Medyada Mart ayı gündemi…

Medya Takip Merkezi tarafından 1700’ü aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesi incelenerek hazırlanan, Mart’07 dönemine ait “ayın medya gündemi” raporu

Medyada Mart ayı gündemi…
Medyada Mart ayı gündemi…
GİRİŞ 11.04.2007 09:56 GÜNCELLEME 25.08.2020 14:44

Cumhurbaşkanlığı tartışmaları, köprü ve otoyolların özelleştirilmesi, Kadir Has’ın ölümü, Telsim’in Vodafone’a dönüşmesi ve tecavüz iddialarıyla suçlanan İbrahim Tatlıses’in açıklamaları, Mart ayına damgasını vururken; Irak ve AB, en çok ele alınan konular oldular. İşgalin dördüncü yılına girmesi, birçok ülkede işgal karşıtı gösteriler düzenlenmesi, iç savaşın başlaması derken, Mart ayının en çok konuşulan konusu yine Irak oldu. Önceki aya göre haber sayısında küçük bir düşüş gözlenen Irak, Türk medyasının en önemli gündem maddesi olmaya devam etti. Rapora göre Irak, gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde toplam 21 bin 835 habere konu olurken, 200 saate yakın da TV ekranlarında yer aldı.

Avrupa Birliği’ne ait haber sayısında ise Şubat ayına oranla ciddi bir artış gözlendi. Müzakerelere devam etme konusunda uzlaşma sağlanamayan AB, medyada 20 bin 154 habere konu olurken, TV ekranlarında kendine 102 saate yakın bir süre yer buldu.

“Küresel ısınma” gündemdeki yerini koruyor

Tüm dünyayı tehdit eden küresel ısınma ve iklim değişikliğinin, Türkiye'nin bilimsel alanda en yüksek karar organı olan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nda (BTYK) masaya yatırılması ve insanlığı tehdit eden boyutlarının günden güne artması, medyanın da ilgisinin yüksek olmasını sağladı. Küresel ısınma ile ilgili olarak medyada toplam 4 bin 747 habere yer verildi ve bu haberler, 53 saate yakın ekranlarda kaldı

Cumhuriyet Gazetesi'nin reklamı, Meclis’in ve medyanın gündeminde…

'Tehlikenin Farkında mısınız? Cumhuriyetinize Sahip Çıkın!' sloganlı reklam kampanyasıyla tartışma yaratan Cumhuriyet Gazetesi, RTÜK’ün reklamı incelemeye alması üzerine medyanın da gündemine yerleşti. Birçok yazarın köşesine taşıdığı konu, yazılı, görsel ve e-basında toplam 1.120 kez haber oldu. Cumhuriyet Gazetesi Mart ayı toplamında 21 saate yakın ekranlarda kaldı.

Türkiye YouTube'u, dünya ise Türkiye'deki ilginç sansürü konuştu…

Atatürk’e hakaret eden bir video görüntüsünün YouTube’da yayınlanmasının ardından Türkiye’nin, ünlü video paylaşım sitesi YouTube’a erişimi durdurması, medyada geniş yankı buldu. Gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerine 884 kez konu olan Youtube’a, dünya basını da büyük ilgi gösterdi. Daily Mail, BBC, Times, Financial Times, Daily Telegraph, International Herald Tribune ve Los Angeles Times konuya yer veren dünya gazeteleri oldu.

AKM'nin yıkılması tartışmaları TBMM gündemine…

Opera, bale, tiyatro, konser ve kongre amacıyla kullanılan AKM’nin yıkılacağı tartışmaları, ay boyunca konuşulan konular arasında yerini aldı. TBMM gündemine bile taşınan AKM, yazılı, görsel ve elektronik basında toplam 1.330 habere konu oldu.

Kadir Has’ın ölümü Türkiye’yi yasa boğdu…

22 Mart’ta kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden işadamı Kadir Has’ın ölümü, tüm Türkiye’yi yasa boğdu. Hayırsever kişiliği ile tanınan Kadir Has’ın vefat haberleri, medyaya 1.192 kez konu oldu ve 37 saate yakın bir süre ekranlarda yer aldı.

Mart ayında siyaset gündemi…

Yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimi ve cumhurbaşkanı kim olacak tartışmalarının alevlenmesiyle, siyaset dünyasının nabzı da yükseldi. Cumhurbaşkanlığı adaylık haberleri, gazetelerin manşetlerinden düşmezken; konuyla ilgili haberler, gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde 2 bin 239 kez yer buldu.

