Migros, Vakit'e sansür uyguladı

Migros ve Tansaş mağazaları, Vakit gazetesine sansür uygulayarak, dağıtımını engelledi. Vakit gazetesi yasayı hiçe sayan uygulamay bir haberin gizlenmek istenmesine bağladı.

Migros, Vakit'e sansür uyguladı
Migros, Vakit'e sansür uyguladı
GİRİŞ 15.01.2007 07:58 GÜNCELLEME 29.01.2021 09:35

Vakit gazetesi 'AB’ci Koç’tan faşizm ' manşetiyle verdiği haberinde yapılan yasadışı engellemeyi okurlarına şu şekilde duyurdu:

'Özgürlük, demokrasi ve insan hakları' söylemini dilinden düşürmeyen, bu gerekçeyle de AB üyeliğini savunan TÜSİAD yöneticisi Mustafa Koç, Sapanca Gölü'ndeki su hortumunu yazdık diye; Migros ve Tansaş mağazalarında Vakit'in satışını yasakladı.

 

Koç Holding ve TÜPRAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, sahibi olduğu Migros ve Tansaş’ta gazetemizin satışını yasakladı. Bu tavır, 'faşizanca bir uygulama' olarak yorumlandı.

 

KOÇ, HORTUMUNU GİZLEMEK İSTİYOR

 

Mustafa Koç’un; gazetemizin, TÜPRAŞ’ın Sapanca Gölü’nden devlete tek kuruş ödemeden 40 milyon metreküp su çekmesi ve bedavaya aldığı suyu sattığına yönelik haberlerinden rahatsız olduğu ve su hortumunu müşterilerinden gizlemek için Migros ve Tansaş’ta Vakit Gazetesi’nin satışını durdurduğu öğrenildi.

 

Mustafa Koç'un, 10 Ocak 2007 tarihinde aldığı kararla, Migros ve Tansaş’ta Vakit Gazetesi’nin satışı yasaklandı. Migros Satın Alma Müdürlüğü ile Basın Halkla İlişkiler Müdürlüğü, gazetemizin satışının neden engellendiğine yönelik sorularımızı cevaplamaktan kaçındı.

 

MİGROS VE TANSAŞ

 

YETKİLİLERİ DE ŞAŞKIN!

 


Gazetemize konuşan Migros ve Tansaş yetkilileri, “Koç Holding, Migros ve Tansaş’ta, Vakit Gazetesi’nin satışını yasakladı. Nedenini biz de bilmiyoruz. Vakit Gazetesi artık gelmiyor ve merkez bunu söyledi. Şu an standımızda düşük tirajlı Dünya Gazetesi ve Referans Gazetesi bulunuyor. Vakit Gazetesi, üç gündür gelmiyor. Vakit Gazetesi’nin neden gelmediğini bilmiyoruz” dediler.

 


BOLAT: VAKİT GAZETESİ TAKDİRE

 

ŞAYAN HABERCİLİK YAPMIŞTIR

 


Gazetemize konuşan MÜSİAD Başkanı Dr. Ömer Bolat, Koç Holding’in Migros ve Tansaş’ta Vakit Gazetesi’nin satışını yasaklamasını eleştirdi ve “Olmaz böyle bir şey. Kabul edilemez bu durum. Ticari kaygılarla insanların haber alma özgürlüğünü kısıtlayan bu tür yaklaşımlar kesinlikle kabul edilemez. Bu noktada Vakit Gazetesi, takdire şayan habercilik yapmıştır. Sapanca Gölü’nden özel kuruluşlar su alıyorsa, bunun bedelinin olması gerekir. Devletin yetkilileri gerekli incelemeyi başlatmıştır. Devletin yetkililerinin yaptığı incelemenin sonucunu ve gerekli işlemlerin yapılmasını merakla bekliyoruz” dedi.

 


KOCA: BU, ANTİDEMOKRATİK

 

BİR UYGULAMA

 


ASKON Başkanı Mustafa Koca da, Koç Holding’in gazetemizin satışını yasaklamasına tepki gösterdi ve “Bu, antidemokratik bir uygulama. Sapanca Gölü’nün özel sektör tarafından kullanılması kamu etiği açısından uygun değil. Bunun tekrar halkımıza duyurulmasını amaçlayan Vakit Gazetesi’nin yaptığı haberi kaygıyla karşılayıp gereğini yerine getirmesi gereken kurumlar, antidemokratik uygulamaları devam ettirmek suretiyle kendilerine yakışan hareketi yapmışlardır. Bu konuda tüm ilgili kurum ve kuruluşları göreve davet ediyorum” diye konuştu.

 


KESER: ÖZÜR DİLEMEYE

 

DAVET EDİYORUZ

 


Tüketici Hakları Merkezi TÜ-MER Genel Başkanı Ömer Keser ise şunları söyledi: “Vakit Gazetesi’nin bazı alışveriş merkezlerinde satışının yasaklanması ile ilgili haberler üzüntü ve kaygı vericidir. Görevi toplumu bilgilendirmek olan bir basın yayın organının her ne gerekçe ile olursa olsun satışının yasaklanmış olmasını tüketici haklarına etik olarak aykırı bulmaktayız.  

 

Tüketici taleplerinin önemli olduğu günümüzde mal ve hizmet satışı yapan firmaların tüketici istek ve önerileri doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini belirten bir açıklama geçtiğimiz ay içerisinde kamuoyu ile paylaşılmıştır. Başta alışveriş merkezleri olmak üzere tüketiciye mal ve hizmet sunan firmaların tüketici politikalarını, tüketici talep ve istekleri doğrultusunda belirlemesi gerekmektedir. Söz konusu alışveriş merkezlerini bu uygulamadan en kısa sürede vazgeçmeye ve kamuoyundan özür dilemeye davet ediyoruz.”

 


REKABET YASASI'NA AYKIRI

 


Bu arada, Vakit Hukuk Bürosu da, hem 'faşizanca', hem de 'hukuk dışı' bu uygulamaya karşı yasal yollara başvurmaya hazırlanıyor.

 

Vakit Hukuk Bürosu'nun avukatları, 'Bu uygulama, halkın haber alma özgürlüğünün kısıtlanamayacağına dair yasa hükümlerine aykırı olduğu gibi, rekabet yasalarına da aykırıdır' dediler.

 

(Vakit)

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye'nin hamlesi işgalci İsrail'i derinden vurdu: Bu işe başka ülkeler de bulaşırsa...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Heniyye ile görüştü: Aynı adımı İsrail de atmalı!