Sivas’ın 40 yıllık hayali gerçeğe dönüşüyor: Kızılırmak Projesi başlıyor!
Sivas Belediyesi, şehre yeni bir soluk getirecek Kızılırmak Projesi’ni hayata geçiriyor. 684 bin metrekarelik alanda yürüyüş yollarından gölete, fuar alanlarından modern Selçuklu Kulesi’ne kadar pek çok unsur yer alıyor.
 
							Sivas Belediyesi, şehrin yaklaşık 40 yıldır hayalini kurduğu Kızılırmak Projesi’ni hayata geçiriyor. Belediye Başkanı Dr. Adem Uzun, projenin şehrin tarihi, kültürel ve sosyal yaşamına büyük katkı sağlayacağını söyledi.

“Birçok belediye başkanının da seçim vaatlerinde yer alan Kızılırmak Projesi’ne göreve gelir gelmez öncelik verdik. Çünkü Kızılırmak, şehrimizin tarihinde, kültüründe, edebiyatında ve sosyal hayatında çok güçlü bir yer tutuyor. Bu ırmağı turizme kazandırmamız gerektiğini düşündük” diyen Başkan Uzun, projeyi hayata geçirirken halkın da sürece dâhil edildiğini vurguladı.

“Bu proje aslında Sivas halkının kendi projesi. Ortak akıl ve istişareyle oluşturduk. Hemşehrilerimizden gelen görüşleri Google form aracılığıyla topladık ve değerlendirdik. Böylece projeye son şeklini verdik” dedi.

PROJE DÖRT ETAPTA TAMAMLANACAK
Toplam 684 bin metrekarelik proje alanı, üniversite ile şehir merkezi arasında yoğunluğun bulunduğu bölgeye yayılarak dört etaba ayrıldı:
- Birinci etap: Fadlum Köprüsü – Eğri Köprü arası
- İkinci etap: Eğri Köprü – Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı arası
- Üçüncü etap: Kayseri Karayolu – Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı arası
- Dördüncü etap: Mısmılırmak ile Kızılırmak’ın birleştiği alan

Başkan Uzun, “Her etabı doğal dokuyu ve tarihi kimliği koruyacak şekilde, modern yaşamla iç içe planladık. Hedefimiz, 2029 yılına kadar projenin yüzde 60’ını tamamlamak” şeklinde konuştu.

7’DEN 70’E HERKES İÇİN YAŞAM ALANI
Kızılırmak Projesi’nde 7’den 70’e herkesin kendinden bir şey bulabileceği yaşam alanları oluşturuluyor. 
Başkan Uzun, “Projede yürüyüş, bisiklet ve koşu yolları, çekim platoları ve açık hava etkinlik alanları bulunuyor. Tarihi Eğri Köprü çevresinde bir meydan ve Meşhurlar Parkı oluşturduk. Bölgeye çok sayıda kafe, restoran ve sosyal alan kazandırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Projede ayrıca klasik otomobil müzesi ve 30 bin metrekarelik gölet bulunuyor. Göletin ortasında bir ada tasarlandı; bir tarafında Deniz Feneri, diğer tarafında Ada Kafe yer alacak. Çevresinde ticari alanlar, pazar yerleri, konser ve etkinlik alanları ile amfi tiyatro da planlandı.
MODERN SELÇUKLU KULESİ İLE SİVAS’A YENİ BİR SEMBOL
Projenin en dikkat çekici yapılarından biri modern Selçuklu Kulesi olacak.
Başkan Uzun, “Modern Selçuklu Kulesi, şehrimize yeni bir kimlik kazandıracak. 108 metre yüksekliğindeki kulede nikah salonu, seyir terasları, kütüphane, kafeler ve restoranlar yer alacak. Hem modern hem de geleneksel mimari çizgileri bir araya getirerek Sivas’a yeni bir sembol kazandıracağız” dedi.

Kulenin Kızılırmak kıyısında inşa edileceğini belirten Başkan Uzun, “Zeminle ilgili riskleri önlemek için uzman ekibimizle çalışmalar yürütüyoruz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile koordineli ilerliyoruz” ifadelerini kullandı.
SPOR, KÜLTÜR VE FUAR ALANLARI BİR ARADA
Proje kapsamında her yaş grubuna hitap edecek sosyal ve sportif alanlar bulunuyor.
Başkan Dr. Adem Uzun, “Yaşlılarımız için yaşam alanları, engelli bireylerimiz için engelsiz bölgeler, çocuklar ve gençler için eğlence ve spor alanları oluşturduk. Macera vadileri, lunapark, botanik bahçe, bocce, tenis, atlı jimnastik, futbol, voleybol ve basketbol sahalarıyla dolu bir yaşam merkezi tasarladık. Kültürel etkinliklerin ve ticari faaliyetlerin yürütüleceği fuar alanı da projede yer alıyor. Böylece bölge, şehrin yıl boyu canlı kalacağı bir cazibe merkezine dönüşecek” diye konuştu.

SİVAS YENİ BİR VİZYONA KAVUŞUYOR
Projeye bu yıl başlandığını belirten Başkan Uzun, altyapı çalışmalarının tamamlanacağını açıkladı. Uzun, “Şu anda 2 bin 745 metre uzunluğunda yeni bir cadde, yani Zara Caddesi’ni oluşturuyoruz. Kangal ve Gürün caddelerindeki çalışmalar da yıl sonuna kadar tamamlanacak” dedi.
Kızılırmak Projesi’nin yaklaşık maliyetinin 4 milyar 165 milyon lira olduğunu belirten Başkan Uzun, “Sivas’ın belediyecilik tarihinde bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük proje konumunda. Bu proje tamamlandığında Sivas bambaşka bir kimliğe kavuşacak. Kızılırmak Projesi, şehrimizin geliştiğini, büyüdüğünü ve geleceğe güvenle ilerlediğini gösterecek. Bu projeyle Sivas’ın vizyonu değişecek, şehir yepyeni bir yaşam merkezi kazanacak” ifadelerini kullandı.

 Türkiye'nin 14. hava kampüsü Sivas'ta açılıyor
Türkiye'nin 14. hava kampüsü Sivas'ta açılıyor
 
					 
								 
									