Kurtlar Vadisi'nde 'hır' çıktı

Show TV'den Kanal D'ye transfer olan Kurtlar Vadisi'nde ilginç gelişmeler yaşanıyor. Hürriyet gazetesi Kurtlar Vadisi'ni hedef alan yayınlar yapmaya başladı. Peki neden?

Kurtlar Vadisi'nde 'hır' çıktı
Kurtlar Vadisi'nde 'hır' çıktı
GİRİŞ 14.02.2006 12:20 GÜNCELLEME 14.02.2006 12:20

Yeniçağ gazetesinden Osman Tığraklı'nın yazısı

Dün övüyorlardı, bugün yerden yere vuruyorlar!

Doğan Grubu"nun lokomotifi olan Hürriyet gazetesi ve Kanal D televizyonunun sponsor olduğu Kurtlar Vadisi dizi ve filminin yapımcı şirketi Pana Film"in başka bir televizyon kanalıyla görüşmesi üzerine iki grup arasında "hır" çıktı! Hürriyet gazetesi milyonlarca dolar harcayıp sponsor olduğu ve günlerce gerek Doğan Grubu"nun televizyonlarından gerekse de gazetelerinden bıktırırcasına reklamını yaptıkları Kurtlar Vadisi Irak filminin yapımcı şirketine ve oyuncularına aba altından sopa göstermeye başladı.

Nitekim Hürriyet gazetesi, Kurtlar Vadisi dizisi ve Kurtlar Vadisi Irak filminin yapımcı şirketi olan PANA Film"e film çekimi için harcandığı öne sürülen 10 milyon doları nereden bulduklarını sormaya başladı. Daha düne kadar, Kurtlar Vadisi Irak filminin sadece bir film olduğunu ve Türk askerinin başına çuval geçirilmesi olayının sanal intikamı olmadığını en yetkili ağızlarından, gazete sütünlarından ve haber bültenlerinden seslendiren Doğan Grubu, bugün filmin başrol oyuncusunun ABD"li olduğundan tutun da, filmin çuvalın intikamı olduğuna kadar herşeyi yazmaya başladılar. Özellikle, ABD"nin filmin bazı sahnelerinde tüm Amerikalılar"ın kötü gösterilmesinden duyduğu rahatasızlığı dile getirmesinden sonra, Doğan Grubu yayın organlarının da aynı yönde tavır takınması dikkatlerden kaçmadı.

Hürriyet gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, YENİÇAĞ"ın "Bu film ABD"nin kendini sevdirme operasyonu çerçevesinde, çuval vakasını unutturmak için uygulamaya koyduğu ve ABD karşıtlığını kırmaya yönelik psikolojik harekattır" demesi üzerine, gazetemizi "şarlatanlık"la itham etmişti! Bugün gelinen noktada "Çakallar Vadisi"nde "Öküzün ölüp, ortaklığın bozulduğu" anlaşılıyor.

Özkök"ün başında bulunduğu Hürriyet gazetesi, pazar ilavesinde kurtlar Vadisi Irak filminin yapımcı şirketi Pana Film"e tam sayfa yer ayırarak, şirketin hesaplarını ve yöneticilerini mercek altına aldı. Bir gün sonrasında ise aynı grubun Posta gazetesi, filmin başrol oyuncusunun "Green card" sahibi bir ABD"li olduğunu yazdı.

Hürriyet gazetesinin tam sayfa ayırdığı Pana Filmle ilgili olarak, 'Pana Film"in ortaklarının hisse dağılımı bilinmiyor, elde edilen gelirin nasıl paylaşıldığı bilinmiyor, Filmi çekmek için 10 milyon dolarlık finansamın nasıl sağlandığı meçhul' gibi bilgileri aktarması gözlerden kaçmıyor.

Oysa daha bir kaç gün önce Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Pana Film"in Başkanı Raci Şaşmaz, Necati Şaşmaz ve senarist Bahadır Özdener"le yediği yemeği ballandıra ballandıra anlatmış ve ekibin "iyi şaraptan anladığını" yazmıştı.

