30 ülke Nevruz için Eskişehir'de buluşacak

Eskişehir'de nevruz kutlamalarının bugün başlayan etkinliklerle geniş katılımlı olarak kutlanacağı bildirildi.

30 ülke Nevruz için Eskişehir'de buluşacak
30 ülke Nevruz için Eskişehir'de buluşacak
GİRİŞ 19.03.2014 19:55 GÜNCELLEME 19.03.2014 19:55

Vali Güngör Azim Tuna, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de görkemli ve farklı bir nevruz kutlamasını ilk defa Eskişehir'de yapmaya çalışacaklarını bildirdi.

Nevruzun önemini anlatan Tuna, nevruzun sadece Türklerde değil, aslında bütün toplumlarda ilk çağlardan bu yana heyecan uyandıran ve bir takım farklı ritüellerle, coşkuyla karşılanan bir bayram olarak kutlanageldiğini anlattı.

Nevruzun gönüllerin kazanılması için önemli bir fırsat olduğunu ifade eden Tuna, şunları kaydetti:

"Türk dünyasının gönül ummanının buluştuğu Eskişehir, nevruzun da buluşma noktası olmuştur. Türk dünyasından, farklı coğrafyalardan kardeşlerimizle en eski milli bayramımızı hep birlikte kutlayacağız. Bu bağlamda Nevruz Bayramı, Türk toplumlarında milli benliğin ve kimliğin oluşmasında büyük bir öneme sahiptir. Yakın tarihimize kadar hayatın her alanına tesir etmiş olan nevruzun bugün kendine yakışan bir şekilde kutlanması gerekiyor. Bizim birlik beraberliğimiz, gönül birliğimiz için bir fırsat olarak, yeniden keşfedilip, bir buluşma noktası halinde devam etmesi gerekiyor. Biz Eskişehir olarak bunu yapacağız. Bundan sonra geleneksel hale gelip, devam etmesini arzu ediyoruz."

Etkinlik takvimi hakkında bilgi veren Tuna, etkinliklerin bu akşam Türk Dünyası Halk Dansları sanatçıları ve ses sanatçılarının gösterileriyle başlayacağını, yarın Türk Dünyası Gazeteciler Şurası, Türk Dünyası Hatıra Ormanı için fidan dikim töreni ve Türk Dünyası Bilim, Kültür Sanat Ödülleri töreniyle devam edeceğini açıkladı.

Nevruz günü olan 21 Mart'ta ise etkinliklerin kortej yürüyüşüyle başlayacağını aktaran Tuna, meydanda çeşitli aktiviteler yapılacağını, kurulan kıl çadırlarda ülkelerin tanıtılacağını ve akşam 600 sanatçının katılacağı konserler verileceğini ifade etti.

Etkinliklere, Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın katılmasını beklediklerini bildiren Tuna, daha sonra nevruzun simgesi olan "Nevruz Semeni"nde bulunan yumurtayı, Doğu Türkistanlı Mücahit Kaşgarlı ile tokuşturarak, kutlamaları başlattı.

Toplantıya, Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı (TÜRKSOY) İdari, Mali ve Hukuki İşler Daire Başkanı Sancar Mülazımoğlu, Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreterleri Hakan Güngör ve yardımcısı Mahmur Akkuş ile sanatçılar katıldı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Eurovision'dan skandal Filistin kararı! Sertap Erener yine de gidecek mi?
Milyarderlerin en fazla bulundu şehirler! İlk 10'da dikkat çeken ayrıntı..