Dağ koynunda bir kültür festivali

Burada doğa hala bakir ve muhteşem. Ancak burada yaşayanlar kendilerini dünyaya ırak ve yaban hissediyor ve dünyaya daha yakın olmak istiyorlar.

Dağ koynunda bir kültür festivali
Dağ koynunda bir kültür festivali
GİRİŞ 16.07.2009 12:06 GÜNCELLEME 16.07.2009 12:06

Bingöl - Karer Kültür Festivali bu sene ikinci kez gerçekleştirilecek. Bildik, tanıdık festivallerden oldukça farklı bir festival bu. Kapalı devre gibi görünmesine rağmen oldukça yüzü açık, oldukça renkli ve kalabalık katılımla gerçekleşiyor. 

Peki bu nasıl oluyor? Gelin önce Karer'i tanıyalım, sonra fesvalin özelliklerine bir göz atalım:  

2 BİN RAKIMLI DAĞIN SAKİNLERİ

Karer, Bingöl’ün Adaklı ilçesine bağlı, bir dağın etrafında, eteklerinde veya gölgesinde yerleşmiş dokuz köyün ortak adı.  Köyler bu adı eteklerine serpildikleri 2 bin metre yüksekliğindeki dağdan alıyor. İl merkezi ile ilçe merkezinin ortasında kalan bu yörenin il merkezine uzaklığı 38 km, ilçe merkezine uzaklığı ise 28 km.  Ulaşım bilhassa Bingöl yönünden Ilıcalar üzerinden sağlanıyor.

Sabah saatlerinde bu köylerden Bingöl yönüne, akşam saatlerinde ise Bingöl’den bu köylere karşılıklı birer veya ikişer minibüs ile yolcu taşınıyor. Yol, hem stabilize hem de büyük bir kısmı yokuş yukarı ya da yokuş aşağı ilerlediğinden bu hatta yolculuk oldukça zor ve neredeyse yarım günlük bir zamana mal oluyor.

Karer, coğrafi konumu bakımından daha çok yaylak ve meralık bir görünüme sahip, ancak dış dünyayla ilişkisi yokmuş gibi güvenli, korunaklı hissi veren bir yerleşim alanı. Burada doğa hala bakir ve tabi. Köyleri şehre bağlayan araba yolu ile patikalar dışında insan eliyle harap edilen bir köşe yok. Tarım araçlarına dahi bu yörede rastlamak mümkün değil. Zira yörenin nüfusu 3 bin sınırına dayanmışken 1980’li yıllardan itibaren başlayan büyük kentlere kitlesel göçlerden sonra yörede kalan ve sayıları ancak birkaç yüzle ifade edilen yerli ahali, günün her saatinde bulut gölgelerinin yalayıp durduğu yamaçlara yayılan hayvan sürüleri, çoban ıslıkları ve bal arılarının vızıltıları eşliğinde geçimini tek kalem hayvancılıkla sağlıyor.

KARER'İN GÖRÜNMEYEN YÜZÜ

Bu Karer’in görünen yüzü. Karer’in bir de görünmeyen bir yüzü daha var.

Karerliler, 1926 yılında devletten öğretmen talep etmiş ve almışlar. O gün bu gündür kız erkek ayrımı yapmadan okuyorlar, okutuyorlar. Kitlesel göç başlamadan önce dokuz köye ilkokul binası ile bir ortaokul yaptırmakla yetinmemişler köy mezralarına da okul binalarını yaptırmış ve öğretmen tayin ettirmişler. Göçlerden sonra okullar birer birer kapanmış, öğretmenler tayin edilmez olmuş.

Bingöl - Karer Kültür Festivali

Ekmek kavgası derdine düşerek farklı kent ve ülkelere dağılan Karerliler, İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte 2005 yılından itibaren açtıkları web sayfaları üzerinden buluşmaya, anılarını paylaşmaya ve doğup büyüdükleri Karer’i yad etmeye başladılar. Tanışma toplantıları, eğlence geceleri ve piknik birliktelikleri derken,  bu gün artık doğup büyüdükleri Karer’de festivaller düzenliyorlar.

Geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen ve ulaşımın zor bela sağlanabildiği yöreye üç gün boyunca yaklaşık 10 bin kişiyi çeken festivalin bu yıl ikincisi, 24, 25 ve 26 Temmuz günleri arasında gerçekleşiyor. Üstelik bu sayının bu yıl katlanması bekleniyor. Karerliler yetmezmiş gibi Almanya’dan gelen ve çoğunluğu Almanlardan oluşan 20 kadar genç de, festivalde ev sahipliği yapacak. Sadece İstanbul’dan aynı gün ve aynı saatte 15 otobüs yola çıkıyor.

Daha birinci organizasyonda tahminleri altüst eden ziyaretçi patlamasından sonra, il yönetimi,  yıllardır yörede için için yaşanan iletişim ve ulaşım sorunlarına el atmış.

İletişimi sağlamak üzere yöreye yer altından fiber optik kablolar döşenmiş. Ulaşımı daha çekilir kılmak için de yolun üçte ikilik kısmı asfaltlandı. Bir yıl sonra bu temel sorunlar büyük ölçüde çözülmesi bekleniyor. Dahası 20 öğrenci bulunabilirse her köye okul açma şansı da doğmuş.

Kuşbakışı bakıldığında ketle  ilçenin orta yerinde asılı bir beşiği andıran ve dünyayla tek bağı araba yolundan ibaret görünen Karer, bir yandan Bingöl’ün aydınlık yüzü olduğunu ispatlamaya kararlı görünüyor ve  sabırla keşfedilmeyi bekliyor.

Aslında zaten biraz çukurdan, biraz tümsek; biraz toprak, biraz havadan ibarettir her yer. Karer de öyle bir yer işte, ne fazla, ne eksik. Daha fazla bilgi için  karerfestivali.org sitesine bakılabilir.

FESTİVAL PROGRAMI ŞÖYLE

1.GÜN  (24.07.2009 Cuma)
Peyda, Koma Zivan, Merve – Abbas Balçık, Çağdaş, Turabi Yurtsever,  Agıre Jiyan ve Erdal Erzincan

2.GÜN (25.07.2009 Cumartesi)
Sevgi Yurtsever, Tuna, İlhan İldan, Ahmed – Arif Kanısıcak, Ufuk Serindağ, Erkan Aydar, Koma Çiya ve Kazo.

Şiir dinletisi: Karer doğumlu şair Metin Kaygalak, Bingöl'un genç şairlerinden Mehmet Bozgan, Ömer Berdibek, Halis Yurtsever, Hasip Bingol ve Daimi Bingol, Mehmet Tüzün katılacak.

3.GÜN (26.07.2009 Pazar)

Kenan Kaplanseren, Ulus Yurtsever, Hüseyin Korkankorkmaz, Alişan Emekçi, Koma Zuğur,  Avni Polat ve Aynur Doğan

Ayrıntılı bilgi için  http://karerfestivali.org sitesi ziyaret edilebilir...  

Festival bölgesi., hazırlıklar ve geçen seneki festivalden görüntüler için Fotogalerimizi ziyaret edebilirsiniz

(Haber 7)

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hamas'tan Türkiye'nin adımı hakkında açıklama:  Son derece önemli
İlber Ortaylı Ayasofya'ya "gudubet" demişti: Murat Bardakçı'dan "niye batıyor" tepkisi