Başrol oyuncusu hedef alındı!...

Doğan Grubu"na bağlı Posta gazetesi, Kurtlar Vadisi Irak filminin başrol oyuncusu Necati Şaşmaz"ın (Polat Alemdar) Amerikalı olduğunu manşetten duyurdu. Gazetede "Amerikalı Polat" denilerek, şu ifadelere yer verildi: 'Necati Şaşmaz"ın canlandırdığı Polat Alemdar, Kurtlar Vadisi Irak filminde Türk subaylarının başına çuval geçiren Amerikalılar"dan intikam alıyor. Filmde tüm Amerikalılar kötü gösteriliyor. Ancak Necati Şaşmaz"ın Amerika"da çalışma ve oturma izni sağlayan "Green card" sahibi olduğu ortaya çıktı. Necati Şaşmaz üniversite sınavanı kazanamayınca önce Kanada"ya sonra da Amerika"ya gitti. Amerika"da 6 yıl yaşayan Necati Şaşmaz, "Green Card" aldı. Askerliğini 1999 Marmara depreminden sonra bedelli olarak Kütahya"da sadece 28 gün yaptı. 2001 tatili için geldiği Türkiye"den Amerika"ya dönemedi. Çünkü 11 Eylül saldırıları oldu. Bir süre Ukrayna"ya giden Necati Şaşmaz, daha sonra yine Türkiye"ye döndü ve ağabeyi Raci Şaşmaz sayesinde Kurtlar Vadisi"nin ilk yönetmeni Osman Sınav"la tanıştı. Daha sonra da dizideki Polat Alemdar rolünü oynamaya başladı.'

Paranın kaynağı araştırıldı

Doğan Grubu, deyim yerindeyse "kağıt mendil" gibi kullandıkları Kurtlar Vadisi ekibinin "Kurtlar Vadisi Irak" filmi için harcanan 10 milyon doları nereden bulduklarını sordu. Filmi çeken Pana Film şirketini öne çıkaran Hürriyet gazetesi, bu iş için tam sayfa ek hazırladı. Pana Film şirketinin yetkililerini tek tek ele alan gazete, daha birkaç gün öncesine kadar öve öve bitiremedikleri isimleri yerden yere vurdular.

Ne dediysek o!..

Sanal kahraman Polat Alemdar"ın senaryo icabı Türk askerinin başına çuval geçirilmesinin intikamını alarak, Türk milletinin ABD"ye karşı olan öfkesinin kırılmak istendiğini daha film vizyona girmeden yazmıştık. O zaman, başta Hürriyet gazetesi olmak üzere tüm Doğan Grubu, bunu yalanlama yarışına girmişti.

ABD parmağı var!

Amerika kendini sevdirme operasyonu çerçevesinde özellikle ABD karşıtlığının yükseldiği bölge ülkelerinde bir dizi psikolojik operasyona girişmişti.YENİÇAĞ, "Çakallar Vadisi!" manşetiyle verdiği haberde "Çuval Vakası"nı unutturmak için psikolojik harekat başlatan Amerika, rövanş senaryolarını dizi yaptı" diyerek, ABD oyununu gözler önüne sermişti.