AKP yerini koruyor

Her ay düzenli olarak hazırlanan “ayın medya gündemi” raporuna göre AKP, Mart ayında da siyaset basının en çok haber yaptığı parti oldu. Yazılı, görsel ve e-basında toplam 16 bin 58 habere konu olan AKP, ekranlarda 141 saate yakın yer aldı.Ana muhalefet partisi CHP ise siyaset basınının en çok konuştuğu ikinci parti oldu. Cumhuriyet Halk Partisi, gazete, dergi, TV kanalı ve haberi sitelerine 12 bin 302 kez konu olurken, bu haberler 128 saate yakın TV ekranlarında kaldı. DYP haberlerinde bir önceki aya göre ciddi bir artış dikkati çekerken, MHP haberlerinde ise düşüş gözlendi.


 

Ayın en medyatik siyasi partileri

 

 

 
 

No

 

 

 

Adı

 

 

 

Haber Adedi

 

 

 

Önceki aya göre

 

 

 
 

1

 

 

 

AKP

 

 

 

16.058

 

 

 

 

 

 
 

2

 

 

 

CHP

 

 

 

12.302

 

 

 

 

 

 

 
 

3

 

 

 

DYP

 

 

 

4.735

 

 

 

 

 

 

 
 

4

 

 

 

DTP

 

 

 

3.857

 

 

 

 

 

 

 
 

5

 

 

 

MHP

 

 

 

3.195

 

 

 

 

 

 

 
 

MTM Medya Takip Merkezi'nin Mart
ayında 1700'ü aşkın gazete-dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yaptığı medya takibi sonuçlarından derlenmiştir.

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

Demokratik Toplum Partisi haberleri arttı…

 

 

 

 

Mart ayının en çok gündem yaratan siyasi partilerinden bir diğeri, Demokratik Toplum Partisi (DTP) oldu. Ay içinde 3 bin 854 habere konu olan DTP, son dönemlerin haber sayısında en çok artış gösteren partisiydi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gözler Başbakan’ın üzerinde…

 

 

 

 

Yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimiyle gündemdeki yerini koruyan Recep Tayip Erdoğan, siyasetçilerle girdiği polemikler, Abdullah Öcalan’a ‘sayın’ hitabı, bel fıtığı rahatsızlığı gibi konularla geçtiğimiz ay yine basının yakın takibindeydi. MTM’nin Mart ayı medya raporuna göre Erdoğan, gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde toplam 21 bin 603 habere konu oldu ve 256 saate yakın ekranlarda kaldı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 














































 
 

Ayın en medyatik siyaset adamları

 

 

 
 

No

 

 

 

Adı

 

 

 

Haber Adedi

 

 

 

Önceki aya göre

 

 

 
 

1

 

 

 

Recep Tayyip Erdoğan

 

 

 

21.603

 

 

 

 

 

 

 
 

2

 

 

 

Ahmet Necdet Sezer

 

 

 

6.079

 

 

 

 

 

 

 
 

3

 

 

 

Deniz Baykal

 

 

 

4.866

 

 

 

 

 

 

 
 

4

 

 

 

Abdullah Gül

 

 

 

4.034

 

 

 

 

 

 

 
 

5

 

 

 

Bülent Arınç

 

 

 

3.345

 

 

 

 

 

 

 
 

MTM Medya Takip Merkezi'nin Mart ayında 1700'ü aşkın gazete-dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yaptığı medya takibi sonuçlarından derlenmiştir.

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

Cumhurbaşkanlığı seçiminin yaklaşmasıyla haber sayısında artış gözlenen bir diğer siyaset adamı Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer oldu. Sezer, medyada toplam 6 bin 79 kez habere konu edildi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ana muhalefet partisi lideri Deniz Baykal ise basında en çok haber olan üçüncü siyaset adamıydı. Yazılı, görsel ve e-basında toplam 4 bin 866 habere konu olan Baykal, 53 saate yakın bir süre ekranlarda yer aldı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Şubat ayının en çok bahsi geçen ikinci ismi olan Abdullah Gül’ün, Mart ayındaki haber sayısında düşüş tespit edildi. Cumhurbaşkanlığını adaylığı ile gündeme gelen Bülent Arınç’a medyanın ilgisi de günden güne arttı. Araştırma sonuçlarına göre, Mart ayında Arınç’ın haberlerinde yaklaşık iki kat artış gözlendi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mart ayında ekonomi gündemi…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Telsim Vodafone’a dönüştü…

 

 

 

 

TMSF tarafından 13 Aralık 2005 yılında Vodafone’a satılan Telsim, 31 Mart 2007 tarihinden itibaren adından 'Telsim' ibaresini çıkarıp, yalnızca 'Vodafone' markasını kullanmaya başladı.

 

 

 

 

“Telsim Vodafone’a dönüşüyor” reklamları ve yeniden yapılanma süreciyle Vodafone, yazılı, görsel ve e-basın toplamında 763 kez habere konu oldu. Vodafone, en fazla haber siteleri aracılığıyla okurlarına ulaştı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cevahir Alışveriş Merkezi'nin satışı tamamlandı…

 

 

 

 

Türkiye’nin en büyük alışveriş merkezi olan İstanbul Cevahir Alışveriş Merkezi’nin satışı, St. Martins Property ve Cevahir Grubu arasında imzalanan anlaşma ile tamamlandı. Anlaşmanın ardından gündeme taşınan Cevahir Alışveriş Merkezi, medyada 237 kez habere konu edildi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ak Emeklilik Aviva Hayat ile birleşiyor…

 

 

 

 

Sabancı Holding iştiraklerinden Aksigorta'nın yüzde 99,4'üne sahip olduğu Ak Emeklilik AŞ ile İngiliz sigorta şirketi Aviva arasında birleşmeye yönelik mutabakat protokolü imzalandı. Bu birleşme, ekonomi basınının da ilgisini çekerken; Ak Emeklilik 157, Aviva Hayat ise 154 kez medyaya konu oldu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekfenbank'ın hisse devri tamamlandı…

 

 

 

 

Tekfenbank hisselerinin % 70’nin Eurobank'a satışı, bankanın daha önceki aylara göre medyada daha fazla yer almasını sağladı. Ekonomi basının gündemine yerleşen konular arasında yerini alan Tekfenbank, yazılı, görsel ve e-basında toplam 134 habere konu edildi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Köprü ve otoyolların özelleşeceği haberleri ekonomi basının gündemine oturdu…

 

 

 

 

Otoyol ve köprülerin özelleştirme programına alınmasına ilişkin karar, Özelleştirme Yüksek Kurulu’na (ÖYK) gönderilmesi, Mart ayında ekonomi basının gündemine yerleşen konular arasındaydı. Bu kararla,  Boğaziçi, Fatih Sultan Mehmet Köprüleri ile Edirne-Ankara, Pozantı-Tarsus, Tarsus-Gaziantep, Toprakkale-İskenderun, İzmir-Çeşme, İzmir-Aydın otoyollarının özelleştirilmesi öngörülüyor.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Mart ayında magazin gündemi…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İbrahim Tatlıses magazincilerin toplist’inde zirveyi sevdi…

 

 

 

 

Oryantal Sibel Gökçe’nin, 'Dobra Dobra' programında, İbrahim Tatlıses'in kendisine tecavüz ettiğini iddia etmesi, magazin dünyasının bir anda hareketlenmesine neden oldu. İbrahim Tatlıses’in olayın gerçek olmadığını açıklaması ve ardından yaşanan gelişmeler, haftalarca gündemden düşmedi. Mart ayı boyunca, Hülya Avşar, Nihat Doğan ve Alişan ile girdiği polemiklerle basının ilgisini canlı tutan İbrahim Tatlıses, ay boyunca 1.889 habere konu oldu ve 43 saate yakın bir süre ekranlarda kaldı. MTM Medya Takip Merkezi’nin medya araştırmasına göre, Şubat ayına oranla haber sayısında büyük bir yükseliş gözlenen Tatlıses, magazincilerin en gözde ismi olmaya devam etti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hülya Avşar’ın haber sayısı arttı ama yine birinciliği yakalayamadı…

 

 

 

 

Yıllardır basının en çok haber yaptığı ünlüler listesinde ilk sırayı kimselere bırakmayan Hülya Avşar, Şubat ayında zirveyi İbrahim Tatlıses’e kaptırmıştı. MTM’nin “ayın medya gündemi” raporuna göre, geçtiğimiz ay haber sayısında büyük bir artış görülen Hülya Avşar, magazincilerin toplist’inde ikinci sıraya yerleşti. İbrahim Tatlıses’in programına çıktığı için pişman olduğunu açıklaması, Saadettin Saran ile yaşadığı aşk, tenis oynarken verdiği frikikler ile Hülya Avşar, medyada 1.485 habere konu oldu ve 19 saate yakın ekranlarda yer aldı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

































 
 

Ayın en medyatik ünlüleri

 

 

 
 

No

 

 

 

Adı

 

 

 

Haber Adedi

 

 

 

Önceki aya göre

 

 

 
 

1

 

 

 

İbrahim Tatlıses

 

 

 

1.889

 

 

 

 

 

 

 
 

2

 

 

 

Hülya Avşar

 

 

 

1.485

 

 

 

 

 

 

 
 

3

 

 

 

Kenan Doğulu

 

 

 

1.197

 

 

 

 

 

 

 
 

4

 

 

 

Cem Yılmaz

 

 

 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Müsavat Dervişoğlu dönemi İYİ Parti'ye iyi gelecek mi?
Erdoğan'ın duyurduğu haber ses getirdi! ABD'li dergi yazdı: Bir sonraki süper güç...