Karamehmet'ten Doğan'a sert tepki

Doğan Grubu'nun, TMSF’nin Erol Aksoy’a yönelik son hamlesini sanki Çukurova’ya karşı yapılmış gibi göstermesine Karamehmet Grubu'ndan sert tepki geldi. Doğan'ın amacı ne?

Karamehmet'ten Doğan'a sert tepki
Karamehmet'ten Doğan'a sert tepki
GİRİŞ 21.04.2008 13:09 GÜNCELLEME 21.04.2008 13:09
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Doğan Grubu’nun gazeteleri, TMSF’nin Erol Aksoy’a yönelik son hamlesini sanki Çukurova’ya karşı yapılmış gibi gösteriyor. Amaç, Aksoy üzerinden Doğan’ın medyada kalan tek rakibi Çukurova’yı yıpratmak

1-SHOW TV’nin ortaklık yapısı nasıl? Aksoy Grubu kanalı yıllar önce satmadı mı?

ÇUKUROVA Grubu, Haziran 1999’da Erol Aksoy Grubu’ndan SHOW TV’nin (AKS TV) yüzde 80 oranındaki hissesini satın aldı. Erol Aksoy Grubu’nun elinde SHOW TV sermayesinin yüzde 17.7’si oranında pay kaldı. Çukurova Holding ve Mehmet Emin Karamehmet yüzde 80 oranındaki hisse için 24 milyon dolar ödemenin yanında AKS TV’nin, Aksoy Grubu’nun İktisat Bankası ve diğer iki mali kuruluşun toplam 126 milyon dolar borcuna kefil oldu.

2-Bu satış sonrası Erol Aksoy’un kamuya olan borçları tamamen kapandı mı?

SATIN ALMA sonrası Aksoy’un, geçmiş yıllarda SHOW TV adını kullanarak yüklü miktarda yükümlülük aldığı ortaya çıktı. Bunlar bilançolara dahil edilmediği için SHOW TV’ye Aksoy’dan kalan yeni borçlar çıktı. Çukurova Grubu, satın alma öncesinden kalan bu borçları da ödemek durumunda kaldı. Bunlar arasında 20 milyon dolara yakın kamu borcu ve Aksoy Grubu şirketlerinin, SHOW TV kefaletlerinden doğan 35 milyon dolarlık TMSF ödemesi de var. Yani Aksoy’un SHOW TV adını kullanarak çeşitli borçlar aldığı belirlendi. Satışın üzerinden geçen 9 yıla rağmen bu borçların halihazırda hiçbirini ödemediği de biliniyor.

3-Çukurova Grubu, neden Aksoy hisselerinin yüzde 17.07 değil, 3.89 olduğunu açıkladı?

ÇÜNKÜ 1999’daki satış sonrası, SHOW TV çeşitli kereler sermaye artışına gitti. Bu artışlar RTÜK yasasının getirdiği zorunluluk nedeniyle televizyon şirketlerinin belli aralıklarla ‘asgari ödenmiş sermayelerini artırmaları’ gerektiği için yapıldı. Ayrıca SHOW TV o dönemlerde faaliyetlerini sağlıklı biçimde yürütmek, borçları ödemek ve rakipleriyle rekabet edebilmek için de sermaye artırımı yapmak zorundaydı. Bu sermaye artırımları öncesi Aksoy Grubu’na çağrı yapıldı ama Aksoy SHOW TV’ye para koymak istemedi.

4-Aksoy’un bu sermaye artırımlarına karşı iptal davası açtığı doğru mu?

EVET doğru. Aksoy sermaye artırımlarına katılmak yerine yargı yolunu seçti. Ancak açtığı davaların hiçbirini kazanamadı. Davaların hiçbirinde yargı sürecinin sonuna gelinmedi.

5-Peki, Doğan’ın gazeteleri Aksoy’un SHOW davasını kazandığını yazıyor. Niye?

O tip haberlerin hepsi Çukurova ile medyada rekabet eden Doğan Grubu gazeteleri tarafından maksatlı olarak yapılıyor. Yargıtay’dan evrak eksikliği ve benzeri konularda bir talep geldiğinde bile, bu Erol Aksoy lehine bir mahkeme kararıymış gibi çarpıtılarak veriliyor. Oysa hissedarlık oranı konusunda şu an Erol Aksoy lehine kazanılmış tek bir dava bile yok. Ve mevcut sermaye yapısıyla Aksoy’un payı yüzde 3.89’a inmiş oldu...

6-TMSF’nin SHOW TV’de bulunan Aksoy hisselerine el koyduğu doğru mu?..

