İstanbul'un en karanlık günleri
Prof. Dr. İlber Ortaylı, "İstanbul 1204 Haçlı istilasında facia yaşadı" diyerek bu günlerin İstanbul'un en karanlık günleri olduğunu söyledi.

Son olarak Batı'nın en ünlü yazarlarından Umberto Eco'nun Baudolino romanına konu olan 4. Haçlı seferinde Latinlerin İstanbul'u istilasında sergilediği vahşet Prof. Dr. İlber Ortaylı tarafından kentin en talihsiz günleri olarak tanımlandı.
Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, İstanbul’un 1204 Latin istilasında yaşadıklarını halka anlatabilmek için Fethin 556. yıldönümünde “Fetih Öncesi İstanbul 1204 1453, Latin İstilası” konulu panel düzenlediklerini açıkladı.
Topkapı Müzesi Müdürü ve tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ile düzenlediği basın toplantısında, İstanbul’un iki kez fethedildiğini bunlardan ilkinin 1204 yılında haçlılarca gerçekleştirildiğini hatırlattı.
Ortaylı, Avrupalı Katoliklerin Venedik’in kışkırtmasıyla gerçekleştirdiği işgalin İstanbul için tam bir facia olduğuna dikkat çeken Ortaylı, 52 yıl süren bu işgalin Paleologların kenti geri almasıyla bittiğini dile getirdi. Kentin geri alınmasına rağmen bir daha düzelemediğini vurgulayan Ortaylı, “Bu durum, pek az insan tarafından bilinmektedir. Bu nedenle Fatih Belediyesi’nin düzenlediği panel, bilinmeyen bu durumun halka anlatılması açısından çok önemli” dedi.
Ortaylı, paneli kendisinin yöneteceğini ve İngiltere’den katılacak Prof. Dr. Ronnie Ellenblum’un Haçlıların Filistin işgalini; Prof. Dr. Jonathan Phillips’in de haçlı seferlerinin yapılışını anlatacağını bildirdi. Ortaylı, İstanbul’un fethini en iyi bilenlerden Prof. Dr. Ferudun Emecan’ın da paneldeki konuşmasıyla iki fetih arasında kıyaslama yapılabilmesini sağlayacağını söyledi.
Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de konuşmasında İstanbul’un fethinin 556. yıldönümünde farklı bir bakış açısıyla etkinlik yaptıklarını vurguladı. İstanbul’un Latinler tarafından 1204 yılında işgal edilmesinin fetihle mukayese edilebilmesi için bir panel düzenlediklerini dile getiren Demir, böylelikle Türk tarihine bir katkıda bulunacaklarını söyledi. Demir, panelin organizasyona katkıda bulunduğu için İlber Ortaylı’ya da teşekkür etti.
FETİH ETKİNLİKLERİ
Panel, 28 Mayıs günü saat 13.30’da Fatih Belediyesi Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde yapılacak. Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yöneteceği panelde, Prof. Dr. Ronnie Ellenblum ve Prof. Dr. Jonathan Phillips ile Prof. Dr. Ferudun Emecan konuşacaklar.
Fatih Belediyesi, bu panelle başlayacağı 556. Fetih Etkinlikleri çerçevesinde 28 Mayıs akşamı saat 21.00’de Sultanahmet Amfi Tiyatro’da Tuluyhan Uğurlu ile Mehter Takımı’nın konseri yapılacak.
29 Mayıs günü Cuma namazının ardından Fatih ve Sümbül Efendi Camii’nde Mehter Konseri ile birlikte Osmanlı Pilavı dağıtılacak. Mehter takımı aynı gün saat 16.00’da Küçükhamam’dan Kocamustafa Paşa’ya yürüyüş yapacak. Aynı akşam saat 20.30’da Edirnekapı’dan Anıtpark’a meşaleli yürüyüş yapılacak. Anıtpark’ta havai fişek gösterisinin ardından akşam namazından sonra da Fatih Müftülüğü tarafından Fatih Camii’nde şehitler için mevlidi şerif okunacak.
(Haber 7)