Rus ve İsrailli sanatçılara yasak: Aktivistler daha fazlasını istiyor Siyonistler rahatsız
Venedik Bienali jürisi, liderleri UCM'de insanlığa karşı suçlamalarla yargılanan İsrail ve Rusya'yı büyük ödüllerden men etti. Karar aktivistlerce yetersiz bulunurken, İsrail cephesi uygulamayı ayrımcılık olarak nitelendirdi.
Bu yılki Venedik Bienali jürisi, İsrail ve Rusya'nın büyük ödüller için değerlendirmeye alınmayacağını açıkladı.
Perşembe günü yayımlanan jüri bildirisinde, "liderleri Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (UCM) insanlığa karşı suç işlemekle itham edilen ülkelerin Altın ve Gümüş Aslan ödüllerinden men edileceği" duyuruldu.
Bu kriter doğrudan her iki ülkeyi de kapsıyor.
Jürinin açıklamasının hemen ardından Avrupa Birliği'nin, Rusya'nın katılımını protesto etmek amacıyla küresel sanat etkinliğinden 2 milyon euroluk fonunu resmi olarak çekeceği haberi gündeme geldi.
Bu kesintinin 2028 yılında düzenlenecek bir sonraki edisyonu etkilemesi bekleniyor. Öte yandan, her iki ülkenin de etkinlikten tamamen dışlanması için kampanya yürüten aktivistler jürinin adımını memnuniyetle karşıladı.
Art Not Genocide Alliance (ANGA) adlı grup, kararın büyük ölçekli kültürel etkinliklerde devlet şiddetinin normalleştirilmesini bozma yolunda benzeri görülmemiş ve önemli bir adım olduğunu vurguladı.
Soykırımcı İsrail'i temsil eden sanatçı Belu-Simion Fainaru, jürinin aldığı bu kararın "ulusal kökene dayalı doğrudan bir ayrımcılık" teşkil ettiğini savundu.
"Bienal, her türlü kültürel sansürü reddettiğini ve İtalya tarafından tanınan İsrail, Rusya ve İran dahil tüm ülkelerin katılımını onayladığını kamuoyuna açıklamıştı. Ciddi ihlallerde bulunan diğer devletlerin dışlanmadığını belirtmeliyim. Bu açıklama, hukuki açıdan istikrarsız ve keyfi bir temele dayanarak temel eşitlik koşulunun ihlal edilmesidir."
GAZZE SOYKIRIMIKatil İsrail, Gazze'de 72 bin 585 insanı öldürdü. Ölenlerin 38 bini kadındı. Hayatını kaybeden çocuk sayısının 21 bini aştığı belirtiliyor. İsrail'in soykırımı sırasında 172 bin 317 insan yaralandı. Sadece çocuklar arasında yaralı sayısının 44 bini aştığı düşünülüyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, Gazze'de yaklaşık 42 bin kişi yaşam boyu rehabilitasyon gerektiren ağır yaralarla sakat kaldı. Bu grubun içerisinde en az 11 bin kadın ve kız çocuğunun kalıcı engellerle yaşadığı tahmin ediliyor. Ayrıca Gazze, dünyada kişi başına en fazla uzuv kaybı yaşayan çocuk sayısına sahip bölge haline geldi. |
Bienal organizatörleri ise konuyla ilgili yorum taleplerine henüz yanıt vermedi.
Eleştirmenler, Rusya ve İsrail'in katılımlarının tamamen yasaklanması gerektiği konusunda ısrarcı bir tutum sergiliyor.
Cuma günü Fransız Le Monde gazetesinde yayımlanan bir makalede, Rusya'nın 2022'den bu yana ilk kez bienale dönüşü eleştirildi.
Bir grup sanatçı ve akademisyen, sanatın araçsallaştırılmasına karşı çıkarak durumu şu ifadelerle özetledi:
"Bu vakada sanat, öncelikli olarak savaşı başka araçlarla sürdürmek için bir bahane işlevi görüyor."
Zoe Butt, Elvira Dyangani Ose, Marta Kuzma, Giovanna Zapperi ve Solange Farkas'tan oluşan bienal jürisi ise eylemlerinin, bu yılki serginin küratöryel temasından ilham aldığını belirtti.
Jüri, merhum Koyo Kouoh'un misyonuna atıfta bulunarak amaçlarının "dehşet gösterisini reddetmek" ve bunun yerine "tüm canlıların onurunun korunduğu vahalar ve adalar aramak" olduğunu ifade etti.

Dikkat çeken bir diğer detay ise jürinin kararının Amerika Birleşik Devletleri'ni kapsamaması oldu. ABD, kısa süre önce sergide yer alan 70 sanatçı ve küratör tarafından savaş suçu işleyen mevcut rejimlerin dışlanması çağrısına dahil edilmişti.
Rusya, etkinlikte eski bir FSB generali ve devlete ait savunma holdingi Rostec'in üst düzey yöneticisi olan Nikolai Volobuev'in kızı Anastasia Karneeva'nın küratörlüğünü üstlendiği, 50'den fazla genç müzisyen, şair ve filozofun yer aldığı bir karma sergiyle temsil edilecek.
Bu sırada Finlandiya'nın siyasi liderliği, Rusya'nın katılımı nedeniyle bienali boykot etme kararı aldı. Finlandiya Eğitim ve Kültür Bakanlığı sözcüsü, jüri açıklamasının boykot kararlarını değiştirmediğini doğruladı.
ANGA jürinin kararını övmesine rağmen, açıklamada İsrail'in adının açıkça anılmamasını bir eksiklik olarak nitelendirdi. Grup, jüri üyelerini İsrail'in etkinlikten dışlanmasını talep eden ve şu ana kadar 200 sanatçı ile küratör tarafından imzalanan açık mektubu imzalamaya davet etti.
-
Aslan 42 dakika önce Şikayet EtFifa, Uefa vb. sportif organizasyonlardan daha tutarlı hareket etmişler. Onların borusu sırf Rusya'ya ötüyor nedense.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Misafir 1 saat önce Şikayet Etsiyonistler de GOL yer, bravoBeğen Toplam 2 beğeni
-
Abc 1 saat önce Şikayet EtTavsanla dağın hikayesi. Yakında ab 10 litrelik tenekelerle benzin için sıraya girer inşaallahBeğen Toplam 1 beğeni