Anadolu Ajansı seçimlerde hızıyla fark attı!

AA, seçim yayınında rekora imza atarak, seçim sonuçlarını en hızlı şekilde abonelerine aktaran ajans olarak büyük takdir topladı.

Anadolu Ajansı seçimlerde hızıyla fark attı!
Anadolu Ajansı seçimlerde hızıyla fark attı!
GİRİŞ 05.11.2015 10:15 GÜNCELLEME 05.11.2015 11:31

Anadolu Ajansı (AA), seçim yayınında bir rekora imza atarak, seçim sonuçlarını en hızlı şekilde abonelerine aktaran ajans oldu. AA tarafından yayımlanan seçim verileri, televizyon ekranlarının yanı sıra ulusal ve yerel gazeteler ile internet sitelerinde yer alırken, AA'nın seçim sonuçlarını siyasi partiler de yakından izledi.

Genel seçim sonuçlarını en hızlı ve doğru şekilde aktaran Anadolu Ajansı, seçim gecesi ulusal TV kanalları, internet siteleri, yerel televizyonlar ve büyük haber portallarının tercihi oldu. 

Anadolu Ajansı, 30 Mart 2014’teki Mahalli İdareler, 1 Haziran 2014’teki Ara Seçimler ve 10 Ağustos 2014’teki Cumhurbaşkanı Seçimi ve 7 Haziran Milletvekili Genel Seçimleri’ni de sandık başından kamuoyuna aktararak medyanın ana içerik sağlayıcısı olmayı başarmıştı. 

AA, seçim özel yayınıyla, 81 il ve 923 ilçede görev alan profesyonel ekibi ile genel seçim yarışına ilişkin son dakika bilgileri, flaş haber olarak abonelere geçti.

Seçim verilerine büyük ilgi

Türkiye'nin önde gelen medya kuruluşlarına seçim sonuçlarını en hızlı şekilde aktarmak için yurt çapında muhabir ağını kuran AA, veri aktarımı için de özel yazılım hazırladı. Sandık başından alınacak sonuçlar, seçim için hazırlanan özel site üzerinden grafikler eşliğinde anlık yayınlanarak abonelere iletildi, sonuçlar ayrıca "aa.com.tr" üzerinden 10 dilde dünyaya duyuruldu.

Milletvekili adaylarının fotoğraflı öz geçmişleri için "aday veri tabanı" hazırlayan AA, abonelerinin, milletvekilleri kesinleştikçe aday veri tabanından milletvekillerinin fotoğraflı öz geçmişlerine de ulaşmalarını sağlayacak alt yapıyı sundu.
Seçim günü Türkçe, İngilizce, Arapça olmak üzere toplam 5 bin 659 haber, 4 bin 863 fotoğraf yayınladı. Abonelere ayrıca 460 video servis edildi.

AA’nın kurumsal sitesine ziyaretçi akını

Seçim yayınının başlamasıyla "secim.aa.com.tr"nin günlük ziyaretçi sayısı 1 milyon 851 bin 908’e ulaştı. secim.aa.com.tr, yurt içi ve yurt dışından, Türkiye ve yurt dışı seçim sonuçlarını ayrıntılı olarak görmek isteyen ziyaretçilerin ilgi odağı oldu.
Seçim sonuçlarının yayımlandığı secim.aa.com.tr sitesi, 4 milyon 585 bin 373 sayfa gösterimiyle 817 bin 660, AA'nın kurumsal web sitesi www.aa.com.tr, 3 milyon 221 bin 447 sayfa gösterimiyle 376 bin 810 kullanıcı isteğine cevap verdi.
Ayrıca, AA web sitesinden aldıkları ''iframe'' koduyla, binden fazla web sitesi, secim.aa.com.tr 'yi kendi sitelerine entegre etti. Bu siteler, secim.aa.com.tr üzerinden yayın yaptı.

Dünya medyası da AA'dan izledi

AA'nın seçim yayını, 10 dile çevrilerek dünya medyasına sunuldu. Dünya medyası da 1 Kasım 2015 Milletvekili Genel Seçimi’ni AA'dan izledi. Tüm haberlerin en önemlileri İngilizce, Arapça, Rusça, Boşnakça-Sırpça-Hırvatça, Fransızca, Kürtçe, Arnavutça, Farsça ve Makedonca olmak üzere 10 dilde tüm dünyaya eş zamanlı duyuruldu.
Ayrıca, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) ve AA işbirliğinde Türkiye'deki seçim atmosferini yansıtmak üzere ve milletvekili seçimlerini takip etmek isteyen basın mensuplarının mesleki çalışmalarını kolaylaştırmak amacıyla İstanbul’da bir basın merkezi kuruldu ve bu merkezlerde AA verileri anlık olarak aktarıldı.  

Yerel gazetelere seçim sonuçları ücretsiz verildi

Anadolu Ajansı, anlık yayımladığı seçim sonuçlarını, yerel gazetelerin internet sitelerine bedelsiz servis etti. Yerel gazetelerin internet siteleri, AA'nın sandık verilerini harita ve grafikler eşliğinde anlık sunduğu "secim.aa.com.tr" sitesi üzerinden aktardı. 

Seçim sonuçlarını en güvenilir ve en hızlı şekilde kamuoyuna duyurmak için aylardır çalışma yürüten AA'nın verileri, televizyon ekranlarının yanında, gazete, radyo ve internet sitelerinde de yer aldı. AA'nın aktardığı seçim sonuçlarını siyasi partiler de yakından izledi. Dünya medyası da Türkiye'deki seçimleri AA'dan izledi.

AA muhabirine konuşan NTV'nin deneyimli sunucusu Oğuz Haksever, şunları söyledi:
"Sosyal medyada bile bu hızdan şüphelenenler oldu. Ama Ajansın bu süratinin arkasında bir başarı olduğu daha sonra açık bir şekilde ortaya çıktı. Benim dikkatimi en fazla çeken, verilerin aktarılmasındaki sürat oldu. Nasıl pek çok kişi seçim sonucuna inanamıyorsa, verilerin bu kadar hızlı gelmesine de inanamadı. Diğer insanlar gibi bunu kendim de yaşadım. Ekrana bakıp açılan sandık sayısını gördüğümde ve açılan sandık sayısının hızla arttığını gördüğümde gayriihtiyari birkaç defa saatime baktım."

CNN Türk Haber Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Boratav da AA'nın seçim sonuçlarını aktarmadaki hızına dikkati çekerek, "Sorunsuz bir seçim yayını yaptık. Hatta o kadar hızlıydı ki insanların kafasında 'Nasıl bu kadar hızlı sayım yapılıyor' sorusu oluştu. Bizim açımızdan sorunsuz ve iyi bir seçim yayını oldu" dedi.
 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye'den son dakika Fransa açıklaması: Karar yok hükmündedir!
İmamoğlu her şeyi paylaştı bir tek Eda'yı paylaşmadı