Önce beni Ankara"dan bir yetkili aradı. "Bu haberleri Türk-Amerikan ilişkilerini bozmaya yönelik bulduklarını" söyledi. Arkasından MHP"ye yakın bir gazetenin manşetinde bunun tam tersi bir senaryo üretildi.
Güya Hürriyet, Türkiye"nin Amerika ile bozuk olan ilişkilerini düzeltmeye çalışıyordu. Bunun için "Kurtlar Vadisi"nin senaryosu bile değiştirilmişti.
Daha bu bitmeden bu defa üçüncü senaryo geldi.
Hürriyet bunu, "Kurtlar Vadisi" dizisinin reytingini artırmak için yapıyordu.
Komplo hastalığı budur.
Eğer bunu sırf kötülük olsun diye yapmıyorsanız, hastalığın arazları şudur.
Önce kendinizi bir şeye inandırırsınız. Sonra etrafınızda gördüğünüz her şeyi, söylenen her sözü, okuduğunuz her haberi bu virütük gözlükten görürsünüz.
Dün yazı işlerinde gazeteyi hazırlarken artık bu zırvalara verilecek tek cevabın dalga geçmek olduğuna karar verdik.
Onun için de şöyle bir espri yaptık:
Bundan böyle attığımız her manşetin altına, "Bu haberle ilgili şu komplo teorileri üretilebilir" diye bir bölüm koyalım dedik. Böylece bu saçma sapan teorileri üretenlere de kolaylık olur.
Ertuğrul ÖZKÖK- 28 Aralık 2005-HÜRRİYET

Kurtlar Vadisi Doğan Grubu!

Bekir HAZAR-YENİŞAFAK
Geçtiğimiz hafta, 'Kurtlar Vadisi, yeni bölümleriyle Show"a transfer oluyor' diye yazdım. Kanal D ile Show Tv arasında Kurtlar savaşı başlamış ve iki kanal birbirine girmişti. Show yöneticilerinin 'Dizi bize daha yakın' sözlerine bu sütunlarda yer verince kıyamet koptu. Savaş büyüyor perde arkasında.
Nitekim Kanal D"nin kardeş yayın organı, Doğan grubunun amiral gemisi Hürriyet Gazetesi dün, Pazar ilavesinde tam sayfasını dizinin yapımcı şirketi PANA Film"e ayırdı... Başlığı çok masumdu, tamamen bir şirket tanıtımı gibi... Ancak satır aralarında ilginç mevzular vardı. Şirketin ortakları, bağlantıları, babalar, dedeler, şirket ortaklarının nerelerde toplanıp, çiğ köfte partileri yaptıklarına kadar... Yazıyı okudukça sanki bu şirket de Kurtlar Vadisi hissine kapıldım. Ancak hiç öyle bir şey demiyorlar.. Ama kim nerede, ne yapıyor, dakika dakika alıyorsunuz bilgileri...

Bu, çok dikkatli yazılmış stratejik bir haber miydi ?... Malum Kurtlar Vadisi, Show Tv"de yayınlanırken Hürriyet Gazetesi yine kılıcı çekmiş, dizinin tarikat bağlantıları iddialarına kadar gidip hücuma geçmişti. Kanal D"ye transfer olduktan sonra, bu defa manşetlerde tarikatçı dedikleri Polat Alemdar"ın, Sharon Stone ile öpüşürken poz verdiği fotoğrafları altında, çizdiği modern çağdaş yüzü vardı hep... Övgüler, alkışlar... Hatta Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni bile o öpüşme sahnelerinin çekildiği Amerikalara gidip, Sharonlu günleri yazmıştı...
Yeni yayın döneminde dizinin tekrar Show"a geçme ihtimali yüksek... Şimdilik Pazar ilavesinin iç sayfalarında kaybolan ilginç bir tam sayfa haber vardı dizi yapımcısı şirket ile alakalı... Sanki aba altından sopa gösteriliyor gibi hisssettim okudukça.
Ama kesinlikle öyle değildir bana göre... Çünkü ben hislerimde hep yanılırım...
Bir ilginç nokta da gişe rekorları kıran ve Amerikan düşmanlığını körüklediği için eleştirilen Kurtlar Vadisi Irak"ın sponsorlarının; bugüne kadar Amerika"yla bir sorunu olduğunu duymadığımız Kanal D ve Hürriyet olması! Bu durumun da altını çizelim ama şimdilik konumuz bu değil.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
PKK destekçileri İmamoğlu'na oy verecek! Altan Tan'dan çarpıcı açıklama
Seçime 3 gün kala CHP'de kaos! Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu kavgası