Demokratlar ve Cumhuriyetçilerin bilinmeyenleri

ABD'nin iki önemli partisi Demokratlar liberal, Cumhuriyetçiler ise muhafazakâr olarak bilinir. Ancak iç savaş sırasında durum tam tersiydi.

Demokratlar ve Cumhuriyetçilerin bilinmeyenleri
Demokratlar ve Cumhuriyetçilerin bilinmeyenleri
GİRİŞ 06.11.2016 07:43 GÜNCELLEME 06.11.2016 07:43
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Demokratik Parti kölelik taraftarıyken, Cumhuriyetçi Parti ise köleliğin kaldırılması için kurulmuştu. Tarihçi Erhan Afyoncu, Sabah gazetesindeki köşesinde, Amerikan siyasi tarihine damga vuran iki politik cephenin günümüze kadar nasıl geliştiğini ve değiştiğini yazdı.

ABD'Lİ DEMOKRATLARIN TARİHİ LEKESİ: KÖLELİK

ABD seçimleri yalnızca kendi ülkelerini değil bütün dünyayı meşgul ediyor. Demokratik Parti Hilary Clinton, Cumhuriyetçi Parti ise Donald Trump ile seçimi kazanmak için mücadele ediyor. Bundan 8 yıl önce Barack Obama ilk kez ABD başkanı seçilince başta bizim tatlı su aydınları olmak üzere dünyada birçok kişi tarih bilmedikleri için "Değişim başladı", "Dünya daha iyi bir yer olacak" diye ahkam kesti. Ancak bir şey değişmedi. Hatta birçok şey daha kötüye gitti. Büyük devletlerin genel özelliği bunların şahıs değil sistem devleti olmalarıdır. Bu yüzden ABD'nin bir sistem devleti olduğunu liderlerin bu sistemi değiştiremeyeceğini sadece görüntü değişikliği yapacaklarını unutmamak gerekir.

KÖLECİ DEMOKRATLAR, SİYAHLARIN UMUDU OLDU

Demokratik Parti 1828'de kuruldu. 1850'lerde güneyli demokratlar kölelik yanlısı iken kuzeyli demokratlar köleliğe karşı çıkıyorlardı. Demokratik Parti'den ayrılanlar Whig Partisi ile birlikte 1854'te köleliği kaldırmak için Cumhuriyetçi Parti'yi kurdular. İç Savaşı Kuzeyliler'in kazanmasından sonra uzun süre baskı altında kalan Güneyliler tepkilerini Demokratik Parti etrafında kenetlenerek gösterdiler. Ancak 1929 krizi her şeyi değiştirdi. Bu büyük buhran sırasında başkan olan Demokratik Partili Franklin Roosevelt birçok sosyal reform yapınca ABD'nin siyasi yapısı değişti. Siyahlar ve işçiler demokrat olurken, muhafazakârlar ise Cumhuriyetçi oldu. Demokratik Parti liberal-sol, Cumhuriyetçi Parti ise muhafazakâr tabanda siyaset yapmaya başladı.

YORUMLAR 7
  • fırka 7 yıl önce Şikayet Et
    şimdi de tersler.c linton c umhuriyetçi, d onald d emokrat olmalıydı.
    Cevapla
  • harun 7 yıl önce Şikayet Et
    Desene tipki bizim chp diye milliyetci chp bugunlerde hdp nin kurt milliyetciligi canakciligina soyundu
    Cevapla
  • TÜRK 7 yıl önce Şikayet Et
    tramp başkan
    Cevapla
  • TOPRAK 7 yıl önce Şikayet Et
    Büyük devletlerin genel özelliği bunların şahıs değil sistem devleti olmalarıdır. Bu yüzden TÜRKİYE'nin de acilen bir sistem devleti olması, yüzyıllık planlar yapması ve başa kim gelirse gelsin, Üst heyet- Üst akıl- Büyük Patron tarafından O'na tatbik ettirilmesi lazım. Reis fani lakin devletimiz bäki kalsın... Ben hep dile getireceğim.
    Cevapla
  • hakimbeyaz 7 yıl önce Şikayet Et
    trump başkan olacak.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
YRP Genel Başkan Danışmanı Mollaismailoğlu'ndan Cumhur İttifakı çağrısı!
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı