RTÜK'ten 5 Yıldızlı Otelde Seminer
RTÜK Bölge seminerlerinin ikinci seminerini Şanlıurfa’da yapılıyor. Muhammet Taşçılar'ın haberi

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından Emniyet Genel Müdürlüğü İzleme Birimlerine yönelik olarak 2006 yılında ilk Antalya ilinde yapılan seminerlerin ikincisi Şanlıurfa’da El Ruha Otelinde başladı. Seminer 25 Mayıs 2006 tarihinde sona erecek. Toplantıya; Van, Elazığ, Hatay, Malatya, Adıyaman, Gaziantep, Muş, Bitlis, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Hakkâri, Mardin, Bingöl, Şanlıurfa, Siirt, Batman, Tunceli, ve Kilis ili olmak üzere toplam 18 İl Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü İzleme birimlerinde görevli polis memurları katıldı.
Açılı töreninde ; Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Daire Başkan Yardımcısı Ahmet Zeki GÜRKAN, RTÜK Eğitim Daire başkanı Ayhan ÖZÇELİK VE Şanlıurfa İl Emniyet Müdürü Kutlay Çelik birer konuşma yaptılar.
Seminerde; ilk günü uzman denetçi Yusuf TURAN “ Yayın İlkeleri” konusunda, bigiler verdi.Hukuk Müşaviri Müjde Avcıoğlu “Yayın Hukuku ve İzleme Birimlerinin Sorumlulukları” konusunda bilgi verdiler.
Uzman Denetçi Yusuf TURAN konuşmasında “ özellikle polis teşkilatı içinde güvenlik birimlerinin çok farklı bir yapısı var. Gerek ilgilendikleri hedef kitleninin niteliği ve enteklektüel boyutus,sivil toplum örgütlerinin yapısı,demokratik rejim içinde özgürlükleri kullanacak toplumsal hareketlerinin mecrasını denetlemek ,kontrol etmek ve özgürlüklerin kullanılmasına engel teşkil edebilecek unsurları ortadan kaldırma bakımından hedef kitlenin özelliği itibari ile de çok farklı bir profil çizmektedir. Diyebilirizki güvenlik birimleri,güvenlik dairesi Türk Emniyet Teşkilatına,. Çağdaşlığa,aydınlığa ve özgürlüğe açılan çok parlak çok güzel bir penceresidir.”dedi.
Seminerin ikinci gününde Hizmet içi eğitim, üçüncü günü ise İzin ve Tahsisler Dairesi Başkanı “ Kaçak Yayın ve Enterferans” konusunda, Üst Kurul Uzmanı Süleyman TEPE ise Teknik eğitim konusunda bilgiler verecek. Ve Seminere katılanlara katılım belgesi verilmesi ile program sona erecek.
Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Daire Başkan Yardımcısı Ahmet Zeki GÜRKAN yaptığı konuşmada şunları söyledi. “Kitle İletişim araçları insanların düşünce ve kanaatlerinin biçimlendirilmesinde etkili bir rol oynamaktadır. Bir düşüncenin serbest bir şekilde oluşması; farklı kanat ve eğilimlerin, bireylere objektif kriterler içersinde aktarılmasıyla mümkündür. Günümüzde genel olarak bilgi edinme ve düşüncelerin ifadesinde görsel ve işitsel iletişim araçları önemli ve etkin bir araçtır. Bunların başında isi Radyo ve Televizyonlar gelmektedir. Kitle iletişim araçlarının en temel görevi kamuoyunu aydınlatmak olduğundan, düşünce ve kanaatleri oluşumunda, yazılı basın ve diğer kitle iletişim araçlarının tabii oldukları hukuki rejim büyük bir önem arz etmektedir. Bilindiği gibi görsel ve işitsel medya dediğimiz Radyo ve Televizyon yayınlarına ilişkin temel kurum Radyo ve Televizyon üst kuruludur. Ancak, Radyo ve Televizyon üst kurulunun bölge teşkilatlanmasının bulunduğu yerlerde yerel ve bölgesel olarak yayın yapan Radyo ve Televizyonların izlenmesi ve kayda alınması görevini Emniyet Müdürlükleri izleme birimleri yapmaktadır. 1995 yılından buyana İl Emniyet Müdürlükleri bünyesinde kurulan izleme birimlerince RTÜK Başkanlığı adına yürütülen bu göreve Bakanlığımız ile RTÜK Başkanlığı arasında 17 – 08 -1998 tarihinde imzalanan bir protokol ile resmiyet kazandırılmıştır. Konu ile ilgili yasal düzenleme isi 21- 05 2002 tarihinde 3984 sayılı kanuna ek 3/B maddesi eklenerek üst kurulun uygun göreceği yerlerdeki yerel ve bölgesel yayınların izlenmesi ve kayda alınması İçişleri Bakanlığının görevlendireceği birimlere devredilebileceği belirtilmiştir. Bu çerçevede Emniyet Müdürlükleri bünyesinde faaliyet gösteren izleme birimleri yerel ve bölgesel özel Radyo ve Televizyon yayınlarında tespit edilen ihlallerle ilgili RTÜK Başkanlığına veya ihlalin niteliğine göre RTÜK ile beraber cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunmaktadırlar. İzleme birimleri ile RTÜK arasında koordinasyonu sağlamak üzere Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Dairesi Başkanlığı bünyesinde Basın ve Yayın Şube müdürlüğüne bağlı olarak; Radyo ve Televizyon büro amirliği; bulunmaktadır.
