Neşet Ertaş filmi açıklaması: Onaylamıyoruz! Son derece üzücü...

'Bozkırın Tezenesi' saz ve söz ustası Neşet Ertaş'ın 'hayatı beyaz perdeye aktarılacak' haberlerinin ardından Ertaş'ın ailesinden açıklama geldi.

Neşet Ertaş filmi açıklaması: Onaylamıyoruz! Son derece üzücü...
Neşet Ertaş filmi açıklaması: Onaylamıyoruz! Son derece üzücü...
GİRİŞ 26.08.2021 19:51 GÜNCELLEME 26.08.2021 19:51
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Saz ve söz ustası Neşet Ertaş'ın hayatının beyaz perdeye aktarılacağı açıklanmıştı. Konuya ilişkin Ertaş ailesinden açıklama geldi. Kendilerinden herhangi bir izin alınmadığını ifade eden aile, filmin yapılmasına onay vermedi.



Ertaş ailesinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

Merhum Neşet Ertaş’ın hayatının sinema eseri olarak çekilmesi yönünde bazı film yapımcısı kişi ve kuruluşlar tarafından bir takım çalışmalar yürütüldüğünü öğrenmiş bulunmaktayız.

Öncelikle belirtelim ki, Neşet Ertaş’a hayatta iken defalarca bu tür teklifler gelmesine rağmen, kendisi ile ilgili sadece belgesel yapılmasına rıza göstermiş, sinema filmi konusuna asla müsaade etmemiştir.

Bu durumun birçok tanığı vardır. Ayrıca bu konuyu vasiyet olarak bize emanet ettiği için ve bizler de hiç bir şekilde babamızın çizgisinden ayrılmadığımız için, müsade etmemiz zaten mümkün değildir. Neşet Ertaş’ın ailesi ve mirasçıları olarak açıkça ve önemle belirtmek isteriz ki, bu hususta bizlerden herhangi bir izin veya muvafakat alınmamıştır.



Ayrıca çekilmesi olası bir filmde isimlerimizin veya hayatımızdan kesitlerin vs.’nin de herhangi bir şekil ve şartta yer verilmesine izin ve onayımız yoktur. Yapılmakta olduğunu öğrendiğimiz film çalışmasının, Telif Hakları ile ilgili yasa ve yönetmelikler başta olmak üzere, ilgili mevzuata tamamen aykırı olduğu açıkça ortadadır. İlgili film yapımcısı kişi, kişiler ve firmalara noter vasıtası ile gerekli ihtarnameler gönderilmiştir.

Gelişmelere göre gereken tüm yasal ve hukuki adımlar atılacaktır. Vasiyetinin bilinmesine rağmen, böyle bir projenin içinde bulunmayı kendilerine yakıştıranların, Neşet Ertaş’a ve onun felsefesine ne kadar uzak kişiler olduğunu da halkımızın takdirine bırakıyoruz.

Türk müzik kültürünün ve Anadolu halk müziği geleneğinin en önemli damarı olan “Türkü” kültürünü naçizane! temsil eden Neşet Ertaş’ın en büyük mirası, halkımızın yüce gönlüne emanet ettiği eserleri ve türküleridir. Hayatı boyunca halktan ve Hakk’tan yana olan babamızın isminin böyle yasadışı bir durumun içinde geçmesi son derece üzücüdür.

Yıllarca gözünün içine bakılarak sömürüldüğü yetmiyormuş gibi,

- “Halka malolmuş olan Neşet Ertaş’ı çok sevdiğimiz için”...
-“Kaliteli ve iyi niyetli bir iş olacak”...
- “Abdallar, Anadolu kültürü ve ülkemizin hayırı için” !!!
- “Başka şeyde gözümüz yoktur”... gibi süslü ve masum kelimelerin arkasına saklanılarak, vefatının ardından da halâ sömürülmek isteniyor.

“Rızasız bahçenin gülü derilmez!” diyen bir insanın hayatının, vasiyeti bilindiği halde, ve bizlerin de baştan beri kesin tavır koymamıza rağmen, rızasızca film yapılmaya kalkışılması “iyi niyetli bir iş” midir, yoksa “tamamen duygusallık” mıdır?

“Kitap okumayan, belgesel seyretmeyen insanlar da Neşet Ertaş’ı tanısınlar!” diye, babamızın vasiyetini çiğneyerek, maneviyatımızı satmıyoruz! Bu bağlamda teklif götürülen rejisör, senarist, oyuncu ve müzisyenlerin, nasıl bir işin içinde olacaklarını vicdanlarında tartmalarını rica ediyoruz. “Halkın sanatçısı”nın çocukları olarak, önce Allah’a, sonra adalete ve babamıza her zaman sahip çıkan, doğruyu gören halkımıza sığınıyoruz.

NE OLMUŞTU?

"Ayla", "Müslüm" ve "Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu" adlı filmlere imza atan Mustafa Uslu'nun yapımcılığını üstlendiği filmin yönetmen koltuğuna, "Vizontele", "Gora" ve "Aşk Tesadüfleri Sever" filmlerinin yönetmeni Ömer Faruk Sorak oturacak.

Film, Prof. Erol Parlak'ın can dostu, büyük usta Neşet Ertaş ile röportajı, görüşmeleri ve sadece Ertaş’ın değil, Abdal kültür ve geleneğini de aktardığı "Garip Bülbül, Neşet Ertaş" adlı iki ciltlik kitabından sinemaya uyarlanacak.

Senaryosunu Fulya Özcan ve Mert Dikmen’in kaleme aldığı yapımın orijinal müziklerini Yıldıray Gürgen hazırlayacak.

Filmde Neşet Ertaş'ı, abdal geleneğini sürdüren iki ozan canlandıracak. Bektaş Dolu, usta sanatçının gençlik dönemini, Ramazan Bağgül ise sanatçının Almanya’dan Türkiye’ye kadar olan dönemini oynayacak.​​​​​​​

YORUMLAR 25
  • Musa 2 yıl önce Şikayet Et
    Aileye sorulmamış bile. Ailede rızamız yok diyo. Halka malolmuş bir sanatçıydı saçmalığının ardına sığınamazsınız. Aileyi paragöz gibi gösterip kendinizi masum ilan edemezsiniz. Baştan olması gereken hiçbirşeyi yapma...... Buna yüzsüzlük denir.
    Cevapla
  • musa 2 yıl önce Şikayet Et
    bencede yapılmamalı siz neşet ustanın felsefesinden ne anlarsınız bee
    Cevapla
  • Can. 2 yıl önce Şikayet Et
    Abdal geleneği neymiş ya? Adı belli de söylemeye çekiniyorlar.
    Cevapla
  • Doğrucu Davut 2 yıl önce Şikayet Et
    Söyleyin bakayım Neşet ustanın evlatları kaç lira istiyorsunuz ?
    Cevapla
  • ercisli 2 yıl önce Şikayet Et
    yav ne olmuş bırakın fiilmini çeksinler.ne insanlar var ya.her şeye itiiraz.sağlığında kaç kez sahip çıktılarda şimdi biz aileesi olarak izin vermiyoruz diyolar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu