RTÜK Ankara’ya çağırdığı 7 kanalın genel müdürlerine hassasiyet çağrısı yaptı

7 kanalın genel müdürlerini Ankara’ya çağıran RTÜK, kuşak programlarda toplumsal hassasiyetlere ve kültürel değerlere dikkat edilmesi çağrısı yaptı.

RTÜK Ankara’ya çağırdığı 7 kanalın genel müdürlerine hassasiyet çağrısı yaptı
RTÜK Ankara’ya çağırdığı 7 kanalın genel müdürlerine hassasiyet çağrısı yaptı
GİRİŞ 03.11.2021 17:37 GÜNCELLEME 03.11.2021 18:53
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

RTÜK, son zamanların tartışmalı programları arasında yer alan gündüz kuşağı programlarını mercek altına aldı. Daha önce kanal yöneticilerine uyarıcı bir mektup gönderen RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, artan şikâyetler üzerine 7 televizyonun genel müdürlerini Ankara’da toplantıya davet etti. 

RTÜK Başkanı Şahin ve Üst Kurul Üyeleri, RTÜK İletişim Merkezi, CİMER ve sosyal medya gibi mecralardan gelen yoğun vatandaş bildirimlerini ilk ağızdan kanal yöneticilerine aktardı.  ,

Medya ve Aile Değerleri Çalıştayı sonuç bildirgesi yayımlandıMedya ve Aile Değerleri Çalıştayı sonuç bildirgesi yayımlandı

RTÜK köpek öldürülen ve kadına şiddet sahnelerini affetmediRTÜK köpek öldürülen ve kadına şiddet sahnelerini affetmedi

Şifresiz ve açık yapılan 'Önemli olaylar listesi' yenilendiŞifresiz ve açık yapılan "Önemli olaylar listesi" yenilendi

ÇOCUK VE KADINLAR KIRMIZI ÇİZGİ 

Toplantıda 3 ana başlıkta konuyu ele alan RTÜK yönetimi, çocukların korunması, toplumsal değerler ve kadına yönelik şiddet ile medyada kadın temsiliyeti temalarını işledi. Üst Kurul Uzmanlarının hazırladığı sunumda, yayın örnekleri gösterilerek program içerikleri yayıncılık ilkelerine uygunluk açısından değerlendirildi. 

Bütün radyo ve televizyonların imza atarak onayladığı Yayıncılık Etik İlkelerinin hatırlatıldığı toplantıda, kuşak programlarına ilişkin öneriler aktarıldı. 

Öz denetim mekanizmalarının geliştirilmesi, yayıncıların sivil toplum ve meslek birlikleriyle daha aktif olarak iş birliği içinde olmaları öneriler arasında yer aldı. 

Medya profesyonellerinin eğitimlerinin iyileştirilmesinin de talep edildiği RTÜK toplantısında programlarda kadınların saygınlığının ön plana çıkarılması, aile bütünlüğünün korunması, çarpık ilişkilerin sunumunun önlenmesi ve kişisel verilerin korunması konularında hassasiyet gösterilmesi istendi. 

ŞAHİN: “RTÜK DÜZENLEME VE DENETLEME FAALİYETLERİNİ KARARLILIKLA SÜRDÜRECEK” 

Toplantıda konuşan RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Üst Kurulun düzenleme ve denetleme faaliyetlerini kararlılıkla sürdüreceğini ve paydaşlarıyla aktif bir iş birliği politikası yürüteceğini belirtti. 

Vatandaşlardan gelen şikâyetleri çok önemsediklerini anlatan Şahin sözlerine şöyle devam etti: 

“Gündüz kuşağı programları kaldırılsın demiyoruz. Bu programların revize edilmesinden ve yeni bir bakış açısıyla ele alınmasından yanayız. Bu programların ciddi bir izleyici kitlesine sahip olduğunu reytinglerden görüyoruz. Özellikle gündüz saatinde evde bulunan ev kadınları, çocuklar ve emekliler gibi önemli bir kesimin takip ettiği gündüz kuşağı programlarının zararlı değil tam tersine faydalı içerikleriyle anılmasını istiyoruz. Kadınların eğitimine yönelik içerikler veyahut eğitici ve bilgilendirici unsurların kuşak programlarda yer alabileceğini ve bunların da izleyicide karşılık bulacağını biliyoruz. Bugün kuşak programlarında pek çok yayın ilkesi ihlali mevcut. RTÜK olarak her uygunsuz içeriğe ceza verelim gibi bir anlayışta değiliz. Mümkün olduğunca yayıncılarımızla iletişim halinde aksaklıkların giderilmesini daha doğru buluyoruz. Sizlerden toplumsal ve kültürel değerlerimize hassasiyet göstermenizi önemle istirham ediyoruz. Çocukların korunması ve kadına yönelik şiddete karşı yapılacak her çalışmada yanınızda olduğumuzun bilinmesini istiyoruz. Hepimiz aynı gemideyiz. Toplumumuz ortak. Değerlerimiz ortak. Kültürümüzü, değerlerimizi, birliğimizi koruyarak medyamızın itibarının çok daha yükseklere çıkarılmasını arzu ediyoruz.”  

RTÜK toplantısına Kişisel Verileri Koruma Kurulu’ndan da katılım sağlandı. Yapılan sunumda gündüz kuşağı programlarında kişisel verilerin gizliliğinin ihlal edildiğini belirten Kurum yetkilileri, suç olan bu duruma ilişkin azami hassasiyet beklediklerini ifade ettiler. Kurul Üyesi Hasan Aydın, “gündüz kuşaklarında kişisel verilerin mahremiyetinin ihlali ciddi mağduriyetlere yol açabilir.” diye konuştu. 

YORUMLAR 21
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Öyle program varki TV lerde ne ahlak ne bilmem ne hele gündüz kuşakları tambi sapıklık aabidesi bunu yapan tvler kapatılmalı sonsuza kadar ağır ceza uygulanmalı
    Cevapla
  • muhteşem 2 yıl önce Şikayet Et
    he he tamam hallederiz mi dediler..!
    Cevapla
  • OSMANLIXXX 2 yıl önce Şikayet Et
    Türk toplumunun ahlakın 1960li yıllardan bu güne birçok sanat adı altında dinimizi hocalarımızı camilerimizi evimizi ahlakımızı örf adetlerimizi bozdular şimdi,de tv lerdeki serseri mafya silahlı bıcaklı çıplaklık ve sosyal medya ile gençliği zehirliyorlar gündüz kuşağı programlarıda tuz biber olup her türlü kötülüğü insanların bilinçaltında sıradanlaştırılıyor iğrenç ben bazen utanarak tiksinerek vede üzülerek izliyorum
    Cevapla
  • Halıl 2 yıl önce Şikayet Et
    Sol, pkk yandaşı kanalarını Halk Tv,Show,Fox Tv,Krd çağırın..Ağır cezalar verılsın..
    Cevapla
  • DüşmanFondaşMedya 2 yıl önce Şikayet Et
    Fondaş Medya'nın lisansları iptal edilmeli, yurt dışından hangi medya fonlanıyorsa tüm faaliyetleri Türkiye'de yasaklanmalı..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Şili Meclisi'nde skandal! Türkiye'den sert tepki: Yok hükmünde!
Süleyman Soylu sessizliği bozdu! 3 isme tepki gösterdi