Akşam Bülent Ecevit'i nasıl öldürdü

Akşam Genel yayın Yönetmeni Serdar Turgut, Ecevit'le ilgili yanlış haberin öyküsünü anlatırken, haberi yapar muhabir, 'Bu haberim yalan olsun istiyorum' dedi.

Akşam Bülent Ecevit'i nasıl öldürdü
Akşam Bülent Ecevit'i nasıl öldürdü
GİRİŞ 20.05.2006 09:39 GÜNCELLEME 08.10.2018 17:39

Serdar Turgut'un yazısı:

İnsani bir hata

Önceki gece gazetemizin basımı sürerken Bülent Ecevit'in beyin kanaması geçirdiği ve son derece kritik bir halde hastaneye kaldırıldığı haberi geldi. Muhabirlik deneyimi olan bir insan olarak bu tür durumların, olayı izlemeye çalışan gazeteci açısından ne kadar da zor olduğunu, birçok tuzaklar içerebileceğini bilirim.

Olayı takip eden arkadaşımız, Ecevit'lere manevi evlatları olacak kadar yakın olduğundan onun vereceği bilgilere güvenim tamdı. (Ona inancım hala sürüyor) DSP'nin üst düzey yetkililerinden ve Ecevit'lere çok yakın bir isim, o saatlerde Bülent Bey'in yanından çıkıp bizim arkadaşımızın yanına gelip sarılmış ve 'hepimizin başı sağ olsun demiş'. Arkadaşımız da hastane içinden 'Durum son derece kritik' ve Rahşan Hanım 'Eldeki tüm imkanlar kullanılarak Bülent Bey'in hayatta tutulmasını istedi' haberi sürerken o 'Ecevit'i kaybettik' haberini bize kendisi de ağlayarak iletmiştir. Ben beyin kanaması hastalığını bizzat yaşadığımdan bu tür 'kaybettik' haberlerine kuşkuyla yaklaşırım. Çünkü bu hastalıkta yaşam ile ölüm arasındaki çizginin çok ince olduğunu bilirim, bütün bunlara rağmen haberin kullanılmış olmasını şimdi bile yanlış bulmuyorum.

Şu anda görülüyor ki; ortada yapılmış bir yanlış var ve gazetedeki arkadaşlar bu hatanın sorumlularına bir müeyyide uygulayıp uygulamayacağımı merak ediyor. Onlara verdiğim cevabı siz okurlarla da paylaşayım. Hayır; bir müeyyide düşünmüyorum, çünkü ortada son derece insani bir hata olduğuna inanıyorum. Sabah vakti gazetede buluştuğumuzda tüm arkadaşlar 'Çok şükür ki yanlış yapmışız' dedik. Şu anda yapılacak tek şey kalıyor, o da; son anda çok az gazeteye girmiş olduğumuz hatalı haber nedeniyle okurlardan özür dilemek ve 'Karaoğlan'ı seven okurlarımızı istemeden üzmemizden dolayı özür diliyoruz.

Şimdi Bülent Bey'in güç olanı başarmasını, bu badireyi de atlatıp hastaneden çıkması için dua ediyoruz. Bana göre o eski topraktır, bunu da yaparsa kimse şaşırmasın.

 

İlk defa bir haberim yanlış olsun istiyorum


Önce DSP muhabiri olarak Ecevitler'i izlemeye başlamıştım. Zor anlarında, dirençli günlerinde, kimi zaman özel anlarında yanlarında oldum. Yakından tanıdıkça, onlarla bağım gazeteciliğin de ötesine taştı. Hayatın nasıl bir cilvesi ki 'Ecevit'i kaybettik' diye yazmak da bana düştü. İçim kan ağlayarak ve belki de hayatta hiç istemeden yazacağım bir haberi kaleme aldım. Şimdi 'Yaşam fonksiyonları sürüyor' açıklamaları en çok beni sevindirir. İlk defa haberim yanlış çıksın istiyorum.

Gece saat 23.30'da Ecevit'in Gülhane'ye kaldırıldığını öğrendiğimde, koruması ve özel kalem müdürü Recai Birgül'ü aradım. Birgül, GATA'da olduklarını, Bülent Bey'in ameliyata alındığını, ameliyatın devam ettiğini anlattı.

Ecevit'e evde ilk müdahaleyi yapan özel doktoru Mücahit Pehlivan, suni solunum dahil Ecevit'e tüm müdahaleleri yapmış ancak olumlu bir tepki alamamıştı.

GATA'ya ulaştığımda, DSP yöneticileri kapıda bekliyorlardı. İçeride sadece Rahşan Ecevit, DSP Lideri Zeki Sezer ve Recai Birgül bulunuyordu. Can Dündar, Fikret Bila ve Mehmet Çetingüleç gibi Ecevit'i yakından takip eden gazeteciler de oradaydı. Can Dündar'ın gözleri dolu doluydu, Fikret Bila ise sigara üstüne sigara yakıyordu.

Saat 01.30 olmuştu. Sürekli içeriden olumsuz haberler geliyordu. Mustafa Vural, boynuma sarılıp, ağlamaya başladı. Herkes gözyaşları içerisinde birbirini teskin etmeye çalışıyordu. Süleyman Yağız'ın gözlerinden yaşlar dökülüyordu. Derken Rahşan Hanım'dan 'Arkadaşlar sakin olsun' mesajı geldi. Ameliyat bitmişti.

02.30'da sadece DSP yöneticilerinin içeriye alınmasına izin çıktı. Sabah ezanıyla birlikte gün ağarırken, Zeki Sezer ve içeriye alınan kurmayları Ecevit'in sağlık durumuyla ilişkin açıklama yapmak üzere hastane kapısına geldi. Sezer, her türlü tıbbi müdahalenin yapıldığını, Bülent Bey'in sağlığının ciddiyetini koruduğunu açıkladı. O sırada partililer, sonradan gelen arkadaşlarına sarılarak, kendi aralarında Ecevit'in vefat ettiğini konuşmaya başladılar. Birbirlerine başsağlığı diliyorlardı. Süleyman Yağız, Hasan Erçelebi, Hasan Macit, Mustafa Vural birbirlerine ve bana başsağlığı dilediler.

 



ZEKİ SEZER: MAALESEF!

BASIN açıklaması bittiğinde DSP Genel Başkanı Zeki Sezer arabasına yöneldi. Göz göze geldik, 'Kocatepe'de görmüşsün. Ben uzak kaldım. Nasıldı?' diye sordu. 'Kötüydü' dedim. Elimi bırakmadan, beni teskin etmeye çalıştı. Gözleri dolu bir şekilde dudaklarını ısırıyordu. Benim de gözlerim doluydu. 'Nasıl' diye sordum. Kolumu tutarak 'Maalesef' dedi. Artık Bülent Bey, aramızda değil, diye düşündüm. Gazetedeki sorumlularımızla pek çok kez telefonla görüştüm. Açıklama öyle demiyordu ama partililer bana ve birbirlerine başsağlığı diliyorlardı. Ve hiç istemeyeceğim bir durumun haberini yazdırdım. Yanılmış olmak istiyorum.

Ercan YAVUZ

(Akşam)

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Süper Lig'e yükselen 2. takım belli oldu!
3,5 trilyon dolar değerinde! Türkiye'nin cari açığını kapatacak öneri