BU doğru. Fakat, Doğan Grubu gazeteleri bu işlemi Çukurova Grubu’na yönelik bir işlem gibi duyurmaya çalışıyor. Hürriyet ve Vatan gazeteleri anlaşarak “Karamehmet’e şok” gibi başlıklar kullanarak olayı başka bir yöne çekiyor. Oysa, TMSF yönetimi de yaptığı resmi açıklamayla bunun Aksoy Grubu’nun borçlarının tahsili için Erol Aksoy’a yönelik bir işlem olduğunu özellikle duyurdu.

7-Peki TMSF yönetimi, neden Aksoy’a karşı böyle bir girişim kararı verdi?

AKSOY Grubu’ndan tahsilatta zorlanan TMSF, değerli bir kuruluş olan SHOW TV’deki Aksoy hisselerini alarak bir kısım borcun alacağını hızlandırmak istedi. Çünkü CINE5 ve çeşitli radyoların da sahibi Aksoy, borç tasfiyesi için TMSF’ye hâlâ ödeme yapamadı.

8-Yani Çukurova Grubu’nun TMSF’ye karşı şu an mali bir yükümlülüğü yok mu?

HAYIR yok. Hatta Çukurova Grubu, TMSF’ye alacaklarını zamanından önce ödeyerek geçmişte de iyi niyetini göstermişti. TMSF Başkanı Ahmet Ertürk de her fırsatta, Çukurova Grubu’ndan yapılan 2 milyar 200 milyon dolarlık tahsilatın kamuda örnek teşkil ettiğini açıkladı. Hatta birçok söyleşisinde Çukurova Grubu’na teşekkür etti.

9-O zaman TMSF, Aksoy’un beyanını mı esas almış oluyor?

TMSF, 1999’daki hissedarlık durumuna bakarak daha davalar sonuçlanmadan Aksoy’un yüzde 17.07 hissesi olduğundan hareketle girişim başlattı. Oysa şu an Aksoy Grubu’nun SHOW TV’deki resmi hissesi yüzde 3.89 düzeyinde.

Yani TMSF, yargıya yansımış bir davanın sonucunu beklemeden hareket etti. Ayrıca, Çukurova SHOW TV satınalma bedelini ve devir alınan borçlarını tamamen ödemiş olup, bu konuda tek kuruş borcu kalmamış bir kuruluştur.

10-TMSF’nin bu son girişimi Çukurova’yı mağdur eder mi?

AKSOY Grubu’nun SHOW TV’deki hissesi yüzde 3.89 olmasına karşın TMSF’nin yüzde 17.07’lik paya girişim başlatması bir başka ihtilaf konusu olacak. Çünkü, yargı kararı olmaksızın, TMSF’nin bu girişimi yapması Çukurova’yı zarara uğratacaktır. Bu da TMSF’ye karşı yargı yolunun açılmasına neden olacak. Çünkü Aksoy’un tüm çağrılara rağmen sermaye artırımına katılmadığı açık. Hisse oranı için açtığı davalardan hiçbirini de kazanabilmiş değil... Ayrıca TMSF’nin bu işlemi yüzde 13.18 oranındaki hisse dilimi için; yargı kararını beklemeden idari bir tercih ve kararla Çukurova mülkiyetini Aksoy’a nakledilmesi anlamını taşıyor.




Geçtiğimiz ay, Rekabet Kurumu’nun özel şartları ile Aydın Doğan’a satılan ‘batık durumdaki’ Vatan gazetesi bu satış sonrası yanlı haberlerini artırdı. Erol Aksoy’un ağzından yayınlanan yalan haberin ertesi günü Aksoy’un açıklamalarına yer vermedi

YORUMLAR 2
  • enginazaklı 16 yıl önce Şikayet Et
    sermaye artırımıda uyar nasıl olsa aynı mal değilmi. tmsf yi suçlamak kimin haddine o milletin devletin götürülen parasının derdinde.hileleri yapanlar hukuk diyor.tmsf mahkeme kararını niye beklesin.sermaye arttıysa 13 ile 4 ün farkı olmaması lazım eğer varsa.bir kalleşlik vardır.doğanın karamehmeti veya birbirlerini karalamalarından bizene.
    Cevapla
  • Önder ERCAN 16 yıl önce Şikayet Et
    . medyayı tekel yapamayacaklar. biraz kurtlar vadisi izleyen ne dediğimi anlayacaktır...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Flaş hamle geldi! Nuri Şahin'den Beşiktaş'a yanıt
Dünya Bankası, "Emtia Piyasaları Görünümü" raporunun Nisan 2024 sayısını yayınladı