RTÜK'ten dizi ve televizyon programlarına uyarı

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Türk televizyonlarında yayınlanan dizi, haber programı ve farklı yayınlarda ahlaka aykırı yayınlardan ötürü önemli bir uyarı açıklaması yaptı.

RTÜK'ten dizi ve televizyon programlarına uyarı
RTÜK'ten dizi ve televizyon programlarına uyarı
GİRİŞ 31.01.2021 12:32 GÜNCELLEME 31.01.2021 12:39
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

TÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Türk televizyonlarında yayınlanan dizi, haber programı, gündüz programları, belgesel, spor programı olmak üzere ekrana gelen yapımlarla ilgili önemli bir uyarıda bulundu.

Televizyonda başta dizi olmak üzere programlar ve haberlerle ilgili milli ve manevi değerlerle bağdaşmayan yayınlara dikkat çeken bir uyarıda bulunan Şahin, şu açıklamayı yaptı:

"Son zamanlarda yayın ilkeleriyle bağdaşmayan bazı diziler, programlar ve haber yayınları ile ilgili hatırlatmalar yapma ihtiyacı hissettik.",

"UZMANLAR TAKİP EDİYOR"

RTÜK uzmanları tarafından ihlaller konusunda inceleme yapıldığını belirten açıklamada "Uzman raporlarının en kısa sürede Üst Kurul gündemine alınması sağlanarak bundan sonraki süreçte de benzeri ihlaller uzmanlarımız tarafından titizlikle takip edilecektir" denildi.

Üst Kurulun, izleme uzmanları eliyle bütün yayınları yakından takip ettiği ve yasaya aykırı durumlarda gerekli raporlamaları yaptığı belirtilerek, "Alo 178 RTÜK İletişim Merkezi, internet, sosyal medya gibi çeşitli mecralardan Üst Kurula ulaşan bildirimler de açıkça gösteriyor ki ekranlarımızda yer alan dramatik yapımlarda yani dizi filmlerde vatandaşlarımızı rahatsız eden pek çok sahne bulunmaktadır. Dizilerde milli ve manevi değerlerimizle genel ahlaka aykırı görüntülere ve konulara yer verilmesi, sanki hiçbir kanun, nizam, hukuk yokmuş gibi şiddetin her türlüsünün işlenmesi, tütün ve tütün mamulleri ile alkol kullanımını özendiren sahnelerin açıkça sergilenmesi kabul edilemez. Filmlerde çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişimine zarar verecek türden diyaloglarla görüntülerin ekrana getirilmesi, dilin kaba ve argo kullanımına yer verilmesi toplumsal sorunlara yol açabilecek yanlışlardır" ifade edildi.

"SÖZDE UZMANLARIN AYRIŞTIRMA ÇABALARINI GÖRMEZDEN GELEMEYİZ"

Haber bülteni ve programlarında da Üst Kurulun dikkatini çeken durumların yaşandığına dikkat çekilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Bazı medya kuruluşlarının basın meslek ilkelerini hiçe sayarak ve maksatlı olarak gerçek dışı haber vermelerini, yayın konuklarının asılsız beyanlarına müsaade edilmesini, yalan haberle gerçek haberi ayıramayan sunucuları ve her konunun uzmanı olduğunu iddia eden bazı sözde uzmanların halkı kışkırtmaya çalışan ayrıştırma çabalarını görmezden gelemeyiz. Yine bazı spor yorum programlarında toplumuzun bir kesimini veya meslek gruplarını rencide eden söylemlere şahit oluyoruz."

RTÜK'ün yayın ilkeleri ihlaline yönelik durumları yakından izlediğinin altı çizilerek, "Bilinçli veya bilinçsiz olarak yapılan bu tür hatalarla ilgili uzman raporlarının en kısa sürede Üst Kurul gündemine alınması sağlanarak bundan sonraki süreçte de benzeri ihlaller uzmanlarımız tarafından titizlikle takip edilecektir. Yaptığımız bu hatırlatmaları yayıncılarımızın dikkate almasını önemle rica ediyoruz. Aksi durumun 6112 sayılı Kanun gereği yaptırımla sonuçlanacağı malumdur" ifadelerine yer verildi.

Ayrıca RTÜK'ün sosyal medya hesabından da yapılan açıklamada şu ifadelere yer verdi:

YORUMLAR 12
  • Burak 3 yıl önce Şikayet Et
    Bir zamanlar Çukurova Ahlâksız dizi Demirin evli ve 2 çocuğu olmasına rağmen diziye yeni gelen kadına aşik olması ahlaksız bir dizi en iyi dizi bana sorsaniz Cumartesi günü izlediğimiz Gönül Dağı dizisi
    Cevapla
  • misophonia 3 yıl önce Şikayet Et
    Şu Yasak Elma dizisi gördüğüm en boş dizilerden biri. Keşke el atılsa ona da
    Cevapla
  • kral kral 3 yıl önce Şikayet Et
    ee sonuç.....
    Cevapla
  • kel Hasan 3 yıl önce Şikayet Et
    Hakkaten yeter artık
    Cevapla
  • Fatih 3 yıl önce Şikayet Et
    Alkole ve küfür olmayan argoya karışmayın. Burası despot bir ülke değil. Cumhurbaşkanının söylediği de bu değil. Rtük bilerek cumhurbaşkanını yaralayacak tepki çekecek şler yapıyor. Amaçları oy kaybettirmek olabilir. Bir yandan da rtük aldatma sahnrlerinin aşırıya kaömadını önlemiyor. Her dizi aldatma dizisine döndü.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ortaokul öğrencileri 8 şiddetindeki depreme dayanacak izolatör geliştirdi
Avrupa'nın 42 büyükşehrinde en pahalı ve en ucuz şehirler: Türkiye'den de bir il var...