleri sergisini izleyiciye sunuyor.
Sergi, Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminden Cumhuriyet’in ilk yıllarına kadarki zaman dilimine yayılan çocuk kıyâfetleri koleksiyonu aracılığıyla ailede, toplumda ve geleneklerde çocuğa verilen önemin altını çiziyor.
DOĞUM VE SÜNNET GELENEKLERİ
Beşik, bebek yatak takımları, lohusa şerbeti ikramı için kullanılan sürahiler gibi çeşitli eserler aracılığıyla Osmanlı döneminde doğumla ilgili gelenekler ve kutlamalar ziyaretçilere aktarılıyor. Osmanlı toplumunda önemli bir yere sahip olan sünnet geleneği ise 19. yüzyılın sonu ve 20. yüzyılın başına tarihlenen sünnet pelerinleri aracılığıyla sergide karşılık buluyor.
DÖNEMİN ÇOCUK MODASINI YANSITIYOR
Kıyâfetlerin yanı sıra bazıları küçük sultanlar için hazırlanmış güneş şemsiyeleri, çeşitli yaş gruplarına ait patik, terlik, pabuç, potin ve bot gibi tamamlayıcı aksesuarlar ise dönemin çocuk modasını bütüncül bir anlatıyla aktarma imkânı sağlıyor.