Sansür ve Türk basını!

Muhalefet partileri, Sosyal Medya düzenlemesini "sansür" olarak niteliyor. İletişim Başkanlığı, Türk basınının kısa tarihine ışık tutan bir eser hazırladı. Eserde çok önemli belgeler yer alıyor.

Sansür ve Türk basını!
Sansür ve Türk basını!
GİRİŞ 25.07.2022 13:34 GÜNCELLEME 25.07.2022 13:34

AK Parti grubunun TBMM Başkanlığına sunduğu içinde yazılı ve görsel medyaya yönelik yeniliklerin de yer aldığı Sosyal Medya düzenlemesi önümüzdeki yasama yılında görüşülecek. Yalan, iftira ve algı operasyonlarının önünü kesen, insan onurunu koruyan bu düzenlemeyi, muhalefet partileri sansür olarak nitelendiriyor. İktidarın özgürlük alanlarını daralttığını ileri sürüyor.

Peki Türkiye'de basın ne durumda? Daha önceden basına sansür uygulanıyor muydu? İletişim Başkanlığı'nın belgelere dayanarak hazırladığı "Matbuat ve İstihbarat Müdüriyet-i Umumiyesi Künye Albümü 1924- 1927", Türk basın tarihinin geçmişine ışık tutuyor. 
 
Eserde, Cumhuriyetin ilk dönemini kapsayan üç yıllık Türk basını ve yabancı basınla ilgili düzenlemelere ilişkin bilgiler verilirken, basın ahlakına uymayanlara yapılan işlemlerle basın kartı uygulamalarına ilişkin yazışmalar, örnekler yer alıyor. Dahiliye Vekaleti, Matbuat Müdür Umumiyesi ve gazete yönetimleri arasındaki yazışmalarda, sebepleri anlatılarak bazı muhabirlerin görevden alınması isteniyor. Basın kartı verilmeyenler, görev değişikliği yapılması önerilenler de var, yazışmalarda.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, eserin takdim yazısında, ”Kamuoyu haber alma hakkını kullanabilmesi ve doğru bilgilendirilmesi açısından medya demokrasinin yapı taşlarından biridir” diyor. İletişim Başkanı Fahrettin Altun da, "Bu eser Millî Mücadelemize şahitlik eden, Cumhuriyetimizin gelişmesi ve demokratikleşmesi için gayret gösteren, hakikat arayışından taviz vermeyen basın mensuplarımıza saygı ve minnetimizin bir nişanesi olarak tarihe not düşmek amacını taşımaktadır” değerlendirmesinde bulunuyor.
 
Kısacası basın ile ilgili -devletin hassasiyetlerinde- o yıllarda da bugünlerde de bir değişiklik yok...

KAYNAK: HABER7
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ergin Ataman'a yapılan Siyonist tehdit anı kamerada: Yeni görüntüler ortaya çıktı
Şehirlerarası yollarda dolaşan insanlar tedirgin etti! İşte yaşanan ilginç anlar