İzleme birimleri bölgesel eğitim seminerlerine 2003 yılında başlamış ve bugüne kadar 14 bölgesel Eğitim Semineri yapılmıştır. Ayrıca bundan sonrada eğitim seminerlerimiz planlı bir şekilde devam edecektir. Bu çerçevede 2006 yılındaki ikinci eğitim seminerimizde Şanlıurfa’da eğitim çok yararlı geçeceğini umuyor ve hepinizi saygılarımla selamlıyorum
RTÜK Eğitim Daire başkanı Ayhan ÖZÇELİK ise yaptığı konuşmasında şunları söyledi. “ 3984 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun gereğince ülkemizdeki özel radyo ve Televizyonların yayınlarını yayın sonrası denetlemek ve bununla beraber radyoviszyon görsel ve medya sektöründeki gerekli düzenlemeleri yapmaktadır.Bugün ülkemizde bölgesel ve yerel bazda yayın yapan 253 televizyon kuruluşu, ulusal ve bölgesel ve yerel bazda yayın yapan 1100 radyo ve topqlam olarak 1352 radyo ve televizyon kuruluşu bulunmaktadır. …Radyo ve televizyonların denetimi özellikle önem arz eden bir konu bu vesile ile Radyo ve Televizyon üst kurulunun teşkilatının bulunmadığı yerel ve bölgesel yayınları izleme noktasında önemli bir kamu kuruluşu olan Emniyet Genel Müdürlüğü ile ortak bir işbirliğine gitmemiz gayet doğal olduğu, bir kamu görevinin ülkemizin iki güzide kurumu tarafından yerine getirildiği ifade etmek istiyorum. Dedi.
Şanlıurfa Emniyet Müdürü Kutlay Çelik ise şunları söyledi. “ Bu tarzdaki toplantıların şu yararına inanıyorum. İnsanları birbirine yaklaştırıyor. Burada çekindiği telefon açmaya açmaya acaba dediği şube müdürü arkadaşlarımı tanıma fırsatı olan onları yakından görme fırsatı olan şube müdürleri arkadaşları olacaktır. Yine takıldığı bir konuyu acaba RTÜK kurulundan bir Daire Başkanının arasam mı aramasam mı deyip çelişkiye düşüp hata yapacak arkadaşlarımızın bundan sonra hata yapmadan üst kuruldaki daire başkanlarını rahatça arayabileceklerini inanıyorum.
ALO RTÜK 178 Şikâyet servisine 01 Ocak–07 Mayıs 2006 tarihleri arasında; Van ilinde (297), Elazığ ilinden (258), Hatay ilinden (211), Malatya ilinden (187), Adıyaman ilinden (166), Gaziantep ilinden (155), Muş ilinden (130), Bitlis ilinden (125), Diyarbakır ilinden (106), Kahramanmaraş ilinden (93), Hakkâri ilinden (87), Mardin ilinden (62),Bingöl ilinden (61), Şanlıurfa ilinden (54), Siirt ilinden (27), Batman ilinden (13),Tunceli ilinden (6) ve Kilis ilinden (4) kişi olmak üzere 2042 kişi tarafından aranmış, 877 kişi gelenekler, 474 kişi kişilerle ilgili, 105 kişi eğitimcilik, 198 kişi cinsellik, 163 kişi kişilik hakları,153 kişi ruh sağlığı,108 kişi çocuk gelişimi, 93 kişi ticari ahlak,90 kişi şiddet, 39 kişi taraflı yayın,32 kişi bölücülük,28 kişi beğeniler, 27 kişi dini istismar,15 kişi program saati,8 kişi hukuka aykırılık, 5 kişi de enterasan,5 kişi de diğer konularda başvuruda bulunduğun belirtildi.