Usta yazar Sadık Albayrak'ın hayatı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi araştırmacı yazar Sadık Albayrak'ın 50.yazarlık yılı için özel bir gece düzenliyor. Peki kimdir Sadık Albayrak? İşte bir devre damgasını vurmuş usta kalemin hayatından kısa bir kesit...

Usta yazar Sadık Albayrak'ın hayatı
Usta yazar Sadık Albayrak'ın hayatı
GİRİŞ 10.05.2013 20:58 GÜNCELLEME 11.05.2013 12:29
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

1970'lerden 2003'e dek aktif gazetecilik yapan, kitaplar yayınlayan ve bu nedenle hem ödüller alıp hem de hüküm giyen bir kalem Sadık Albayrak.

1942, Of doğumlu Albayrak, İstanbul Yüksek İslam Enstitüsünden mezun oldu ancak o gazeteciliğe merak saldı. Hatta memuriyeti pahasına uzun yıllar yazarlığını Milli Görüş çizgisinde sürdürdü. Necmettin Erbakan'a da yakın olan Albayrak, kapatılan Refah Partisi'nde 1977'de milletvekili adayı da oldu. Albayrak, milletvekili seçilemedi ama yazmaya devam etti. 1977de İskilipli Atıf Efendi'nin bir eserinden ötürü, merhum Necip Fazıl'la beraber, İstanbul Toplu Basın Mahkemesi'nde yargılandı. 1981de ise bir eserinden dolayı mahkum oldu ve dokuz ay kadar Silivri kapalı cezaevinde yattı.(1982-83) 

1979'dan itibaren Milli Gazete'de "Mizan" köşesindeki yazılarına devamla, bir– iki yıl istinasıyla, bugüne kadar sürekli olarak yazarlık ve bir müddet de danışmanlık yaptı. Gazetedeki yazılarından ötürü, 12 Eylül sonrasında aralıksız "Sıkıyönetim, DGM ve Ağır Cezalar"da hakim önüne çıktı.

1981'de Türkiye Yazarlar Birliği tarafından "Son Devir Osmanlı Uleması" eserinden dolayı birincilik ödülüne layık görülen usta yazar Milli Gazete'de ve AK Parti'nin kuruluşundan itibaren Yeni Şafak'ta aynı anda köşe yazarlığı yaptı. 

1996da İstanbul Büyükşehir Belediyesinde kültür danışmalığına başladı, bu arada da gazetedeki yazılarına devam etti.

Sadık Albayrak, oğlu Berat Albayrak'ın Başbakan Erdoğan'ın kızı Esra Erdoğan'la evlenmesinin öncesinde Milli Gazete'deki yazılarına son vererek yalnızca Yeni Şafak'ta yazmaya başladı. Albayrak, ''Başbakan dünürü'' olmasının ardından çok kısa bir süre daha köşe yazarlığını sürdürdükten sonra Yeni Şafak'tan da istifa etti. Albayrak, köşe yazarlığının yanı sıra dünürü olan Başbakan Tayyip Erdoğan'ın başkanı olduğu dönemde başladığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ndeki danışmanlık görevini de bıraktı. Usta kalem, istifaların ardından köşesine çekerek zamanını kitap yazmaya ayırdı. 

ESERLERİ

Albayrak, yıllarını araştırmaya ve yazmaya vererek 40'tan fazla akademik niteliği yüksek, tarihi ve toplumsal konuları ele alan kitap yayımladı. İlk kitabı "Sömürüye Karşı İslam", 1971 yılında yayımlandı. Onu "Yürüyenler ve Sürünenler", "Taşlaşma-Çağdaşlaşma", "31 Mart Vakası", "Osmanlı'da Sosyal Yapı ve İstanbul", "Doğu'nun İsyanı", "Tek Parti Döneminde Batıcılık", "Meşrutiyet İslamcılığı ve Siyonizm", "İslam Mezhepleri ve Tarikatları Tarihi", gibi farklı konu ve türdeki sayısız kitap takip etmiş. Bu kitaplardan beş ciltlik "Son Devir Osmanlı Uleması" gibi bazıları ödüler almış ve alanının en önemli başvuru kaynağı haline geldi. Albayrak, sadece telif eserler vermedi, eski eserlerin bugünkü Türkçeye kazandırılması üzerinde de çalıştı. "Budin Kanunnamesi" ve "İlmin Karşısında Maddecilik" gibi kitapları latin alfabesine aktarıp notlarla açıklamış. Türk edebiyatında fantastik kurgunun öncüsü olarak gösterilmeye başlanan Filibeli Ahmet Hilmi'nin "Amak-ı Hayal"ini de okuyucuya ilk kez o tanıttı.  Albayrak son olarak "Yiğit Düştüğü Yerden Kalkar" kitabıyla karşımıza çıktı. Albayrak kitabında TBMM'nin birinci ve ilk meclis olarak anılan döneminde, 1921-22 yıllarında yapılan siyasi ve fikri tartışmaları bilinmeyen yönleriyle ve farklı bir bakış açısıyla anlatıyor.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 1
  • Abdurrahman Serdar 7 yıl önce Şikayet Et
    Samimi, gayretli, hasbi bir yazar ve dost. Hayırlı hizmetlerinin temadisini dilerken, hayatında ve yazarlığında şahit olduğu hadiseleri de dillendirmesini bekler, hayırlı ömür dilerim.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
YRP Genel Başkan Danışmanı Mollaismailoğlu'ndan Cumhur İttifakı çağrısı!
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması